Paul bij dierenambulance dierenlot

 

“Iedereen kan helpen op een manier die bij hen past”

Stichting DierenLot en Best for your Friend blikken terug op een mooi 2018

 

De kerstperiode is een tijd waarin we wat extra’s voor elkaar doen, zeker voor de minder bedeelde mensen en dieren. Stichting DierenLot zet zich het gehele jaar in voor het lot van dieren.

Best for your Friend heeft in het najaar van 2017 de intentie uitgesproken om een partnership aan te gaan met Stichting DierenLot. Partijen diervoer die niet meer in de winkel kunnen worden verkocht, worden gedoneerd aan DierenLot. Deze worden vervolgens verspreid onder de lokale en regionale dierenhulporganisaties door heel Nederland die als beneficiant zijn aangesloten bij DierenLot.

December is traditioneel de maand van de terugblikken. Daarom is het nu een mooi moment om te kijken wat Best for your Friend en DierenLot in 2018 voor elkaar hebben kunnen betekenen. We spraken daarom met Sander van Hesteren van Stichting DierenLot, over het goede werk dat zij doen voor dieren in Nederland en over de samenwerking met Best for your Friend.

Waar zet Stichting DierenLot zich voor in?

“DierenLot komt op voor verwaarloosde, mishandelde en in de steek gelaten dieren in nood in Nederland. Wij trekken ons hun lot erg aan en willen graag helpen. Dit doen wij door hulp te bieden aan, en samen te werken met, inmiddels bijna 300 lokale en regionale dierenhulporganisaties. Denk aan dierenasielen, dierenopvangcentra en dierenambulance-organisaties. DierenLot richt zich hierbij op diergerichte hulp, zoals het mogelijk maken van voer, medicijnen, hulpmaterialen, de inzet van de dierenarts, uitbreiding of renovatie aan een opvang en bijvoorbeeld dierenvervoer. Bij het laatste kunnen wij vol trots melden dat wij nu 160 DierenLot dierenambulances hebben rijden in Nederland.”

Paul bij dierenambulance dierenlot 2 vs2

Paul Swart, categorymanager van Best for your Friend, overhandigt Best for your Friend Gestoomde Maaltijden aan medewerkers van Stichting DierenLot.

 

Op welke manieren kunnen mensen helpen?

“Particulieren, maar ook bedrijven, kunnen op verschillende manieren helpen. Zo kunnen particulieren donateur worden en middels een maandelijkse donatie (vanaf € 1,85) al helpen, maar ze kunnen ook meespelen in de Support Actie Loterij voor DierenLot. Op die manier maken ze ook nog eens kans op een leuke prijs. Maar mensen kunnen ook helpen door bijvoorbeeld kleding in te zamelen, een leuke actie te doen (kinderen vinden dit veelal leuk!), of bijvoorbeeld DierenLot op te nemen in het testament. In dat geval helpt men later, wanneer men er zelf niet meer is.”

“Bedrijven helpen DierenLot, en daarmee de dieren, door in natura spullen te doneren. Dit kan voer zijn, maar ook verzorgingsmiddelen of bijvoorbeeld manden en/of kooien. Werkelijk van alles krijgen wij binnen in ons Distributiecentrum. Geweldig mooi! Ook zien we dat bedrijven intern leuke acties organiseren en dat de opbrengst van zo’n actie dan aan ons wordt gedoneerd. De meest creatieve ideeën komen voorbij: van personeelsverenigingen die een Kerstmarkt organiseren, een inzameling bij een jubileum, tot een hardloopwedstrijd met een bedrag per kilometer voor de dieren in nood. Je leest het al, een ieder kan helpen op een manier die het beste bij hen past.”

In februari 2018 hebben we samen met Stichting DierenLot op de Huishoudbeurs gestaan. Hoe vonden jullie dat?

“Wij vonden het geweldig mooi dat wij samen met jullie hebben mogen deelnemen aan de Huishoudbeurs. Zonder jullie hulp was dit anders echt niet mogelijk geweest. De Huishoudbeurs is doorgaans een beurs met relatief hoge kosten om deel te kunnen nemen. En dan wordt het voor ons als goed doel simpelweg lastig om uit de kosten te komen. De hulp vanuit Best for your Friend – door een aantal vierkante meters van hun stand beschikbaar te stellen aan DierenLot - was dus zeer welkom en we zijn heel dankbaar dat we onderdeel konden uitmaken van jullie stand.”

Dierenlot op Huishoudbeurs

Gedeelde stand van Best for your Friend en Stichting DierenLot, op de Huishoudbeurs in februari 2018.

 

Best for your Friend doneert honden- en kattenvoeding aan Stichting DierenLot. Wat heeft DierenLot met het voer gedaan?

“Op het moment dat DierenLot een donatie in natura ontvangt, zoals het voer van Best for your Friend, dan sorteren wij het eerst uit in het Distributiecentrum. Dit doen wij om een beeld te krijgen van wat wij hebben mogen ontvangen. De levering is soms heel divers. Vervolgens wordt er een inventarisatielijst gestuurd naar de dierenorganisaties die wij ondersteunen bij hun goede werk, zoals dierenasielen en opvangcentra. Aan de hand van deze lijst maken de organisaties kenbaar waar ze behoefte aan hebben en op basis hiervan maken wij een verdeling en kennen de artikelen toe. Tot slot komen de organisaties naar het DierenLot Distributiecentrum in Arkel om een en ander in ontvangst te nemen.”

“Er wordt zeer gretig gebruik gemaakt van deze nieuwe vorm van hulp. Wanneer een levering bijvoorbeeld deze week bij DierenLot binnenkomt, dan is doorgaans binnen 1 week de levering toegekend en opgehaald. Een prachtig voorbeeld van een mooie en efficiënte samenwerking voor de dieren.”

 

Kijk voor meer informatie over Stichting DierenLot op hun website: https://www.dier.nu/ of volg hen op Facebook: https://www.facebook.com/dierenlot/