De zomer is bijna voorbij en de regenachtige herfstdagen liggen al weer op de loer. Lange dagen zitten, met weinig beweging: we zien de winterkilootjes alweer aankomen. Gelukkig zijn er hele makkelijke en leuke manieren om jou én je hond fit te houden, gewoon tijdens de dagelijkse wandeling! Met wat leuke oefeningen en kleine aanpassingen maak je van het uitlaatrondje een echte work-out.

Wat kunnen jij en jouw hond aan?

Voordat je dolenthousiast begint aan een zware wandel-work-out is het verstandig om eerst te bedenken wat jij en jouw hond aankunnen. Bouw de training voor jullie beiden langzaam op, zodat je de spieren niet overbelast en je goed in de gaten kunt houden wat jouw hond aan kan. Niet elke hond heeft namelijk dezelfde energie: een Duitse herder gaat dolgraag lang met je rennen, maar een Pomeriaan met korte pootjes zal daar minder blij van worden. Bespreek je trainingsplannen ook met de dierenarts, omdat hij/zij je het beste raad kan geven over wat het verstandigst is voor jouw viervoeter.

Uitlaatrondje een work-out_02

Een beetje vaart erin

De eerste stap om van het uitlaatrondje een work-out te maken is simpel: versnel het tempo! Bouw het langzaam op door het tempo in intervallen te versnellen. Begin met een stevige wandelpas en verleng dit steeds iets, totdat je op den duur de hele wandeling in een stevige pas loopt. Je zult merken dat dit al een stuk meer energie kost! Wil je nog een stapje verder? Wissel de stevige wandelpas dan geregeld af met een stukje joggen of rennen, mits jouw hond dit prettig vindt natuurlijk.

Let bovendien altijd goed op je hond tijdens het wandelen. Geef hem of haar voldoende ruimte om af en toe lekker te snuffelen en om natuurlijk de behoefte te doen. Als jouw hond even afgeleid is, hoef jij natuurlijk niet stil te staan. Het is de ideale tijd voor een kleine oefening!

Oefeningen tijdens de snuffel- en plaspauze

Wees bij deze stap niet bang voor vreemde blikken van voorbijgangers: over een tijdje zullen ze jaloers zijn op je getrainde lichaam! Afhankelijk van de omgeving kun je de snuffel- en plaspauze van je hond gebruiken om wat oefeningen in het uitlaatrondje te bouwen. Tijd voor wat squats of staande push-ups tegen een hek of muur. Het ziet er misschien gek uit, maar zo blijven jouw spieren warm en doe je naast een cardio-training ook nog een krachttraining! Laat jouw hond om deze reden ook niet te lang stilstaan. Vooral als je de stevige wandelpas afwisselt met rennen, is het belangrijk dat de spieren van je hond ook warm blijven, zodat ze geen pijn gaan doen.

Terrein is belangrijker dan lengte

Loop je veel over platte, verharde paden? Een goede manier om een extra uitdaging aan het uitlaatrondje toe te voegen is door afwisselend terrein en hoogteverschillen toe te voegen. Stevig wandelen over een bos- of zandpad is zwaarder dan een fietspad. Als je wat heuvels toevoegt aan je wandeling, ontdek je vaak ook spieren op plekken waar je ze niet had verwacht šŸ˜‰. Met deze extra toevoeging bouw je aan je kracht en uithoudingsvermogen. Hou natuurlijk altijd je hond in de gaten, omdat het voor hem ook zwaarder is.

Uitlaatrondje een work-out_03

Voeg wat gewichten toe

Zoek je nog meer uitdaging? Of heb je maar weinig tijd voor een stevige wandeling door bossen en over heuvels? Voeg dan wat gewichten toe aan het uitlaatrondje. Als je een handsfree hondenriem hebt, kun je kleine gewichtjes in je handen dragen. Er zijn ook gewichten die je aan polsen en enkels kunt binden, en voor de echte bikkels zijn er ook hele vesten die gewicht toevoegen. Begin licht en werk naar een gewicht toe dat voor jou prettig blijft.

Stretchen en drinken na de work-out

Trainen is zwaar voor jullie allebei. Jij zal veel zweten en je hond zal veel gaan hijgen. Neem dus altijd voldoende water mee. Jij kunt je vochtgehalte aanvullen en jullie kunnen allebei heerlijk afkoelen van wat koud water. Stretch je lichaam goed na een zware work-out en gebruik deze tijd bijvoorbeeld om je hond meteen te trainen. Het ideale moment voor ‘zit!’ en ‘blijf!’.

Na deze stevige work-out zullen jullie waarschijnlijk allebei lekker moe zijn. Rent jouw hond nog steeds door het huis? Tijd om de wandeling nog pittiger te maken! Als je merkt dat jij aan je limiet zit, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld naar een hondenpark te lopen. Hier kan jouw hond even lekker achter ballen aan rennen om wat extra energie te verbranden. Als dit aan het einde van de wandeling is, kun je dit perfect combineren met jouw stretch oefeningen!

 

Met deze tips kun je zelfs een kort uitlaatrondje in een intense work-out veranderen. Geregeld met je hond wandelen versterkt niet alleen jouw lichaam, maar ook de band tussen jullie beiden. Naast oefeningen voor jezelf kun je natuurlijk ook wat speeltijd voor je hond inplannen (zodat hij nog meer energie kwijt kan) of gebruik de korte oefeningspauzes om je hond ook commando’s te leren. Je zult zien dat jouw hond de beste fitnesspartner zal worden!