Wij mensen zijn dol op snacken en grijpen graag elk moment aan om wat lekkers te verorberen, ook al weten we dat dat niet altijd goed voor ons is. Jouw hond of kat is natuurlijk net zo gek op een lekkere traktatie en doet graag met je mee! Maar net als bij mensen is snacken ook niet altijd gezond voor je huisdier en als je niet oppast, krijgt hij al snel te veel binnen! Wanneer heeft jouw huisdier een snack verdiend en waar moet je op letten bij lekkernijen? In deze blog lees je alles over verantwoord snacken!

Verantwoord Snacken

Waar moet ik op letten bij huisdiersnacks?

Voor ons mensen is het soms lastig om te stoppen met snacken. Een bakje chips, een reep chocola of een lading koekjes: al deze dingen zijn zo lekker dat het soms moeilijk is om nee te zeggen. De snacks voor huisdieren zijn net zo onweerstaanbaar. Dat verleidelijk geurende hapje is veel smakelijker dan droge brokjes! Maar al deze snacks zijn ook caloriebommetjes: zonder dat je het in de gaten hebt, krijgt jouw huisdier teveel calorieën binnen, en dan kan hij op den duur zelfs last van overgewicht krijgen!

Om te voorkomen dat je jouw hond of kat te erg verwent, zijn hier een aantal tips:

  • Let op de calorieën: Een hond of kat heeft een aanbevolen calorie-inname. Deze inname bestaat uit zowel de dagelijkse voeding als de lekkernijen tussendoor. Van de dagelijkse hoeveelheid calorieën mag maximaal 10% uit snacks bestaan. Maak even een rekensommetje om te kijken of jouw huisdier niet teveel calorieën binnen krijgt. Snacks die speciaal voor dieren gemaakt zijn, zijn beter dan een handje vette mensenchips of een plakje vleeswaren. Mensensnacks bevatten vaak veel meer calorieën en natuurlijk andere toevoegingen die niet goed zijn voor een huisdier.
  • Een snack is een aanvulling op de dagelijkse maaltijd: Snacks zijn nooit een vervanging van de dagelijkse maaltijd. Het zou dus niet zo moeten zijn dat je huisdier zoveel snacks binnenkrijgt dat hij zijn brokjes niet meer op kan.
  • Kijk naar de ingrediëntenlijst: Veel snacks zitten bomvol overbodige ingrediënten, om ze aantrekkelijker te maken, zoals suiker en zout. Bij mensen werkt het ook zo: chips heeft bijvoorbeeld weinig nutritionele waarde, maar het vet en zout maakt het toch onweerstaanbaar lekker voor ons mensen 😉

Mini tip: Juist omdat suiker en zout niet goed zijn voor onze huisdieren, werken wij er liever niet mee en zul je het niet snel op onze ingrediëntenlijsten vinden. Mocht het er wel op staan, komt het meestal van één van de natuurlijke ingrediënten, zoals uit vlees of vis.

Neem de ingrediëntenlijst van jouw huisdiersnacks door om te controleren of er geen of weinig suiker en zout in zit. Vermijd ook kunstmatige toevoegingen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen.

Mini tip: Wij werken ook liever niet met kunstmatige toevoegingen. Omdat onze snacks zo bomvol vlees en vis zitten, hebben ze al een natuurlijke, onweerstaanbare geur en smaak, dus die toevoegingen zijn ook nergens voor nodig!

  • Geef jouw huisdier nooit teveel snacks: Af en toe een lekkernij tussendoor is natuurlijk genieten! Maar geef nooit meer dan een of twee snacks per keer.
  • Geef jouw huisdier een gezonde en verantwoorde snack: Snacken is natuurlijk lekker, maar het kan ook heel gezond zijn! Je kunt jouw hond namelijk heel goed verwennen met een kauwbotje. Dat is niet alleen lekker, maar het houdt hem ook nog eens bezig én zijn tanden worden onderhouden. Of geef snacks met ingrediënten die bijdragen aan een gezonde vacht en huid, zoals zalmolie of vis.

Mini tip: Naast onze vismaaltijden hebben wij ook veel snacks met vis als ingrediënt, voor zowel honden als katten. Voor honden hebben wij heerlijke zalm strips of kauwbotjes met zalm, en katten kun je heerlijk verwennen met onze vishapjes of de overheerlijke Delicups.

Verantwoord Snacken

Wanneer mag ik mijn huisdier verwennen met snacks?

Oké, nu weet je dus waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het snacken, maar wanneer mag je jouw huisdier wat lekkers geven? Het is erg verleidelijk om toe te geven aan de smekende ogen van je hond of kat en hem wat lekkers toe te stoppen. Of soms geniet je zelf van een snack en geef je jouw huisdier ook meteen wat. Dan loop je al snel het gevaar dat je hem teveel geeft. Het is moeilijk om bij te houden wat hij allemaal binnen krijgt en bovendien zal jouw huisdier snacken zien als beloning voor bedelen of zelfs als gewoonte.

Net als voor een gezonde mensenlevensstijl moet snacken voor huisdieren ook een echte beloning blijven, en niet ‘zomaar een tussendoortje’. Een snack is bijvoorbeeld een ideale motivatie tijdens het trainen of om goed gedrag aan te leren, maar ook hier geldt: geef niet teveel snacks! Veel mensen belonen een huisdier elke keer met een snack als hij een commando goed uitvoert. Je krijgt dan het probleem dat jouw huisdier het commando alleen uitvoert voor de snack, en niet voor jou. Daarom is het handiger om de manier van belonen af te wisselen tijdens het trainen. De ene keer krijgt hij een snack, en de andere keer ga je even lekker met hem knuffelen. Zo blijft de snack een verrassing en worden jij en jouw blijdschap de echte beloning!

Tip: in onze volgende blog gaan wij dieper in op snacken en trainen, dus hou de website in de gaten!

Je kunt goed gedrag trainen met eten, maar onbedoeld belonen we ook veel slecht gedrag met voedsel. Een goed voorbeeld is bedelen. Als jij jouw kat of hond geregeld iets onder de eettafel geeft tijdens het avondeten, kun je er donder op zeggen dat ze er een gewoonte van gaan maken om bedelend onder de eettafel te wachten. Probeer daarom dit soort patronen te doorbreken. Geef ze geen snacks op vaste tijden, want er is een grote kans dat dit tot bedelen gaat leiden. Door ze te belonen voor dit slechte gedrag, gaan ze denken dat ze altijd wat krijgen als dat gedrag vertonen.

Een andere leuke manier om snacks te gebruiken is tijdens het spelen! Zo heb je veel speeltjes voor katten én honden waar je snoepjes in kan verstoppen. De zoektocht naar de snoepjes houdt je huisdier fysiek en mentaal gezond. Ideaal voor die regenachtige dagen waarop ze veel binnen zijn. Voor katten kun je een snoepje ook aan een draadje binden of door de kamer gooien om haar lekker te laten rennen, en voor honden kun je snuffelspelletjes doen door de snackjes in de kamer of in de tuin te verstoppen.

 

Snoepen hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Sterker nog, veel snoepjes hebben ingrediënten die vaak gezond zijn of helpen met gebitsonderhoud. Zolang je het snoepen een verrassing houdt en er geen vaste prik van maakt, kun je jouw huisdier lekker blijven verwennen met Best for your Friend snacks! 😉