foto 1 Brenda Mauritsz

Fotograaf: Brenda Mauritsz

 

Waarom een huisdier goed is voor een kind

Voor kinderen is het ontzettend leuk om met een dier op te groeien. Met een huisdier heeft een kind altijd een vriendje om mee te spelen en hij leert om te gaan met de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een dier. Wat zijn precies de voordelen van een huisdier in een gezin? En hoe zorg je ervoor dat de situatie veilig is voor kind én dier?

Voordelen in de ontwikkeling van het kind

Het hebben van een huisdier kan heel goed zijn voor de ontwikkeling van een kind. Een hond of kat kan een onvoorwaardelijk vriendje zijn, iemand bij wie hij zich veilig voelt. Ook kan een dier ervoor zorgen dat jouw kind makkelijker vriendjes maakt in de klas, want veel kinderen vinden het leuk om met iemand te spelen die een hond heeft.

Waar je misschien niet gelijk aan denkt, is dat een kind veel kan leren wanneer je een huisdier neemt. Allereerst door hem te betrekken bij de verzorging. Door het dier elke dag eten te geven, uit te laten en met hem te spelen, leert een kind verantwoordelijkheid te nemen en gedisciplineerd te zijn. Bedenk wel dat jouw kind dit nog moet leren. Begeleid hem hier dus goed bij, zodat jouw kind de verzorging leuk blijft vinden en je ook zeker weet dat jouw huisdier elke dag te eten krijgt.

Wat er helaas ook bij komt kijken is dat een dier ziek kan worden of zelfs kan overlijden. Dit is natuurlijk niet leuk, maar jouw kind leert zo wel om te gaan met de minder leuke kanten van het leven. Laat aan jouw kind zien hoe je jouw hond of kat op dat moment het beste kunt verzorgen. Als hij dit jou ziet doen, leert hij hoe hij het beste met zijn dierenvriend kan omgaan in deze lastige situatie.

foto 2 Brenda Mauritsz

Fotograaf: Brenda Mauritsz

 

Veilig voor dier en kind

Omdat het spelen wel veilig moet blijven, is het goed om een aantal regels in huis af te spreken. Een kind moet bijvoorbeeld leren dat hij een slapende hond niet wakker mag maken, dat hij niet aan de staart van de kat mag trekken en dat hij de cavia heel voorzichtig moet aaien. Ook moet het kind leren om de eigen ruimtes van het dier te respecteren: de mand is bijvoorbeeld een veilige ruimte voor een hond en het is niet de bedoeling dat een kind daarin gaat spelen. Een belangrijke levensles, want zo leert het kind dat een ander (in dit geval de hond) ook af en toe de behoefte heeft om zich terug te trekken.

Ook als je zelf geen huisdier hebt is het goed om jouw kind te leren hoe hij honden en katten mag benaderen. Laat jouw kind nooit zomaar een hond aaien. Spreek bijvoorbeeld af dat hij het eerst aan jou vraagt en daarna aan het baasje van de hond.

Een goede band

Zoals je ziet is een hond of kat meer dan een leuk speelkameraadje voor een kind. Hij leert verantwoordelijkheid te nemen voor een levend wezen en hij leert bijvoorbeeld dat hij op tijd thuis moet zijn om het dier eten te geven. Ook zorgt het er misschien voor dat hij de populairste van de klas wordt.

Het is wel zo dat alle genoemde voordelen alleen spelen wanneer het kind een goede band heeft met het huisdier. En deze band bouw je op door het kind vanaf het begin bij de verzorging en opvoeding te betrekken. Wanneer je bijvoorbeeld een puppy in huis neemt kost dat veel energie in het begin. Om zindelijk te worden moet de puppy regelmatig worden uitgelaten en je moet hem alle commando’s nog leren. Maar als je dit als gezin gezamenlijk aanpakt, leren de kinderen meteen wat er allemaal komt kijken bij de opvoeding van een hond.

 

Er komt wel even wat bij kijken, maar als je het goed aanpakt krijgt jouw kind er een vriend voor het leven bij!