Huisdieroppas

 

Op vakantie? Breng jouw hond of kat naar een oppas

Iedereen die een hond of kat heeft weet hoe handig het is om je vaste oppasadresjes te hebben. Zo hoef je namelijk weinig te regelen wanneer je op vakantie gaat. Maar als jouw vaste oppas ineens verhinderd is, of als jouw vrienden en familie ver weg wonen, dan zul je iets anders moeten verzinnen. Veel mensen zijn niet zo dol op een pension, maar je kunt jouw hond of kat moeilijk alleen thuis laten. Gelukkig is daar de dierenoppas voor uitgevonden!

Verschillende vormen van oppassen

Je hoeft tegenwoordig niet meer bij al je kennissen, vrienden en familie langs te gaan om een oppas voor jouw hond of kat te vinden. De dierenoppas is de laatste jaren meegelift met de digitale deeleconomie. Net zoals je nu websites hebt om jouw huis te delen (Airbnb) of je auto (Uber), zo heb je ook websites die diereigenaren en oppassers bij elkaar brengen.

Er zijn hier verschillende vormen in mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld jouw huisdier naar de oppas toe brengen, die er dan in zijn eigen huis voor zorgt. Voor honden is dit vaak geen probleem, maar veel katten zullen hier meer moeite mee hebben. Katten zijn toch meer gehecht aan hun omgeving, en vooral katten die het gewend zijn om veel buiten te zijn kun je niet zomaar verhuizen.

Een andere optie is dat een oppas tijdens jouw vakantie in jouw huis verblijft. Zo kan hij tegelijk op jouw huis én op jouw hond of kat passen. Omdat het voor katten niet altijd nodig is dat er permanent iemand aanwezig is, kun je er ook voor kiezen om een oppas dagelijks jouw huis te laten bezoeken. De oppas geeft jouw kat te eten en te drinken, en kijkt gelijk of alles nog goed met hem gaat.

Huisdieroppas

 

Waar moet je op letten

Heb je online een oppas gevonden? Dan kun je beginnen met de voorbereidingen voor het oppassen. In de aanloop naar jouw vakantie is het verstandig om alvast kennis te maken met de oppas. Zo weet jij bij wie jouw huisdier terechtkomt, maar kan jouw hond of kat ook gelijk kennis maken. Jouw dier is degene die twee of drie weken bij een vreemde zal verblijven, dus het is belangrijk dat ze elkaar vast leren kennen.

Bespreek ook van tevoren met de oppas hoe vaak en op welke tijden jouw dier te eten krijgt en wanneer jouw hond normaal gesproken uitgelaten wordt. Mag een kat in alle ruimtes komen in jouw huis, en mag de kat buiten komen of niet? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om te bespreken, zodat de oppas weet hoe hij met jouw huisdier om moet gaan.

Overleg tenslotte wat jouw oppas moet doen bij een noodgeval en laat de gegevens van jouw vaste dierenarts achter. Als jouw hond of kat plotseling ziek wordt, mag de oppas er dan gelijk mee naar de dierenarts gaan, of wil je dat hij dit met jou overlegt? Natuurlijk staat de gezondheid van jouw dier voorop, maar je wil ook niet dat er onnodige kosten gemaakt worden. Je kunt daarom voorstellen dat de oppas eerst met jou belt voordat hij actie onderneemt.

De vakantie begint!

Wanneer jouw hond of kat uit logeren gaat, geef hem dan een koffer mee vol met zijn eigen spullen. Niet alleen zijn eigen eten, maar ook speeltjes en een mandje. Geef eventueel iets mee waar jouw geur aan zit, zoals een deken of een knuffel, mocht je huisdier heimwee krijgen. Hoe meer vertrouwde spullen jouw hond of kat om zich heen heeft, hoe meer hij zich thuis zal voelen.

Omdat honden niet zomaar mogen wisselen van voeding, en katten heel kieskeurige eters zijn, is het voor beide huisdieren verstandig om een goede voorraad eten achter te laten. Mocht het eten toch al eerder op zijn, dan kan de oppas dit heel eenvoudig bestellen via de Best for your Friend webshop. Vul dan het oppas-adres in bij de verzending, dan komt het eten vanzelf op de juiste plek terecht.

 

Tot slot nog een laatste tip. Als jij op vakantie bent, dan ben je vast heel nieuwsgierig hoe het met jouw beste vriendje gaat. Vraag daarom aan de oppas of hij je op de hoogte wil houden met foto’s en filmpjes. Want als jij weet dat het goed gaat met jouw hond of kat, dan pas kun je echt van je vakantie genieten.

Huisdieroppas