Veel katten kunnen zich buiten prima zelf vermaken en hebben daar niet per se hun baasjes voor nodig. Maar als jouw kat altijd binnen blijft omdat je in een omgeving woont waar hij niet naar buiten kan, zou hij zich best kunnen gaan vervelen. Gelukkig is daar een geweldige oplossing voor: je kunt jouw kat leren om aan de lijn te lopen! Op die manier kun je jouw kat uitlaten en zelfs meenemen op avontuur. Er zijn mensen die hun katten mee nemen als zij gaan wandelen, kamperen en zelfs varen op een boot! Maar hoe leer je hem dat nou aan?

Een kat aan de riem?

Voordat je jouw kat mee op avontuur kan nemen, moet ze natuurlijk wel leren om aan een riem te lopen. Een kattennek is erg gevoelig en fragiel, dus je kunt hier absoluut geen hondenriem voor gebruiken. Een goede kattenriem bestaat uit een zacht harnas dat om de borst en rug van de kat gaat, zodat de kracht over het lichaam wordt verdeeld. Het is belangrijk dat het harnas goed past en jouw kat niet in haar bewegingen belemmert.

Begin in huis met oefenen. Leg het harnas op de grond en laat het daar liggen, zodat jouw kat er uitgebreid aan kan snuffelen en mee kan spelen. Zo kan ze een beetje wennen aan de geur en leert ze dat ze er niet bang voor hoeft te zijn. De volgende stap is om in kleine stapjes het harnas om te doen, zodat je kat kan wennen aan het gevoel van de riempjes op haar lichaam. Jouw kat zal zich eruit proberen te wringen. Dit is heel normaal gedrag. Blijf haar rustig toespreken en leid haar af met wat natvoer of lekkere snoepjes.

Als jouw kat eenmaal gewend is aan het harnas, kun je beginnen met de training aan de riem te lopen te trainen. Maak de riem vast aan het harnas en laat jouw kat eerst zelf door het huis lopen, met de riem achter haar aan. Pak daarna de riem op en probeer haar mee te laten lopen. Start met 5 minuten, en maak de oefening steeds iets langer.

Het is belangrijk om tijdens het trainen geduldig te blijven. Het trainen van een kat kost veel tijd en geduld, en jouw kat moet het dragen van een harnas als iets positiefs gaan zien. Een kitten zal vrij snel aan het nieuwe harnas wennen, maar bij oudere katten kan dit wel weken duren. Het kan ook zijn dat zelfs na weken oefenen, jouw kat nog steeds niets van het harnas moet hebben. Als je merkt dat jouw kat erg gespannen van het harnas wordt, dan kun je de training beter afblazen. Niet alle katten zijn geschikt om aan de riem te lopen, en vooral oudere katten hebben er vaak niet zo’n zin in. Accepteer dit en probeer het niet te forceren. Probeer hem op andere manieren extra te laten bewegen, bijvoorbeeld door lekker veel met hem te spelen.

Als jouw kat zich wel prettig voelt in het harnas, kun je buiten gaan oefenen. Oefen in een rustig gebied, bijvoorbeeld de achtertuin, waar weinig gevaar of afleiding is. Beloon jouw kat met lekkere snoepjes en lieve woorden als hij het goed doet, maar straf hem niet als het niet lukt. Het is belangrijk dat het lopen aan de riem een leuke ervaring is. Hij zou helemaal blij moet worden als je het harnas pakt, omdat hij dan mee naar buiten mag!

Kat aan de lijn

Tijd voor avontuur!

Is jouw kat helemaal gewend aan de riem en loopt hij gezellig met je mee? Dan kun je met hem op avontuur! Begin met een kort uitstapje in je tuin, door de buurt of een leuk park. Zo kan jouw kat wennen aan het samen buiten wandelen en kun jij inschatten hoe lang jouw kat met je wil lopen. Neem af en toe een korte pauze om even wat lekkers te eten en samen naar de vogeltjes te kijken, of laat jouw kat af en toe even klimmen om de omgeving goed te kunnen bekijken.

Het kan zijn dat jouw kat na een tijdje moe wordt, of zich onveilig voelt door een naderende hond. Pak jouw kat in zo’n situatie op en draag hem verder. Je zult merken dat hij soms op jouw schouder probeert te klimmen of op een muurtje. Katten vinden het prettig om op een hoog punt te zitten, omdat ze dan de situatie beter kunnen overzien. Laat jouw kat zijn gang gaan, maar zorg dat hij niet ergens in klimt waar hij niet meer uit kan komen.

Als je merkt dat jouw kat helemaal geniet van de buitenlucht en wel meer wil, kun je hem ook eens meenemen naar het bos of zelfs uit kamperen. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat: neem genoeg drinken en eten mee, een EHBO-kit voor jouw kat en een draagtas waar je jouw kat in kan doen als hij moe wordt.

En, over kamperen gesproken, hier kun je een kijkje nemen naar alle stoere katten die al mee op kamperen zijn geweest: https://www.instagram.com/campingwithcats/

 

Veel mensen denken dat katten saai zijn, omdat je hen niet mee op avontuur kan nemen, maar zoals je nu wel weet is niets minder waar! Er zijn talloze Instagram-accounts met stoere katten op boten, in het bos of kamperend met hun baasjes. Ook jouw kat kan een echte IndiCat Jones worden. En vergeet ons niet foto’s te sturen, wij genieten graag mee! šŸ˜Š

Kat aan de lijn