Sneeuwwandelingen, heerlijk knuffelen voor de haard en natuurlijk de gezellige kerstdagen: wij zijn dol op de winter! En net als het seizoen veranderen er ook veel dingen voor jouw huisdier. Zijn vacht wordt dikker, hij moet door de sneeuw lopen en zelfs verveling kan op de loer liggen tijdens de lange, donkere dagen. Daarom hebben wij deze maand een aantal tips verzameld voor een gezellige winter met jouw huisdier!

Wandelen in de winter

Of het nu regent, vriest of sneeuwt: jouw hond moet toch echt elke dag zijn behoefte doen. En dat hoeft niet altijd vervelend te zijn, want zelfs met alle kou is de winter een heel mooi seizoen. Vooral als er verse sneeuw op de grond ligt! Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met je hond op stap gaat. Ten eerste heeft de winter natuurlijk korte én koude dagen. Zorg dus dat jij en jouw hond altijd goed zichtbaar zijn als jullie op stap zijn. Heeft jouw hond een korte vacht? Koop dan een dekentje voor hem om hem tijdens de guurste dagen warm te houden.

Met ijs en sneeuw wordt er ook weer hevig gestrooid op wegen en fietspaden. Dit pekel zorgt ervoor dat we niet uitglijden, maar is niet goed voor de voetzooltjes van jouw hond of kat. En als ze zich wassen, kunnen ze dit zout ook weer binnenkrijgen. Als jouw huisdier op plekken loopt waar veel gepekeld wordt, kun je de pootjes even wassen met lauw water of een vochtige doek als ze weer binnen komen.

Tips voor een gezellige winter met jouw huisdier

Verveling ligt op de loer

Wandelen is natuurlijk leuk, maar op regenachtige of sneeuwdagen zul je waarschijnlijk echt veel meer tijd binnen door gaan brengen. En wat dacht je van al die vrije dagen rond de kerst? Zelfs met alle gezelligheid kunnen jij en jouw huisdier je al snel gaan vervelen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je (met je huisdier) kunt doen om verveling tegen te gaan. Koop bijvoorbeeld wat nieuwe speeltjes waarmee jullie gezellig samen kunnen spelen. Of laat je huisdier werken voor zijn snacks of brokjes! Je kunt bijvoorbeeld verstoppertje spelen met snoepjes of speciaal speelgoed kopen waarin je de brokjes kunt stoppen. Zo verbrandt jouw huisdier toch nog wat extra calorieën, en blijven ze mentaal ook fit!

Een andere leuke tip is om nieuwe commando's te leren. De wintertijd is ideaal om jouw hond of kat nieuwe trucjes te leren en dan kunnen jullie ook meteen de show stelen tijdens het kerstdiner! Zelfs oude honden kun je nog iets leuks leren šŸ˜‰, zoals high-five of pootje geven. Zelfs katten willen dit wel leren voor een lekkere Best for your Friend snack!

Over het kerstdiner gesproken: plan ook alvast een heerlijke maaltijd voor jouw hond of kat in. Een voorafje met een Delicup, gevolgd door een gestoomde maaltijd en als toetje een Delistick? Of wat dacht je van een zalmstrips cocktail, gevolgd door een smakelijke combinatie van gestoomde zalm maaltijd met enkele zalmbrokken voor de crunch, en een zalmfilet als toetje? Stop jouw huisdier natuurlijk niet propvol, maar tijdens de kerst verdient hij of zij ook wel wat extra's!

Een gezonde wintervacht

Niet alleen de buitenwereld ondergaat een transformatie in de herfst en winter, ook jouw huisdier gaat er anders uitzien. Hij verruilt zijn dunne zomervacht namelijk voor een lekkere dikke wintervacht. Net als mensen verliezen huisdieren het hele jaar door haren, maar in de lente en herfst is er een periode van 3 tot 4 weken waarin jouw hond of kat zijn garderobe wisselt voor het nieuwe seizoen. De vacht van je huisdier bestaat uit een onder- en een bovenlaag en beide veranderen in de herfst. De bovenlaag krijgt langere haren, terwijl de ondervacht dikker en dekkender wordt. Als een soort donsjas dus!

Alle oude zomerharen dwarrelen dan al snel door het huis heen of blijven in de vacht van jouw huisdier hangen. Je kunt de rui een handje helpen -en daarmee een harig huis voorkomen- door jouw huisdier geregeld te borstelen. Je veegt dan alle dode haren uit de vacht en kamt natuurlijke haaroliën door de haren heen, zodat de vacht mooi gaat glimmen! Je kunt de huid en daarmee de vacht ook een handje helpen door jouw hond of kat voeding of snacks te geven met omega-3 en omega-6-vetzuren. Onze zalmsnacks of zalmbrokken voor honden en de Deli-lijn voor katten zitten boordevol heerlijke zalm!

Tips voor een gezellige winter met jouw huisdier

Een lekker warm plekje voor jouw huisdier

Wij mensen trekken voor de winter ook weer alle heerlijke warme truien en dekentjes tevoorschijn, waarom niet voor je huisdier? Jouw hond of kat vindt het ook heerlijk om na een wandeling of struintocht in een lekker warm mandje te kruipen. Komt jouw huisdier veel buiten? Zet het mandje dan niet te dicht in de buurt van de verwarming. De constante warmte kan namelijk de rui ontregelen, omdat de vacht denkt dat het niet nodig is om dikker te worden. Dan staat jouw huisdier toch weer buiten te bibberen! Vermijd daarnaast natuurlijk ook plekjes die op de tocht staan, omdat dit juist weer te koud is. Kies een koelere, maar goed geïsoleerde plek om het mandje neer te zetten.

Je zult ook wel merken dat jouw kat een stuk minder naar buiten gaat. Het blijft natuurlijk een woestijndier. Af en toe zal Poekie wel een klein rondje willen lopen. Zorg dus dat het kattenluikje altijd open is, zodat ze ook snel weer naar binnen kan en niet te lang in de kou hoeft te zitten. Tijdens de buitentochten zullen katten soms warme plekjes op gaan zoeken, zoals onder een auto. Kijk dus altijd even goed voordat je wegrijdt.

 

Hopelijk gaan jij en jouw huisdier met deze leuke tips een gezellige en warme winter tegemoet. Naast spelen, knuffelen en door de sneeuw banjeren is de winter ook een leuke tijd om kattentaal te leren, te onderzoeken waarom jouw hond soms gekke dingen doet of hoe je leuke foto’s van jouw huisdier maakt. Genoeg te doen deze winter!