Poep, ontlasting, kak; een rits woorden die maar op één stinkend ding wijzen: het uiteindelijke resultaat van al het voer en snacks die jouw huisdier heeft verorberd. Je vindt het misschien een onfris onderwerp om over te praten, maar wist je dat je de poep van jouw hond als een soort dagboek kunt zien? Je kunt eraan aflezen hoe het met de gezondheid van jouw dier gaat, of hij zich niet lekker voelt, en soms zelfs wat hij precies gegeten heeft. Daarom duiken we -niet letterlijk gelukkig- deze maand eens in de wondere wereld van hondenpoep!

Hondenpoep

Wat is nou een gezonde hondendrol?

Een hond poept elke dag, dat weet je natuurlijk maar al te goed. Je loopt een rondje en als jouw hond begint te hurken, denk je ‘daar komt ’ie!’ en kijk je snel de andere kant op. Soms raap je de drol op met een zakje, maar om er nou in te gaan knijpen? Nee, dank je. Eigenlijk besteden we te weinig aandacht aan hoe de drol er uit ziet, want dit stinkende bruine hoopje kan ons veel kan vertellen over hoe gezond de hond is waar hij uitkwam. Daarom, ook al is het best vies, raden we je toch aan om een keer in het zakje te knijpen en de drol te bestuderen. Let dan eens op de volgende zaken:

  • Consistentie: een goede drol is compact, een beetje vochtig en goed op te pakken. Knijp erin, en hij zal aanvoelen als de speelgoedklei waar je op de kleuterschool mee in de weer was. Als de drol te vloeibaar is om op te pakken, kan dit op geïrriteerde darmen wijzen. Maar als de drol juist weer hard en droog is, duidt dat op een vochttekort of constipatie. De consistentie van de poep kan tijdelijk veranderen als je op een andere voeding overstapt. Maar als dit langer duurt of als je gewoon nog steeds dezelfde voeding geeft, kun je beter even langs de dierenarts gaan.

 

  • Grootte: een gezonde drol is ongeveer even groot als de hoeveelheid voeding die jouw hond binnenkrijgt. Maaltijd erin, en na een nachtje verwerken in de darmen komt er een compacte, bruine verrassing uit. Als de voeding veel vezels bevat, kan de drol iets groter zijn. Als de drollen echt een stuk groter zijn dan wat je hond binnenkrijgt, dan wordt de voeding niet helemaal goed verteerd en haalt jouw pup niet alle voedingsstoffen uit zijn maaltijd.

 

  • Vorm: een gezonde hondendrol ziet eruit als een klein boomstammetje en houdt deze vorm vast als je hem oppakt. Als jouw hond kleine ronde drolletjes achterlaat, kan dit een teken van uitdroging zijn.

 

  • Kleur: een goede drol heeft de kleur van chocolade. De donkerbruine kleur laat zien dat jouw hond gezond is. Kleine witte vlekjes in de drol kunnen wijzen op wormen, groene poep toont aan dat jouw hond veel gras eet of dat er problemen zijn met de galblaas. Zwarte poep kan wijzen op bloedingen in de darmen, maar rode strepen door de poep zijn juist een aanwijzing voor mogelijke wondjes rondom de anus. Een hondendrol kan ook gelig zijn. Dat kan betekenen dat er problemen zijn met de lever of galblaas. Grijzige, vettige poep kan een aanwijzing zijn dat er iets mis is met de pancreas of galwegen.

 

  • Regelmaat: een gezonde hond heeft een regelmaat in zijn poepgewoontes, of dat nu 1 keer per dag is of 4 boomstammetjes per dag. Als jouw hond opeens een stuk vaker moet poepen, kan het zijn dat er problemen met de spijsvertering zijn en kun je beter naar de dierenarts gaan.

 

  • Geur: we weten dat een hondendrol niet het lekkerste geurtje ter wereld heeft, maar een gezonde hondendrol heeft eigenlijk een vrij milde stank. Stinkt de drol heel erg? Dan kan het een teken zijn dat er iets aan de hand is.

 

Zoals je ziet, kun je heel veel aflezen van een hondendrol. En wijkt de drol in het zakje af van wat je hierboven ziet staan? Dan is het een goed idee om langs de dierenarts te gaan om te laten nakijken of er iets met jouw hond aan de hand is.

Hondenpoep

Je poept wat je eet

Je weet misschien wel dat bepaalde voedingsstoffen heel erg gezond zijn voor onze mensendarmen. Zo moet je veel vezels binnenkrijgen, gevarieerd eten en zijn er allerlei drankjes op de markt voor gezonde darmflora. Ook voor honden en hun gezonde drollen is het belangrijk om goed en gezond te eten. Zoals je al hebt kunnen lezen in onze blog over de evolutie van honden heeft het spijsverteringstelsel van de hond zich een beetje aangepast op het mensendieet. Honden kunnen zetmeel zoals rijst prima verteren. En laten daar nou net ook vezels in zitten, die bijdragen aan een gezonde stoelgang!

Een perfecte hondendrol hangt dus af van wat jouw hond allemaal binnenkrijgt. Alles wat niet door het hondenlichaam gebruikt wordt, wordt uitgepoept. Hoe groter de drol, hoe meer overbodige dingen er in de voeding zitten die het lichaam niet afbreekt. Daarom hebben wij de ingrediëntenlijst van onze hondenbrokken zo klein mogelijk gehouden. Veel van de vreemde ingrediënten die erop staan, dragen juist bij aan een gezonde drol! Zo zit er in onze voeding bijvoorbeeld gedroogd Johannesbrood, een peulvrucht met een gekke naam die boordevol vezels zit. Ook bietenpulp, cranberries en erwten zijn natuurlijke bronnen van vezels, net als de eerder genoemde rijst.

Naast verkeerde voeding en ziektes zijn er ook omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op de poep van jouw hond. Zo kan hij in stressvolle situaties last van diarree krijgen, maar ook van het drinken van stilstaand water of van het te snel overschakelen naar nieuwe voeding. Een beetje stress in de omgeving kan een oorzaak zijn van een beetje stress in de darmen! Probeer stressvolle situaties daarom zoveel mogelijk te vermijden en nieuwe dingen, waaronder voeding, stapsgewijs door te voeren.

 

Ook al is hondenpoep niet iedereens favoriete onderwerp aan de keukentafel, Door de drollen van jouw hond te ‘lezen’, kun je veel over hem te weten komen. Eet hij goed en gezond? Krijgt hij genoeg beweging? Heeft hij een ziekte, of juist last van stress? Door jouw pup goede voeding te geven, samen lekker veel te bewegen en niet te veel te stressen, zul je zien dat jouw hond overal perfecte bruine boomstammetjes achterlaat. Wel even opruimen natuurlijk šŸ˜‰