AdobeStock_151263376(1)

Verkoeling nodig? Ga zwemmen met de hond!

Met het warme zomerweer is er niets beters dan lekker het water in duiken. Net als mensen vinden veel honden het heerlijk om verkoeling te zoeken in het water. Honden kunnen namelijk niet zweten en zwemmen is een goede manier om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter op temperatuur blijft. Voordat je het water induikt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Maar belangrijker: waar kan je met jouw hond genieten van het verfrissende water?

Is jouw hond een waterrat?

Voordat je met jouw hond op pad trekt, is het goed om te weten of jouw hond wel kan of wil zwemmen. Sommige honden kunnen van nature zwemmen, maar veel puppies moet nog leren hoe ze met het water om moeten gaan, net als mensen. Er zijn ook hondenrassen die niet of moeilijk kunnen zwemmen, zoals honden met een korte neus, een zwaar lijf of korte poten. En dan zijn er natuurlijk ook honden die zwemmen helemaal niet leuk vinden.

Zwemmen is een inspannende bezigheid. Het geren en gespeel in het water is zeer vermoeiend voor zowel mens als hond, dus zoek genoeg schaduwrijke plekjes om lekker uit te rusten met jouw hond. Het is belangrijk om geregeld korte pauzes te nemen om weer even op krachten te komen.

Voordat je het water induikt, is het handig om te letten op waarschuwingen. Recreatieplassen kunnen wel eens besmet zijn met blauwalg of andere nare bacteriën, die ook gevaarlijk kunnen zijn voor de hond. Er is veel actuele informatie te vinden over de veiligheid van het water, zoals op www.zwemwater.nl. Hier vind je een overzicht van alle natuurwateren en of ze veilig zijn om in te zwemmen.

AdobeStock_15388436(1)

 

Waar mag ik zwemmen met de hond?

Er zijn veel mogelijkheden om te zwemmen met de hond. Veel kustgebieden zijn buiten het zomerseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) vrij voor honden om los te lopen en te zwemmen. Informeer voor de zekerheid bij de kustwacht. Dit geldt ook voor veel recreatieplassen. Voor de zomerperiode zijn er speciale hondenstranden. Jouw hond mag hier het hele jaar door genieten en loslopen. Tip: tussen Noordwijk en Katwijk ligt een 2,5 km lang hondenstrand waar jouw hond het gehele jaar kan genieten van de zee. Ook bij Kijkduin of tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee liggen mooie hondenstranden.

Veel natuurgebieden hebben natuurlijk ook watertjes waar je hond heerlijk in rond kan plonzen. Zo heeft Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen een groot ven langs de hondenloslooproute waar honden lekker kunnen zwemmen. Maar je kan ook in het Amsterdamse Bos genieten van zwemmen of pootjebaden. Er zijn nog veel meer locaties waar je lekker met je hond kan wandelen en zwemmen. Voor een handig overzicht, zie doggydating.com.

Aan het einde van het zwemseizoen organiseren veel zwembaden een hondenplons! Deze plons vindt meestal ergens eind augustus tot medio september plaats. Tijdens de plons kunnen jij en jouw hond samen met nog meer andere honden genieten van het zwembad. Neem wel voldoende drinkwater mee. Tijdens het zwemmen zijn honden geneigd om het water te drinken. Een kleine hoeveelheid chloor kan geen kwaad, maar teveel chloor kan irritatie veroorzaken. Door jouw hond geregeld schoon water te geven en de vacht af te spoelen, blijft jouw hond blij! Veel hondenplonzen hebben hier ook speciaal tuinslangen voor klaarliggen.

Geniet van de zwempartij!

Zwemmen met jouw hond is natuurlijk niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens erg gezond. En niets is beter dan heerlijk luieren in de schaduw na het zwemmen. Gelukkig zijn er in Nederland heel veel plekken waar je kan zwemmen, in de open lucht aan het strand of in het bos en zelfs in het zwembad. Dus trek eropuit met de hond en geniet van het verfrissende water.

AdobeStock_164107593