Fotografie

 

Zo maak je de mooiste foto’s van jouw hond of kat

 

We vroegen aan onze fotograaf hoe je nu de mooiste foto’s van een hond of kat kunt maken. Zij heeft inmiddels al tientallen foto’s van onze kantoorhond Bailey gemaakt en weet daardoor als geen ander waar je op kunt letten. Wil je de perfecte foto maken van jouw hond of kat? Lees dan gauw verder en ga direct aan de slag. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Wat voor camera kun je het beste gebruiken?

“Voor de kwaliteit is een spiegelreflexcamera natuurlijk het beste, maar ook met een compactcamera of smartphone kun je tegenwoordig mooie foto’s maken. Kies vooral een camera die je goed en snel kan bedienen. Als je je camera kan instellen, kies dan voor een korte sluitertijd, dit zorgt ervoor dat je je huisdier echt ‘vastlegt’ zonder bewegingsonscherpte. Kies ook voor een zo laag mogelijk diafragma (de opening zo groot mogelijk). Dit helpt om de afbeelding lichter te maken en maakt de achtergrond onscherp. Zo gaat de focus nog meer naar je huisdier.”

“Probeer op een smartphone zo min mogelijk in te zoomen, aangezien dit met een smartphone altijd digitaal gaat. Dit gaat altijd ten koste van je kwaliteit. De meeste smartphones kun je helaas niet zo instellen zoals je bij een spiegelreflexcamera kunt.”

Fotografie 02

 

Waar kun je opletten qua licht?

“De beste bron van licht is de zon, maar deze is natuurlijk niet echt te sturen. De beste omstandigheden voor fotografie zijn in de lente en herfst, als de zon wel lekker schijnt, maar niet te fel is. Gebruik eventueel een reflectiescherm om schaduwplekken te verlichten. Wil je binnen een foto maken? Zorg dan voor voldoende licht, maar probeer niet te flitsen. Hier kan je huisdier van schrikken en je hebt kans dat jouw huisdier op de foto de bekende rode ogen heeft.”

 

Help, mijn hond/kat wil niet poseren. Hoe krijg ik toch een leuke foto?

“Houd het voor je huisdier leuk, blijf niet oneindig proberen om je huisdier in een bepaalde pose te krijgen. De mooiste foto’s zijn vaak niet geposeerd. Als een huisdier in zijn element is, bijvoorbeeld onder die favoriete struik in de tuin, kun je de mooiste foto’s maken.”

“Soms ligt het ook niet aan de positie van het huisdier, maar aan jouw positie als fotograaf. Probeer eens een ander oogpunt: ga eens op de grond liggen of juist op een trapje staan. Dan krijg je soms ineens een heel andere foto. Probeer je huisdier ook in de ogen te kijken, want die ogen, die wil je op de foto. Daarin zit het karakter van je huisdier. Stel ook scherp op de ogen, dan krijg je de mooiste foto.”

Tot slot nog een paar laatste tips

“Zorg voor een goede voorbereiding, bedenk vooraf wat je wil dat je huisdier doet of waar je huisdier zit of staat en zorg dat je een lokmiddel hebt, denk daarbij aan een speeltje of iets lekkers.”

“Ook is het handig om een paar extra handen te hebben. Iemand die jouw huisdier kent en je helpt om je huisdier te verplaatsen of iets te laten doen. Zo heb jij je handen vrij om te fotograferen. “

Fotografie 03