Kattenliefde

 

Meer dan personeel: hoe je kan zien dat jouw kat van jou houdt

Vaak wordt gezegd dat een kat geen baasje heeft, maar personeel. Deze eigenzinnige beestjes hebben een eigen wil en ze bepalen zelf of en wanneer ze aangehaald willen worden. Voor niet-katteneigenaren lijkt het alsof een kat niets van mensen moet hebben, maar katteneigenaren weten wel beter. Katten tonen hun liefde namelijk op hun eigen manier. Maar hoe weet je of een kat van je houdt en je mist als je weg bent?

Van einzelgänger naar groepsdier

Katten zijn van nature solitaire dieren. Verwilderde katten of boerderijkatten leven het liefst alleen of in kleine groepen. Toch wonen veel katten graag met een mensengroep in huis. Katten zijn zelfs steeds socialer geworden onder de invloed van de mens en hebben juist behoefte aan gezelschap, van zowel mensen als dieren.

Omdat katten meer behoefte aan interactie hebben gekregen, is het niet aan te raden om ze meerdere dagen alleen in huis te laten. De kat heeft dagelijks prikkels nodig in de vorm van sociaal contact en zal al snel lusteloos worden in zijn eentje. Aan de andere kant vinden katten het ook niet prettig om uit de eigen vertrouwde omgeving gehaald te worden. Katten hechten zich namelijk sterk aan hun eigen stekkie. Als je op vakantie gaat, kun je daarom beter een kennis vragen om op jouw kat te letten, of je huurt een oppas in. Spreek met de oppas af dat hij niet alleen je kat voert en de kattenbak schoonmaakt, maar ook wat tijd met jouw kat doorbrengt en bijvoorbeeld even met hem speelt .

Tip: Leg wat Best for your Friend speeltjes voor de oppas klaar. Bekijk onze speeltjes hier.

Kattenliefde

 

Houdt mijn kat van mij?

Katten zijn misschien niet zo uitbundig in het tonen van hun liefde als honden, maar toch zijn ze blij als je weer thuis komt. Hoe ze dit tonen, verschilt vaak per kat. Veel katten komen je begroeten met een ‘prrt’ of een kopje tegen je been. Andere katten komen hard mauwend op je af rennen met de staart in de lucht.

Het meest voor de hand liggende teken dat je kat van je houdt en je vertrouwt, is als hij naast je op de bank ligt te slapen, al dan niet spinnend. Katten spinnen wanneer ze zich op hun gemak voelen of als ze iets leuk vinden. Katten die echt van hun baasje houden, brengen ook het liefst zoveel mogelijk tijd met hem door. Natuurlijk zijn er katten die graag op schoot liggen, maar ook katten die naast je op de bank liggen voelen zich helemaal lekker bij jou.

Kattenliefde

 

Kusjes en fist bumps

Een ander teken van vertrouwen zijn ‘kattenkusjes’. Soms, als een kat rustig ligt en naar je kijkt, knippert hij langzaam met zijn ogen. Jouw kat zegt dan niet alleen dat hij je vertrouwt, maar dat hij ook geniet van je gezelschap. De volgende keer dat jou kat je een ‘kusje’ geeft, probeer het dan terug te doen, om jouw kat te laten zien dat jij ook van hem houdt.

Geur speelt ook een belangrijke rol in de relatie tussen kat en baasje. Katten herkennen hun baasjes namelijk niet aan het gezicht, maar aan de stem en geur. Als een kat jou waardeert, kan hij jullie geuren ‘vermengen’ door jou te gaan wassen. Ook kopjes geven is een liefdevolle manier om te zeggen ‘dit mens is van mij!’. Zo kan een kat kopjes tegen je been geven, maar soms geven katten ook een kopstoot: een kattenversie van een fistbump.

Wil jij jouw kat vertellen dat je ook van hem houdt? Naast kattenkusjes is quality time de beste manier om jouw kat te verwennen. Help jouw kat met zich wassen door hem eens lekker te borstelen (een lekkere aaibeurt doet ook wonderen om bijvoorbeeld losse haren te verwijderen). Of ga samen ‘jagen’ met je kat: pak een speeltje en laat jouw kat erachteraan jagen.

 

Hoe meer tijd jij en jouw kat samen doorbrengen, hoe sterker jullie band zal worden. Lekker samen op de bank liggen, samen op de computer werken of even lekker samen dollen. Je zal merken dat jij en jouw kat al snel onafscheidelijk worden, want jij bent meer dan personeel: jij bent zijn favoriete kattenmaatje.