Praat jij ook wel eens met jouw huisdier? Meestal praten wij in mensentaal met onze dieren, en vaak weten zij ook wel ongeveer wat wij zeggen aan de hand van de toon waarop wij praten. Maar wist je dat jouw kat of hond ook op zijn eigen manier ook met jou praat? Naast miauwen, blaffen, grommen en spinnen hebben huisdieren nog een heel arsenaal aan andere manieren om te communiceren. Lees gauw verder om te ontdekken hoe jouw viervoeter met jou praat en wat hij zegt.

Pratende honden

Honden gebruiken hun bek om mee te communiceren, maar niet alleen door te blaffen of grommen. De lippen en tanden spelen een belangrijke rol in de non-verbale communicatie van een hond. Een agressieve of bange hond trekt zijn lippen op om zijn tanden te laten zien en wil daarmee een waarschuwing afgeven. Maar een hond kan zijn bek ook gebruiken om een dominante hond tevreden te stellen: hij trekt zijn lippen dan niet op, maar naar achter. Er zijn wel tanden te zien, maar op een onderdanige manier.

Een hond kan ook ‘lachen’ naar zijn baasje: hij zit dan vaak heel rustig, hijgend, met zijn bek half open en een hangende tong. Jouw hond is dan in een relaxte, blije staat. De tong kan ook als een kalmerend middel werken. Als een hond zich in een bepaalde situatie niet op zijn gemak voelt, probeert hij deze situatie te sussen door bijvoorbeeld jouw gezicht of handen te likken. Hiermee probeert hij te zeggen dat hij geen kwaad in de zin heeft, maar dat hij zich wel nerveus, ongemakkelijk of bang voelt. Andere manieren om rustig te worden zijn gapen, het likken van de lippen, krabben, de grond snuffelen en het afwenden van de blik. Als jouw hond zich zo gedraagt, probeer hem dan te helpen kalmeren of geef hem de ruimte om rustiger te worden.

Oren zijn niet alleen om mee te horen

Naast miauwen hebben katten ook een heleboel non-verbale communicatiemethodes. Zo spreken hun oren vaak boekdelen over de gemoedstoestand van jouw kat. Als jouw kat nieuwsgierig is, staan zijn oren naar voren. Op deze manier kunnen ze zoveel mogelijk geluiden opvangen. Ook honden reageren op die manier op iets interessants, alhoewel het ook kan betekenen dat hij agressief is (negatief geïnteresseerd). Hou dus goed de rest van de lichaamstaal van de hond in de gaten.

Als jouw hond zich daarentegen angstig of onderdanig voelt, zal hij zijn oren plat tegen de kop leggen. Hoe platter de oren, hoe angstiger jouw hond. Jouw kat geeft aan dat hij boos of angstig is als hij zijn oren plat tegen zijn kop houdt. Je ziet dit bijvoorbeeld als ze ruzie hebben met een andere kat. Zo beschermen ze hun oren tegen bijten en klauwen. Voelt jouw kat zich niet op zijn gemak? Dan zullen zijn oren naar de zijkant gericht zijn, als een soort vliegtuigvleugels. Beginnen zijn oren dan ook nog onrustig te en snel te bewegen? Dan betekent het dat jouw kat ook heel onrustig is, wat kan omslaan in een aanval.

Wat zegt mijn huisdier 2

Zwiepende staarten en vriendelijke vraagtekens

Vaak wordt gedacht dat een kwispelende hondenstaart altijd betekent dat jouw hond helemaal blij is en dat er niets aan de hand is. Maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Wat een hond zegt met zijn staart, hangt erg af van de situatie waarin hij zich bevindt. Je kunt de staart dan ook eigenlijk niet los lezen, maar altijd als een onderdeel van de gehele lichaamstaal. Dominante honden houden hun zwiepende staart omhoog, terwijl relaxte honden hun staart in een ontspannen u-vorm houden. Als een hond opgewonden is, spat dat van zijn hele lijf. Zijn oren en lichaam zijn ontspannen, hij heeft een relaxte, niet starende blik en zijn staart zwaait vrolijk heen en weer.

Een kat kan met zijn staart iedereen van veraf al vertellen of je dichterbij mag komen of juist op moet krassen. Is een kat heel blij om jou te zien, of heel nieuwsgierig? Zijn staart schiet dan rechtop de lucht in. Als jouw kat zich relaxed voelt en blij is dat je er bent, dan staat zijn staart rechtop en krult het puntje als een U of vraagteken naar beneden. Soms zwaait het puntje dan langzaam heen en weer. Maar hoe sneller de staart gaat bewegen, hoe geërgerder jouw kat is. Als een kat met zijn staart zwiept, kun je maar beter uit de buurt blijven. Als ze daarnaast ook nog met de staart op de grond slaan, maakt de kat zich klaar om aan te vallen.

Wat zegt mijn huisdier 3

Relaxte blikken en knipogen

De ogen van een kat zijn erg expressief en vertellen vaak net zoveel als de oren en de staart. Wat een kat zegt, wordt bepaald door de grootte van de pupillen en de ogen zelf. Als hij alert is zijn de ogen van een kat opengesperd, om zoveel mogelijk informatie op te nemen. Jouw kat voelt zich op zijn gemak als zijn ogen zo groot zijn, omdat hij ze dan blootstelt aan meer gevaar. Als zijn pupillen ook nog eens heel smal zijn, betekent dit dat jouw kat erg opgewonden is, bijvoorbeeld om een bak brokjes of een speeltje. Zijn de ogen dichtgeknepen, en niet op een relaxte manier, en zijn daarnaast ook de oren en het hele lichaam in een gespannen stand? Dan is de kat boos of heel bang. Katten kunnen ook staren: voor baasjes valt het gestaar zonder te knipperen vaak niet op, maar het vertelt andere katten om op te passen: het is namelijk een manier van controle.

Een relaxte kat heeft slaperige oogjes, met een rustige blik en hangende oogleden. Soms geeft jouw kat jou dan een langzame knipoog met beide ogen. Dit is een kattenkusje, en betekent dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt bij jou. Beantwoord deze blik zelf ook eens met een relaxte blik en een kusje.

Net als bij katten, betekent een rustige blik, met hangende oogleden, dat jouw hond zich helemaal prettig voelt. Als je hem een lekkere aai geeft, zul je zien dat zijn ogen steeds kleiner worden. Alerte honden sperren hun ogen wijd open, om alle informatie tot zich te nemen. En net als bij katten neemt een starende hond de controle over, terwijl een onderdanige hond de ogen juist afwendt. Als de pupillen van jouw pup opeens verwijden, kan dit duiden op agressie en een aanval. Kijk daarom ook nooit een vreemde hond recht aan, omdat hij dit kan zien als een aanval op zijn dominantie.

 

Katten- en hondencommunicatie is duidelijk veel meer dan alleen maar blaffen en miauwen. Net als wij mensen, kunnen huisdieren ook gedag zwaaien, dreigen of een kus geven. Elk onderdeel van jouw huisdier vertelt iets over hoe hij zich op dat moment voelt en hoe hij over jou denkt, maar het is de som van alle onderdelen die precies vertelt wat je moet weten. Dus kijk niet alleen naar de staart, naar de ogen of oren, maar luister naar wat jouw huisdier met zijn hele lichaam zegt, en jullie zullen elkaar al snel leren begrijpen.