Veel Nederlanders hebben aan het begin van het nieuwe jaar het goede voornemen om minder te stressen. Maar in het drukke leven van vandaag de dag kan dit nog wel eens lastig zijn. Gelukkig hebben mensen met huisdieren op dit gebied al een voorsprongetje. Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen met huisdieren over het algemeen rustiger én gezonder zijn. Maar hoe helpt een huisdier je nou precies te ontspannen?

1. Een huisdier brengt je in beweging

Heb jij ook wel eens van die dagen dat je de hele dag binnen zit en alleen maar Netflix of tv kijkt? Je kan je dan al snel loom en lusteloos gaan voelen. Met een huisdier heb je dit soort dagen veel minder snel. Met een hond moet je sowieso elke dag een paar keer de deur uit en ook een kat vindt het heel leuk om af en toe even lekker te spelen of te knuffelen.

Elke uitlaatbeurt of speelkwartiertje is niet alleen noodzakelijk voor jouw huisdier, het brengt jullie allebei ook even in beweging. En beweging is niet alleen goed voor jouw lichamelijke gezondheid, maar heeft ook een positief effect op de mentale gezondheid. Door elke dag even te bewegen, worden stress en de kans op depressie verminderd. Tijdens het bewegen komen er twee stofjes vrij: BDNF en endorfine. Beide stofjes ondersteunen de hippocampus in de hersenen. De hippocampus zorgt er dan weer voor dat er minder cortisol (het stresshormoon) aangemaakt wordt.

Een rondje lopen met de hond is ook het ideale moment om de waan van de dag even los te laten. Laat je telefoon dan ook thuis liggen (of zet hem op stil) en richt je volledig op jouw hond. Uitlaten wordt zo niet alleen een gezond uitstapje, maar ook een goede manier om de band tussen jou en jouw hond te vergroten. Grijp deze kans aan om jouw hond nieuwe dingetjes te leren, of misschien om mede-hondeneigenaren te ontmoeten.

Je kan jouw kat ook leren om uitgelaten te worden, mits hij daar zin in heeft en vrolijk meeloopt. Woon je bijvoorbeeld ergens waar jouw kat niet veilig naar buiten kan, of heb je een nieuwe kat die je wilt laten wennen aan de nieuwe omgeving? Met speciale kattentuigjes kan jouw kat toch genieten van de buitenlucht. Net als bij een hond heeft de kat wel even de tijd nodig om aan het tuigje te wennen.

2. Een huisdier brengt je in het hier en nu

Veel stress wordt veroorzaakt door dingen die al gebeurd zijn, of zorgen om zaken in de toekomst. Huisdieren hebben niet echt een besef van gisteren of morgen: ze leven in het hier en nu. Ze hebben nu honger of willen nu graag uitgelaten worden. Maar ook lekker spelen of knuffelen met de baas is niet iets wat ze inplannen, maar waar ze opeens zin in hebben.

Als jouw kat over je toetsenbord loopt, of jouw hond zijn kop op je schoot legt, duw hem dan niet weg, maar geef hem even een lekkere knuffel of aai over de bol. Of heeft jouw kat opeens een dol uurtje? Doe dan met hem mee en ga samen lekker spelen. Door soms plotseling iets geks te gaan doen, kun je even je zorgen over gisteren en morgen vergeten.

3. Een huisdier brengt routine in je leven

Of je nou druk bent of vakantie hebt: een huisdier heeft een dagelijkse routine. Hij wil op vaste tijden eten hebben, en op vaste tijden uitgelaten of naar buiten gelaten worden. Door je aan deze routine te houden, krijg je een kalm en tevreden huisdier. Maar ook voor jezelf kunnen deze routineklusjes rust geven. Eten geven of uitlaten zijn misschien niet altijd de leukste klusjes, maar als je je bedenkt hoe gelukkig en tevreden jouw huisdier ervan wordt, zijn het toch klusjes die voldoening geven. Dit brengt ook rust in je eigen leven. Dus ook al heb je een deadline de volgende dag, neem de tijd voor jouw huisdier en daarmee ook even tijd voor jezelf.

Ontspannen 02

4. Met een huisdier ben je nooit alleen

Een huisdier is een maatje voor het leven. Hij is altijd blij als jij ’s avonds uit je werk komt en hij wil dolgraag tijd met je doorbrengen: hoe meer hoe beter. Bovendien heb je met een huisdier altijd iemand om voor te zorgen en die deze zorg ook waardeert. Dit kan een eenzaam iemand helpen zich nodig en geliefd te voelen.

Ook wanneer je behoefte hebt aan nieuwe contacten biedt een hond uitkomst! Tijdens het wandelen raak je makkelijk in gesprek met andere hondeneigenaren, zeker wanneer de honden elkaar ook wel aardig vinden. Ook kun je nieuwe mensen leren kennen op de puppycursus of in de dierenwinkel. Zeker als je naar een nieuwe stad verhuist is het fijn om een hond te nemen, zo heb je snel een nieuwe kennissenkring opgebouwd.

5. Met een huisdier kan je heerlijk knuffelen

Een huisdier vindt het altijd fijn om te knuffelen of om even geaaid te worden. Wist je dat aaien niet alleen fijn is voor het huisdier, maar ook voor het baasje? Uit onderzoeken is gebleken dat aanraking stress-verminderend werkt. Een aanraking kweekt een band van vertrouwen met iemand, of dit nu een mens of een dier is. Aaien verhoogt daarnaast ook nog eens het gehalte oxytocine, het gelukshormoon.

6. Met een huisdier kun je altijd lachen

Een van de redenen waarom filmpjes van katten en honden die gekke dingen doen zo populair zijn, is dat huisdieren ons aan het lachen maken. Van een glimlach en ‘aah’ als je een schattige puppy ziet, tot een schaterlach als jouw kat als een dolle stier door het huis rent.

Wist je dat lachen een van de beste medicijnen tegen stress is? Een plotselinge uitbarsting verlaagt de spanning die is opgekweekt door stress, waardoor je na een schaterlach een heerlijk relaxed gevoel krijgt. Bovendien helpt lachen ook om de spanning in je spieren te verminderen. Op de lange termijn kunnen de positieve gevoelens van lachen bijdragen aan een gezonder immuunsysteem. Dus hoe meer je om en met je huisdier lacht, hoe beter je je zult voelen.

7. Je speelt meer

Hoe vaak speel je als volwassene eigenlijk nog, zeker als je geen kinderen hebt? Waarschijnlijk niet zo heel vaak, terwijl spelen toch zo belangrijk is! Tijdens het spelen komt er veel oxytocine en serotonine vrij, de zogenaamde gelukshormonen die helpen stress te verminderen. Bovendien stimuleert vrij spelen creatief denken, je wordt er fit van en het allerbelangrijkste: van spelen word je blij. Wie houden er nog meer van spelen? Precies, huisdieren.

 

Zoals je ziet geeft jouw huisdier je meer dan je eigenlijk denkt. Een kameraad voor het leven, een speelmakker, een gangmaker, een stress-therapeut en een fitness vriend, en dit alles in een compact, harig en viervoetig pakketje. Dus jouw kat of hond heeft wel een extra knuffel of een extra snack verdiend, nietwaar? 😉