De lente staat weer voor de deur, en dus slaan binnenkort bij mens én dier de lentekriebels weer toe! Maar eigenlijk hebben onze honden het hele jaar door gekke trekjes. Want waarom rollen honden altijd zo graag in viezigheid, wat betekent die vreemde blik in zijn ogen en waarom rent hij op de gekste momenten als een idioot door het huis? Wij gingen voor jou op zoek naar antwoorden.

De voorliefde voor vieze luchtjes

Je kan er op rekenen: na een uitgebreid bad of een bezoek aan de hondentrimmer ziet jouw pup er net weer tiptop uit… en vervolgens rent hij naar buiten om eens lekker in de stinkende modder of de poep te rollen. Het is honden eigen:: zodra hij een voor hem heerlijke geur ontdekt, wil hij er met zijn schouders, rug en nek inrollen.

Waarom honden vieze luchtjes zo fijn vinden is niet helemaal duidelijk, maar het is belangrijk om te weten dat de neus van een hond heel anders werkt dan die van mensen. Hun anatomie zorgt ervoor dat de reukzin van honden veel gevoeliger is. Ze ruiken dus veel meer dan wij en niet alleen de vieze dingen. De hondenneus ontdekt namelijk ook veel meer lagen in geur. Stel, je vuilniszak had eigenlijk een paar dagen geleden al vernieuwd moeten worden. Daar komt dus een sterke lucht uitzetten. Mensen ruiken dan maar één samengestelde geur van oud vuilnis. Een hond ruikt de banaan van twee dagen terug, de boterham van 4 dagen geleden, het koffiefilter van vanmorgen, etc. Dus wie weet wat jouw hond voor aangenaams bespeurd?

Het rollen in onaangename luchtjes kan ook een wild trekje zijn wat honden van hun voorouders hebben meegekregen. Veel van deze wilde voorgangers waren aaseters en zij hadden dus geen enkele moeite met de geur van rottend vlees. Integendeel: die geur betekende een maaltijd en was dus positief.

Het kan ook zijn dat het rollen in geurtjes om het afbakenen van territorium gaat. Roedeldieren die hun gebied willen beschermen bakenen deze af met de geur van urine en uitwerpselen. Zo laten ze andere soortgenoten weten dat ze moeten wegwezen. Het is dus mogelijk dat het rollen in de poep daar een reactie op is. Misschien laten ze zo hun eigen waarschuwing achter of proberen ze de geur van de ander te overstemmen.

Tot slot kan het rollen in de poep of andere onaangename geurtjes als doel hebben de eigen geur te maskeren. Op die manier proberen ze er mogelijk voor te zorgen dat een potentiële prooi de geur van hond niet opvangt, want anders zien ze de kans op een maal misschien aan zich voorbij gaan. Camouflage, dus.

Hondengedrag 02

De gekke tien minuten

Als jouw hond ook wel eens last heeft van de ‘gekke tien minuutjes’, weet je gelijk wat we bedoelen. Sommige honden krijgen om geen enkele aanwijsbare reden ineens een enorme stoot energie en gaan helemaal los. Ze rennen ongecontroleerd en keihard door de woonkamer, of gaan tien minuten lang achter hun eigen staart aan. Het is soms meer geluk dan wijsheid dat er niets kapot gaat! Afleiden heeft geen zin want de hond zit helemaal in zijn eigen wereldje. Laat hem dus maar even lekker uitrazen.

De officiële term voor zo’n aanval is Frenetic Random Activity Periods (letterlijk: Waanzinnige Willekeurige Periodes van Activiteit, afgekort FRAP), maar in gewone taal noemen veel mensen het ‘de zoomies’. Waar zo’n aanval door komt hangt een beetje van de hond af. Heb je wel eens gemerkt hoe sommige kleine kinderen met vermoeidheid omgaan? Ze worden dan enorm luidruchtig en druk. Zo kan het ook jouw hond vergaan. Ook kan het een manier zijn om opgekropte energie of stress kwijt te raken, zelf bij honden die genoeg lichaamsbeweging krijgen. Misschien wordt het bij jouw hond getriggerd door enthousiasme. Tot slot kan het ook betekenen dat je hond verveeld of gestrest is of niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgt.

Waarom laat mijn hond zijn oogwit zien?

Honden drukken hun emoties en gedachtes uit door middel van lichaamstaal en gedrag. Ze communiceren met elkaar en met ons, maar wij begrijpen niet altijd wat ze nou eigenlijk willen zeggen. Een goed voorbeeld is wat ze in het Engels “whale eye” noemen. “Whale eye" is die houding waarin je hond zijn hoofd afwendt, maar zijn blik toch op iets of iemand gericht houdt. Je ziet dan heel duidelijk het wit van zijn ogen. Vaak denken we dat de hond dan schuldig kijkt omdat hij iets stouts heeft gedaan. Dat zorgt voor leuke foto’s op het internet, maar wat bedoelt je hond er nu echt mee?

“Whale eye” geeft eigenlijk aan dat jouw hond zich heel ongemakkelijk, nerveus of zelfs bang voelt. Misschien verwacht hij jouw boze reactie als hij iets verkeerds heeft gedaan. Als je hond zich echt niet gemakkelijk voelt, zul je ook andere stress-symptomen zien, zoals het likken van de lippen, gapen, met de staart tussen de benen bij jou komen zitten of je handen likken. In de ergste gevallen staat het haar op zijn rug omhoog, gromt hij waarschuwend of staat hij er als bevroren bij.

Als jouw hond jou een “whale eye” geeft en ook andere tekenen toont dat hij zich niet op zijn gemak voelt, is het belangrijk na te gaan waardoor dit komt. Is er een ander dier in de buurt die hem ongemakkelijk maakt? Hoort hij iets wat jij nog niet opgepikt hebt? Dacht een kind dat het prima was om jouw hond eens een flinke knuffel te geven? Of wordt hij geaaid op een plek waar hij dat liever niet heeft?

Jouw hond geeft ook aan dat hij graag wil dat jij iets doet aan datgene wat hem ongemakkelijk maakt, omdat jij zijn steun en toeverlaat bent. Probeer hem dus te helpen en straf hem niet voor dit gedrag. Het probleem ligt buiten de hond en door hem te straffen, maak je hem alleen maar meer overstuur. Kun je niets veranderen aan de situatie. Leidt je hond dan weg van het probleem.

Hondengedrag 03

Wat staar je nou?

De doordringende, oneindige hondenblik herken je vast wel als hondeneigenaar. Je zit relaxed een boek te lezen maar je voelt je bekeken. Of tijdens het tandenpoetsen, het koken, of als je onder de douche staat, dat maakt je hond niet zoveel uit! Is het jou een raadsel wat je hond van je wil? We leggen je vier mogelijke redenen uit. Vergeet nooit om ook naar de rest van je hond te kijken: wat zegt zijn lichaamstaal?

Om te beginnen is de kans erg groot dat je hond iets van jou wil wat alleen jij hem kan geven. Iets lekkers te eten, een knuffel of even buiten spelen zijn de primaire levensbehoeftes van jouw hond! Onze honden hebben snel door dat staren dé manier is om iets voor elkaar te krijgen, want het lukt altijd.

Houdt je hond tijdens het staren zijn hoofd schuin? Waarschijnlijk is ie een beetje in de war en probeert hij uit te vogelen wat jij van hem wil. Zijn jullie bezig met een training en staart je hond met een schuin hoofd naar je? Dan heeft hij je waarschijnlijk niet goed begrepen. Doe een paar stapjes terug en probeer duidelijker te communiceren.

De strakke, directe blik is anders en een duidelijke waarschuwing dat er een hondenbeet aankomt. Benader je een hond om hem te aaien of om iets uit zijn mand te pakken en kijkt hij je strak aan? En zie je ook gedrag zoals een stijve staart, een complete stil lichaam, gesloten bek, laag gehouden kop? Trek je dan terug, want hij heeft je duidelijk gewaarschuwd.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je hond je diep in de ogen kijkt omdat ze van je houdt! Nogmaals, het is belangrijk om naar de rest van het hondenlichaam te kijken. Waarschijnlijk zwaait haar start zachtjes heen en weer, hijgt ze zachtjes en staan haar oren er ontspannen bij. Deze blik is het meest waarschijnlijk als je hond ontspannen is, dus als ze staart terwijl ze aan het eten of spelen is, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

 

Zo zie je maar weer, met die gekkigheden vertellen onze honden eigenlijk heel veel en het is aan ons om ze te leren begrijpen. Wat zou het toch makkelijk zijn als we gewoon elkaars taal spraken!