Heeft jouw kat geregeld last van jeuk of een geïrriteerde huid? Of niest en hoest hij erg vaak? Dit kan betekenen zijn dat jouw kat ergens allergisch voor is. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van mensen die allergisch zijn voor huisdieren. Ook jouw kat kan een allergie hebben… maar gelukkig niet voor mensen! Van voedselallergie tot vlooienbeten: Wij hebben alle kattenallergieën voor je op een rijtje gezet.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem van de kat op een stof waar het eigenlijk niet zo heftig op hoeft te reageren. Een normaal werkend immuunsysteem reageert zo snel mogelijk op stoffen die een gevaar kunnen zijn voor het kattenlichaam. Het maakt dan antistoffen aan die bijvoorbeeld infecties bestrijden. Maar als jouw kat ergens allergisch voor is, reageert het immuunsysteem op dezelfde manier ook op ongevaarlijke stoffen. De stoffen waar het immuunsysteem heftig op reageert, noemen we allergenen.

Als antistoffen op iets reageren dat eigenlijk niet schadelijk is, kunnen er vervelende bijwerkingen ontstaan, omdat het lichaam toch aan de slag gaat om de stof eruit te werken. De manieren waarop een kat reageert op een allergeen kan variëren van iets onschuldigs als niezen tot gevaarlijkere klachten, zoals ademhalingsproblemen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kat allergisch is, of je twijfelt, neem dan altijd contact op met je dierenarts. Samen kunnen jullie dan bekijken wat de oorzaak van de allergie is en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Allergieën bij katten

Vlooienallergie

Dat vlooien vervelend zijn en voor veel jeuk zorgen, dat is duidelijk. Maar wist je dat veel katten ook nog eens allergisch voor vlooien zijn? De kat is dan niet allergisch voor de vlo zelf, maar voor het speeksel van het beestje, dat vrijkomt wanneer hij in de huid van de kat bijt. Bij gevoelige katten zorgt zo’n beet dan niet alleen voor veel jeuk, maar ook voor een geïrriteerde, rode huid en soms zelfs haarverlies. En door al het krabben, kunnen er ook nog kleine wondjes op de huid en korstjes op de rug ontstaan.

Bij vlooien geldt: voorkomen is beter dan genezen, vooral als jouw kat allergisch is voor deze plaagbeestjes! Voorkom dus dat de vlooien jouw kat bijten door hem het hele jaar door te beschermen met een antivlooienmiddel. Heeft je kat al last van vlooien? Dan zijn er genoeg middeltjes die de vlooien zo snel mogelijk doden. Het is belangrijk om er snel bij te zijn, want vlooien verspreiden zich razendsnel. Als de vlo zich vol heeft gezogen met bloed, legt deze meteen eitjes. Deze eitjes rollen vervolgens van de kat af en komen terecht op allerlei plekjes waar jouw kat gaat liggen, zoals in zijn mandje of op de bank. En als deze larven groot genoeg zijn, springen ze weer op je kat en begint het riedeltje opnieuw. Behandel daarom ook altijd de rest van het huis met sprays om ervoor te zorgen dat je de larven ook doodt.

Voedselallergie

Een ander type allergie die veel voorkomt bij katten is voedselallergie. Bij een voedselallergie is de kat niet allergisch voor de hele voeding, maar voor een bepaald eiwit dat in de voeding verwerkt is. Zo kan je kat bijvoorbeeld allergisch zijn voor runder- of kippeneiwit, maar ook voor een plantaardig eiwit. En dit kan opeens de kop opsteken: jouw kat kan na jaren dezelfde voeding gegeten te hebben daar nog steeds een allergie voor ontwikkelen.

Let maar eens goed op je kat als hij eet. Als hij overgevoelig is voor een bestanddeel, kan hij bijvoorbeeld gaan overgeven of diarree krijgen . Hij kan er zelfs scheetjes van gaan laten. Jeuk is natuurlijk een andere aanwijzing, vooral op en rond de kop. De huid kan dan een beetje vettig aanvoelen of stinken, en er kunnen ook huidinfecties ontstaan.

En het maakt niet uit of jouw kat een hele bak leegeet of maar één snoepje verorbert: als hij ergens allergisch voor is, dan zal hij er altijd op reageren. Gelukkig is een voedselallergie gemakkelijk te verslaan. Je moet er wel eerst achter komen welk eiwit de boosdoener is. Probeer eens voeding met een andere eiwitbron te geven, het liefst iets waar maar één bron in zit. Door jouw kat telkens één type eiwit te voeren, kun je er achter komen welke de schuldige is. Raadpleeg altijd even je dierenarts als je denkt dat je kat ergens niet tegen kan. Hij of zij kan je namelijk helpen met het eliminatiedieet en je andere tips geven.

Allergieën bij katten

Omgevingsallergie

Net als mensen kunnen katten ook heel goed allergisch reageren op dingen uit de omgeving, zoals graspollen of schoonmaakproducten. Ja, ook katten kunnen last hebben van hooikoorts! Deze omgevingsallergie -ook wel atopie genoemd- is meestal erfelijk overdraagbaar en de eerste verschijnselen komen tussen de 9 maanden en 4 jaar tevoorschijn. Als de allergenen alleen in een bepaald seizoen voorkomen, zoals graspollen in het voorjaar, zal jouw kat alleen in dat seizoen symptomen vertonen.

Bij een omgevingsallergie zal jouw kat voornamelijk last van zijn huid krijgen. Denk aan korstjes op de rug, schilfertjes, kale plekken en irritatie. Helaas is een atopische allergie niet te verhelpen. De dierenarts kan wel middeltjes voorschrijven om de reactie zelf te verminderen. Zalfjes en shampoos kunnen de huid kalmeren, waardoor de jeuk minder erg wordt.

Wat te doen?

Een dierenarts onderzoekt altijd eerst welk type allergeen jouw kat lastig valt. Eerst wordt er gekeken of de kat misschien last heeft van een vlooienallergie. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er met behulp van het eliminatiedieet gekeken of je kat allergisch is voor een bepaald dierlijk eiwit. Vind je hiermee de boosdoener? Dan zal dit dieet zal dan ook de oplossing worden voor de allergische reactie. Als de allergeen dan nog niet gevonden is, kan de dierenarts een huid- of bloedtest doen om te achterhalen of jouw kat allergisch is voor iets in de omgeving. Maar zoals eerder gezegd, helaas kun je deze allergie alleen verlichten, niet verhelpen.

 

Dus als je jouw kat ziet niezen als de pollen weer in de lucht zijn, of als hij direct na het eten veel scheetjes laat, kan het zomaar zijn dat hij of zij ergens een allergische reactie op heeft. Gelukkig is een allergie meestal niet zo erg en kan een kat, met een beetje hulp van zijn baasje, er prima mee leven.