Miauwen en spinnen: kattentaal

 

Miauwen en spinnen: wat zegt mijn kat nou eigenlijk?

 

Heb je je ook wel eens afgevraagd wat je kat bedoelt als hij luid miauwend binnen komt wandelen? En waarom spinnen katten eigenlijk? Net als honden hebben katten ook een uitgebreid scala aan manieren om zich te uiten, van zwiepende staarten tot tsjirpgeluiden. Om jouw kat te begrijpen, hebben wij een vertaalgids samengesteld.

Aandacht!

Denk je aan kattengeluiden, dan denk je aan miauwen. Maar wist je dat katten onderling nooit miauwen? Dit typische geluid is iets wat katten hebben ontwikkeld om met mensen te praten. Mensen reageren namelijk meteen op een miauw, en daardoor is dit een ideale manier om aandacht te vragen. Met een korte mauw begroeten ze je als jij binnen komt wandelen. Soms wil een kat wel eens uitgebreid gaan miauwen als hij buiten is geweest, alsof hij alles wil vertellen wat hij heeft meegemaakt. Katten willen ook wel eens klagelijk miauwen als ze het tijd vinden om te gaan eten of wanneer ze naar buiten willen.

Soms wil je gewoon even de krant of een boek lezen, of ben je aan het werk op je laptop, en dan gaat de kat er pontificaal bovenop zitten. Ook dit is kattentaal voor: geef mij aandacht! Jouw kat ziet namelijk dat jij veel aandacht aan een voorwerp besteedt, en vindt dat hij ook wel wat verdient. Soms geven katten ook kopjes aan het boek of de laptop. Dit is niet omdat ze deze zo aardig vinden, maar om zijn territorium af te bakenen. Ook bij nieuwe mensen wil hij nog wel eens zijn geur achterlaten met een kopje. Maar de vriendelijke (en soms harde) kopstoot die jouw kat soms geeft om je te begroeten is vaak wel een teken van genegenheid. Hiermee zegt hij: dit is mijn favoriete mens!

Miauwen en spinnen: kattentaal

 

Katten kunnen ook met geluiden aangeven dat ze dol op je zijn. Dit gaat van gekke, tsjirpende geluiden tot spinnende motorgeluiden. De tsjirpende geluidjes als ze bijvoorbeeld naast je op de bank liggen, klinken als een combinatie van een miauw en een spin en dit gebruikt jouw kat om zijn blijheid te uiten. Deze vriendelijke geluidjes gebruiken katten ook onderling om elkaar te begroeten. Katten spinnen doorgaans als ze tevreden zijn, maar ook bijvoorbeeld als ze angstig zijn. Als een kat bang is voor een andere kat, kan hij gaan spinnen om zichzelf en de tegenstander te kalmeren. Spinnen is dus eigenlijk een manier om iedereen in de omgeving rustig te maken, ook het baasje.

 

Staarttaal

Net als honden, maken katten ook veel gebruik van lichaamstaal. De stand van de oren geeft bijvoorbeeld aan hoe alert of boos een kat is. Een kat met halfgesloten ogen is tevreden aan het doezelen, maar een kat met verwijde pupillen en platliggende oren is ergens bang voor. De combinatie van de signalen van de oren, ogen en snorharen zegt veel over hoe jouw kat zich voelt.

Katten communiceren ook veel met hun staart. Een ontspannen kat banjert door zijn territorium met een ontspannen staart die achter zich hangt. Zodra hij een bevriende kat of mens, zoals zijn baasje, tegenkomt, schiet de staart omhoog, met de punt een beetje geknikt. Als een kat ergens over nadenkt, begint zijn staart rustig heen en weer te zwaaien. Als de kat alerter wordt, gaat de staart steeds sneller en in een grotere boog zwaaien. Als de kat erg opgewonden of geïrriteerd is, begint hij hevig met zijn staart te zwiepen.

Miauwen en spinnen: kattentaal

Fotograaf: Anne Goossens - Artz

 

Dikke staarten

Woede kan ook uitgedrukt worden met een staart. Als de kat erg boos is, zet hij al zijn haren op, op de rug en de staart. Hierdoor krijgt hij een ‘dikke staart’, die hij fier overeind houdt. Vaak gaat dit gepaard met blazen. Katten blazen om aan de andere kat duidelijk te maken dat hij zich in het verkeerde territorium bevindt en beter weg kan gaan. Blazen wordt ook gebruikt als een dreiging: ik vecht liever niet met je, maar dit is de laatste waarschuwing.

Een dikke staart die naar beneden hangt, betekent dat jouw kat ergens bang voor is. Meestal maakt hij zich ook kleiner. Vaak maakt hij dan ook een jammerend keelgeluid, wat over kan gaan in blazen en nagels uitslaan om duidelijk te maken dat het gevaar weg moet blijven.

 

Zoals je kunt zien beschikken katten over een heel scala aan non-verbale communicatie. Kijk maar eens goed wat jouw kat tegen je wil zeggen de volgende keer dat hij miauwt of jou een kopstoot geeft.