Loop een dierenwinkel of supermarkt in en je ziet al snel stellingen vol snacks voor jouw huisdier. Van kauwbotten tot trainingssnacks, van zachte mousses tot kauwsnoepjes: je ziet door de bomen het bos niet meer in de snackwereld. Hoe weet je dan welke snack je moet kopen voor jouw hond of kat? Om je een handje te helpen, hebben wij een handige gids voor je geschreven. Deze maand alles over snacks voor jouw huisdier!

Snacks voor jouw huisdier 02

Waarom snacken goed is voor jouw huisdier

Net als bij mensen zijn tussendoortjes voor huisdieren een heerlijke traktatie om tussen de maaltijden op te snoepen. En omdat jouw hond of kat er zo blij van wordt, wil het nog wel eens gebeuren dat je teveel snacks geeft! Het is dus altijd belangrijk om in het achterhoofd te houden dat snacks een aanvullende voeding zijn, dat wil zeggen: snacks mogen nooit maaltijden vervangen en je moet dus altijd op de calorieën letten.

Maar gelukkig zijn traktaties er niet alleen maar om dik van te worden. Snacken heeft namelijk ook een hele hoop voordelen:

  • Snacks versterken de band tussen jou en jouw huisdier. Zie een snack maar als een soort cadeautje: daar word jij toch ook blij van? Door jouw huisdier af en toe een snack te geven, laat je weten dat je om hem of haar geeft.
  • Snacks zijn ideaal tijdens het trainen. Jouw hond of kat doet alles voor een heerlijke snack. Daarom zijn snacks ideaal om hem dingen aan te leren! Let dan natuurlijk wel op dat je huisdier het trucje voor jou doet, en niet voor de traktatie 😉.
  • Snacken is entertainment! Snacken is niet alleen lekker, het is ook een goede afleiding! Zo wordt jouw hond helemaal relaxed door lekker op een botje te knagen. En katten kun je urenlang vermaken door snacks in speelgoed te verstoppen.
  • Snacken kan gezond zijn. Snacks hoeven niet altijd ongezond te zijn. Kauwsnacks dragen bijvoorbeeld bij aan een gezond hondengebit, en er zijn ook veel snacks met gezonde ingrediënten, zoals visolie of omega-3 en omega-6 vetzuren (zoals in onze Dentabars).

Waar moet je op letten als je snacks koopt

Nou weet je waarom je snacks moet kopen, maar waar moet je op letten als je een verantwoorde snack zoekt voor jouw hond of kat?

  • Korte ingrediëntenlijst: hoe korter de lijst met ingrediënten, hoe kleiner de kans dat er overbodige dingen in zitten. Let daarbij ook op ingrediënten die je niet kent: grote kans dat dit toevoegingen zijn.
  • Kunstmatige toevoegingen: sommige snacks bevatten kunstmatige stofjes die de snacks een bepaalde geur of kleur geven. Totaal overbodig, want voor een hond maakt het echt niet uit welke kleur de snack heeft. En als de snacks zijn gemaakt met goede, natuurlijke ingrediënten is de smaak sowieso al onweerstaanbaar!
  • Kijk naar het eerste ingrediënt in de lijst: een ingrediëntenlijst is opgebouwd op basis van de hoeveelheid die er van het ingrediënt in zit. Hoe eerder het ingrediënt vermeld is, hoe meer er dus van in zit. Als het een natuurlijk ingrediënt is, zit je meteen goed 😊.
  • Vermijd toegevoegde suikers, zout en een hoog vetgehalte: net als voor mensen is teveel zout, suiker of vet ook niet goed voor jouw huisdier. Sommige snacks bevatten zout omdat ingrediënten als vis van nature zouten bevatten, maar vermijd toegevoegde zouten, suikers en vet zoveel mogelijk.

Lees hier meer tips over verantwoord snacken

Snacks voor jouw huisdier 03

Welke soorten snacks zijn er?

Terug naar de supermarkt en de zee aan keuze die je daar op de snackafdeling vindt. Je weet nu waar je op moet letten, maar welk type snack past er nou het beste bij jouw huisdier? Zoek je iets waar jouw hond op kan knagen, of wil je jouw kat graag verwennen met iets lekkers? Snacks, en ook de snacks van Best for your Friend, zijn eigenlijk op te delen in drie hoofdcategorieën: kauwsnacks, trainingssnacks en verwensnacks.

Kauwsnacks

Kauwsnacks zijn natuurlijk snacks waar jouw huisdier op kan kauwen. Net als mensen kunnen honden en katten ook last krijgen van tandplak. Je kunt het gebit van jouw huisdier poetsen, maar daarnaast kun je ze ook geregeld een kauwsnack te geven. Kauwsnacks zijn vaak harde snacks die als het ware de tandplak van de tanden af schrapen als jouw hond of kat erop kauwt. Bovendien helpt het kauwen ook om het tandvlees gezond te houden!

Voor honden heb je natuurlijk de welbekende botten of varkensoren, maar er zijn ook heel veel andere opties. Runderhuid is namelijk ook een ideaal kauwingrediënt, en het handige van runderhuid is dat je deze om een lekkere vulling kan vouwen. Bovendien splintert runderhuid ook niet, iets wat wel voor kan komen bij botten. Dus zelfs als jouw hond niet zo dol is op een standaard bot, zijn er maar weinig honden die een smakelijke vulling van kip kunnen weerstaan (de Twisters), of een heerlijk reepje bacon om een runderhuidstaafje (de Kauwsticks). Daarom zul je ook zien dat veel van onze kauwsnacks gemaakt zijn van runderhuid, met net die extra lekkere verrassing voor de smaak.

En niet alleen honden hebben snacks voor het gebit: er zijn ook veel kattensnoepjes te koop die een goede bijdrage leveren aan een gezond gebit. Deze snoepjes zijn vaak harder en wat groter, zodat jouw kat er echt op moet kauwen.

Trainingssnacks

Je weet waarschijnlijk wel dat je huisdier dol is op eten en daar alles voor zal doen! Daarom zijn snacks ook een ideaal hulpje bij het trainen, mits je ze met mate gebruikt natuurlijk. Om te voorkomen dat jouw hond of kat tonnetje rond wordt door het trainen, zijn er gelukkig speciale trainingssnacks. Deze snacks zijn vaak een stuk kleiner en vetarm. Doordat ze kleiner zijn, kun je ze ook nog eens makkelijk meenemen als je buiten gaat trainen! Onze kleine Kipfilet Strips of Sushi bevatten bijvoorbeeld weinig vet, maar wel lekker veel kip voor een heerlijke geur en smaak. Daar doet jouw hond alle kunstjes voor! En ja, zelfs je kat kun je trainen, hoewel dat waarschijnlijk meer geduld (en meer snoepjes 😉) kost. Gelukkig zijn onze Hapjes makkelijk te verorberen en zitten ze bomvol lekkere, gezonde vis!

Verwensnacks

Soms wil je jouw hond of kat gewoon even lekker verwennen, om te laten zien dat je van hem of haar houdt. Want je weet wat ze zeggen: liefde gaat door de maag! Voor een ultiem verwenmomentje zoek je een grotere snack bomvol smaak, waar jouw huisdier wel even zoet mee is. En gelukkig heb je veel keuze in snacks die stiekem ook nog eens gezond zijn, twee vliegen in één klap dus. Zo zitten onze Zalmstrips boordevol zalm, en hebben ze dus geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen nodig. En wat dacht je van de Delicups? Dankzij het grote aandeel vis zitten er omega-3 en omega-6-vetzuren in deze verwensnack!

Snacken hoeft dus niet altijd slecht te zijn. Veel snacks bevatten gezonde ingrediënten of dragen op een andere manier bij aan de gezondheid van je huisdier. Snacken is natuurlijk ook heel leuk en lekker, en ideaal om jouw hond of kat te belonen na goed gedrag of gewoon eens lekker te verwennen. Let dus goed op de ingrediëntenlijst als je de volgende keer de supermarkt in stapt en verwen jouw huisdier met een lekkere traktatie!