Spelen met jouw huisdier 1

Fotograaf: Anne Goossens - Artz

 

Spelen met je huisdier: gezond en gezellig!

Spelen met jouw hond of kat is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel erg belangrijk. Extra beweging en mentale stimulatie is voor elk huisdier erg gezond. Heb jij een huiskat? Dan is nog belangrijker om die extra stappen voor hem te zetten. En door samen te spelen bouw je ook nog eens aan een stevige vertrouwensband. Maar hoe speel je nu op een verantwoorde manier met jouw viervoetige vriendjes?

Apporteren en trekspelletjes: plezier met jouw hond

Voor honden is spelen niet alleen gezellig en gezond, het kan ook nog eens helpen bij het aanleren van commando’s! Neem bijvoorbeeld het beroemde apporteerspelletje. Het ophalen van een gegooid balletje doet een hond niet zomaar: dit moet aangeleerd worden. Eerst moet jouw hond leren om de bal los te laten als je dit vraagt. Zodra hij dit onder de knie heeft, kan je het balletje een korte afstand gooien en terug laten brengen. Je kan het balletje steeds verder gooien, totdat jouw hond het volledig onder de knie heeft.

Spelen met jouw huisdier 2

 

Bij trekspelletjes is het belangrijk om duidelijke regels te stellen, zodat het een spel blijft en jouw hond de grenzen kent. Eerst moet je jouw hond een ‘begincommando’ aanleren, zodat hij weet dat het spel is begonnen. Hij zal dan het speeltje ook niet zomaar uit je handen trekken. Vervolgens wil je tijdens het trekspelletje wil je niet dat jouw hond in je hand bijt. Je kan hem al als pup leren waar hij wel en niet zijn tanden in mag zetten. Leer je hond tot slot wanneer hij moet stoppen, bijvoorbeeld wanneer het spel te wild wordt en hij in je hand bijt. Stop dan met spelen en zeg duidelijk ‘au’. Zo weet jouw hond wat de grenzen zijn en dat het spelen voorbij is als hij zich hier niet aan houdt.

Wil je het spel stoppen omdat de speeltijd voorbij is? Dit doe je door jouw hond het commando ‘los’ te leren, zodat hij het speeltje loslaat wanneer jij dat zegt. Op deze manier zal je altijd lekker kunnen spelen met jouw hond, zonder je zorgen te hoeven maken.

Samen ‘jagen’ met jouw kat

Katten zijn van nature echte jagers: ze vinden het geweldig om dingen te besluipen en te achtervolgen. Spelen met de kat werkt het best als je dit jachtinstinct stimuleert: boots iets na waar hij in de natuur op jaagt.

Ideaal voor een ‘jaag’-situatie is een muisje, veertje of ander speeltje aan een touwtje. Beweeg deze langzaam achter een meubelstuk langs, of juist snel door de lucht. Wissel het tempo om jouw kat te laten sluipen en rennen, zodat het spel voor hem interessant blijft. Na tien minuten spelen geef je jouw kat de kans om de prooi te grijpen. Zo denkt de kat dat het spelen ook nut heeft.

Ook zonder hengel kun je prima met jouw kat spelen. Katten vinden het heerlijk om ergens achteraan te rennen, dus gooi balletjes, muisjes of snoepjes van de kat af. Door ze van jouw kat af te gooien, denkt je kat dat het speeltje wegrent en zal hij er achteraan gaan jagen.

Om de zintuigen van de kat extra te prikkelen, kun je hem een speeltje met een belletje of met kattenkruid geven. Beiden geven een extra impuls aan het spel, en spelen met kattenkruid kan sommige katten helemaal gek maken. Veel katten reageren sterk op het kattenkruid en halen de gekste sprongen en capriolen uit als ze het ruiken.

Katten zijn erg intelligent en zullen hun interesse snel verliezen als je al zijn speeltjes op de grond gooit. Leg bijvoorbeeld 1 of 2 speeltjes neer, die je geregeld vervangt door andere speeltjes. Zo blijft het spelen voor jouw kat interessant.

Spelen met jouw huisdier 3

Fotograaf: Anne Goossens - Artz

Tot slot

Door af en toe eens lekker met jouw viervoeter te spelen, houd je hem gezond en alert, maar het is ook een geweldige manier om veel tijd met hem door te brengen. Jouw huisdier leert zo dat jij hem geeft wat hij nodig heeft en dat je een erg leuk mens bent om bij te zijn. Zo verstevig je met elk spelletje jullie band. En aangezien we er niet vaak de kans voor krijgen: wat is er nu fijner dan eens heerlijk vrijuit spelen?

Best for your Friend heeft leuke speeltjes voor hond en kat. Bekijk ze in onze webshop!