Gezond gebit

 

Zo verzorg je het gebit van jouw hond of kat

 

Dat mensen elke dag hun tanden poetsen en jaarlijks naar de tandarts gaan vinden we heel normaal. Maar wist je dat dit voor honden en katten eigenlijk ook zou moeten gelden? Zij kunnen dezelfde gebitsproblemen ontwikkelen als mensen. Tijd voor een lesje gebitsverzorging.

Wanneer tandplak zich ophoopt, kunnen honden en katten net als mensen gebitsproblemen krijgen. Dit kan voor ontstoken tandvlees zorgen, wat niet alleen pijnlijk is maar er zelfs voor kan zorgen dat tanden uitvallen. Het is dus belangrijk om het gebit van jouw hond of kat goed te verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld de dierenarts vragen om jaarlijks het gebit te reinigen. Ook bestaat er speciale tandpasta voor dieren en snacks en voeding waar de hond of kat op kan kauwen om het gebit te reinigen.

Wanneer jouw hond of kat een stinkende adem en bruine aanslag op de tanden heeft dan is het raadzaam om advies bij een dierenarts in te winnen. Ook rood tandvlees kan duiden op ontstoken tandvlees. Een gezonde hond of kat heeft geen slechte adem, dus dit kan een indicatie zijn dat het gebit niet in orde is.

Gezond gebit

 

Jong geleerd is oud gedaan

Het is handig om jouw pup of kitten alvast te leren dat het normaal is dat mensen af en toe zijn tandjes willen checken. Bouw dit rustig op, omdat het geen natuurlijk gedrag voor een jong dier is en het misschien eng over kan komen. Voor puppy’s en kittens verloopt het proces min of meer hetzelfde: raak eerst voorzichtig de snuit aan en beloon het dier als hij dit toelaat. De volgende stap is het lipje geregeld kort optillen. Als hij dit toelaat, beloon hem. Als de puppy of kitten zich terugtrekt, ga een stap terug en blijf oefenen. Zodra hij dit toelaat, kan je voorzichtig met een hondentandenborstel over de tandjes gaan. Als jouw puppy of kitten dit ‘trucje’ geleerd heeft, wordt het niet alleen gemakkelijker om het gebit te checken, maar ook om af en toe de tanden te poetsen met speciale dierentandpasta.

Kauwen is goed voor het gebit

Behalve het tandenpoetsen en controle door de dierenarts, kun je jouw hond of kat ook op een leukere manier behoeden voor tandplak. Voor katten zijn er kauwsnoepjes verkrijgbaar die helpen om het tandplak te verwijderen. Voor honden bestaat er een scala aan speeltjes en kauwkluiven die bijdragen aan het verwijderen van tandplak. Het is raadzaam om een hondenkluif van runderhuid te nemen in plaats van een ‘echt’ bot. Botten kunnen namelijk splinteren, of ze zijn zo hard dat de hond zijn tanden erop breekt. Let er wel op dat de hond het laatste stukje niet in een keer doorslikt.

Het kauwen alleen is vaak niet voldoende om het gebit van jouw hond schoon te houden, maar het is zeker beter dan niets. Wanneer je het kauwen combineert met het poetsen van de tanden of een periodieke controle door de dierenarts, dan heb je de juiste middelen in handen om het gebit van jouw hond te onderhouden.