Trainer

 

Zo word jij een echte honden/katten-trainer

Het houden van een huisdier is meer dan alleen eten en drinken geven. Wanneer je een puppy of kitten in huis neemt dan is het aan jou de taak om hem op te voeden. Jouw kat zal niet vanzelf door het kattenluikje kruipen en geen enkele hond begrijpt uit zichzelf wat ‘zit’ of ‘lig’ betekent. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, de opvoeding van jouw hond of kat?

Katten

Wanneer je denkt aan katten, denk je aan zelfstandige, misschien zelfs eigenwijze wezens. Toch kan je jouw kat wel degelijk iets aanleren. Zo kun je jouw kat goed leren hoe hij het kattenluikje kan gebruiken. Maar het is ook belangrijk om hem te laten wennen aan de verzorging van de vacht, tanden en nagels. Niet alleen kun je hem zelf makkelijker borstelen, maar vindt hij het ook minder erg om door de dierenarts of trimmer aangeraakt te worden.
Het belangrijkste om te weten is dat je katten nooit mag straffen tijdens het leren. Katten reageren namelijk heel sterk op een straf en hierdoor heeft het een averechts effect. Gebruik daarom een positieve benadering om het gewenste gedrag te stimuleren.

Voordat je begint met je training is het goed om te bedenken wat het resultaat moet zijn. Met andere woorden: welk gewenst gedrag wil je bereiken? Laten we het gebruik van het kattenluikje als voorbeeld nemen. Het doel is om jouw kat aan te leren dat hij via het kattenluikje naar buiten en naar binnen kan. Deze training kan het beste in kleine blokken opgepakt worden.. Neem een speeltje waar jouw kat gek op is en waar hij graag achteraan jaagt. Lok hem daarmee door een open kattenluikje. De kat voelt zich beloond doordat hij het speeltje vangt. Herhaal deze oefening vaak en houd het luikje steeds verder dicht. Zo zal jouw kat langzaamaan leren dat hij door het luikje heen kan.

Is jouw kat gevoeliger voor voer? Doe de oefening dan met een kattensnack, bijvoorbeeld de Grillers of de Zalmhapjes. Het is bij het leren vooral belangrijk dat jij jouw kat goed kent en weet waar hij het beste op reageert.

Deze structuur kun je bij elke gedragstraining toepassen. Wil je jouw kat leren om geborsteld te worden? Laat hem dan eerst aan de borstel snuffelen. Aai hem vervolgens terwijl je de borstel vasthoudt. Daarna kun je zijn rug zachtjes borstelen, en zo ga je steeds verder. Beloon jouw kat bij elke stap, zodat je kat telkens begrijpt dat hij goed gedrag laat zien.

Trainer

 

Honden

Voor de gedragstraining van honden is gelukkig veel begeleiding beschikbaar. De meeste baasjes zullen met hun hond naar de puppycursus gaan waar ze al veel basisgedrag met de hond gaan oefenen. Wanneer je thuis verder gaat met de training is het vooral belangrijk om direct op het gewenste gedrag te reageren, anders snapt jouw hond niet waarvoor hij precies beloond wordt. Hetzelfde geldt voor straffen, als je jouw hond straft voor iets dat hij een hele tijd eerder heeft gedaan, dan snapt hij niet waarvoor hij gestraft wordt. Ook is het belangrijk om in verschillende omgevingen te trainen. Zo voorkom je dat jouw hond wel kan zitten op commando in de huiskamer maar niet buiten op de stoep.

Het is goed om je te realiseren dat de training van jouw hond tijd kan kosten. Dus heb geduld! Het kan soms even duren voordat je hond het commando onder de knie heeft en niet alle hondenrassen leren even snel. Observeer jouw hond daarom goed tijdens het leren. Zo kom je erachter op welke beloningen en straffen hij sterk reageert en of hij überhaupt zin heeft om iets te leren.

Clicker

Veel mensen en professionele trainers maken gebruik van een zogenaamde clicker. Een clicker is een klein voorwerp dat een klik-geluid maakt. Je kunt jouw hond of kat aanleren dat het klik-geluid een beloning is en vervolgens kun je jouw viervoeter hier heel gericht mee trainen.
Het grote voordeel van de clicker is dat je het dier er direct mee kunt belonen. Als je meteen klikt als de hond of kat het juiste gedrag laat zien, dan begrijpt het dier welk gedrag hij moet laten zien. Wanneer je tijdens het trainen met snacks als beloning werkt, dan komt dit meestal pas een paar tellen na de handeling en daarmee mis je het moment suprème.

Voordat je met de clicker aan de slag gaat is het natuurlijk van belang om jouw hond of kat te laten wennen aan de clicker, zodat hij niet van het geluid schrikt. Vervolgens leer je hem dat de clicker een beloning is. Dat doe je als volgt: geef het dier een beloning en maak tegelijk het klik-geluid. Herhaal dit minimaal zes keer zodat jouw hond of kat het geluid met iets lekkers gaat associëren. Nu ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan! Geef je dier trouwens nog wel regelmatig een kleine traktatie, anders verliezen ze misschien hun interesse in de training.

Nog een laatste tip: gebruik altijd dezelfde clicker, want het geluid kan per clicker net iets verschillen. Jij hoort dat misschien niet, maar jouw hond of kat wel!

 

Met deze handleiding heb jij de basis in handen om met jouw hond of kat aan de slag te gaan. Zolang je consequent en duidelijk bent kan iedereen zijn viervoeter gedrag aanleren. En vergeet niet om plezier te maken tijdens het trainen, want hoe leuker jouw hond of kat het vindt, hoe makkelijker het gaat. Veel succes!

Trainer