Lentebeestjes 01

 

Klierende lentediertjes

 

Vlinders fladderen buiten rond, de natuur zit in de knop en de zon schijnt aanlokkelijk: het is weer lente. Je kat gaat erop uit in de tuin of je gaat een eindje wandelen met je hond. Buiten is het niet alleen lekker weer, maar het wemelt ook van de beestjes zoals teken, de eikenprocessierups en wormen. Die wil je natuurlijk niet bij jouw hond of kat ontdekken. Wat zijn nu de meest voorkomende lentebeestjes?

Teken: hoe je deze bloedzuigers kan voorkomen of verwijderen

Teken zijn spinachtige beestjes die zich voeden met het bloed van zoogdieren. In de lente gaan teken op zoek naar voeding en bijten zich vast in een gastheer. Jij kan gebeten worden, of jouw kat of hond en deze kan jou weer met de teek in aanraking brengen. Teken kunnen ziekteverwekkers met zich meedragen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Alle reden dus om jou en je huisdier goed op teken te controleren.

Met speciale halsbanden of pipetten kun je een beet van deze bloedzuigers voorkomen. Je kunt je ook voorbereiden op eventuele teken door een tekentang of –kaart mee naar buiten te nemen. Heeft je huisdier een teek opgelopen, dan kun je die het beste hiermee verwijderen . De tekentang zorgt ervoor dat de teek helemaal verwijderd wordt en voorkomt nare ontstekingen.

Lentebeestjes 2

 

Wormen: wat doe je met deze vervelende indringers?

Veel wormen komen overal buiten voor en alleen al door aan hun poten of vacht te likken kan je hond of kat besmettelijke eitjes opnemen. De wormpjes nestelen zich in het lichaam. Aan de ontlasting kun je zien of je viervoeter hier last van heeft. Andere aanwijzingen op wormen zijn een ruwe huid, voedseltekort, jeuk en bij erge besmetting een opgezwollen buik.

Het is goed om je huisdier regelmatig bij de dierenarts op wormen te testen. Heeft je dier toch wormen, dan kun je ook dan het beste naar de dierenarts gaan om een passende ontwormingskuur te krijgen.

Eikenprocessierups: waarom zijn ze vervelend en wat kun je ertegen doen?

De eikenprocessierups is een insect dat zich, zoals de naam al zegt, schuilhoudt in eikenbomen. In de lente komen de eitjes van de processierups uit en zijn ze al actief. De rupsen vreten de eikenbomen helemaal kaal. Zo kun je goed zien waar ze zich ophouden. De rupsen beschikken over brandharen, die bij mens en dier een soort allergische reactie van huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken.

Je kunt er het beste voor zorgen dat je gebieden waar de eikenprocessierups actief is vermijdt en dat je in ieder geval jouw hond goed aanlijnt. Honden moeten in geen geval op onderzoek uitgaan in het gebied waar de processierups actief is, want voor hen kan de allergische reactie blindheid veroorzaken of zelfs dodelijk zijn. Is je huisdier toch in aanraking gekomen met de eikenprocessierups, spoel dan de aangedane plaatsen– vergeet de ogen niet - af met water en ga zo snel mogelijk naar die dierenarts.

Lentebeestjes 03

 

Vlooien: hoe voorkom je een vlooienplaag?

Vlooien zijn insecten die het hebben gemunt op dieren met lichaamsbeharing. Jouw kat of hond vormt daarmee een perfect doelwit voor vlooien. Een vlo zuigt het bloed op van de gastheer, die daar op zijn beurt weer jeuk van krijgt. Als een vlo zich vol heeft gegeten, verlaat deze de gastheer, maar een vlo verspreid haar eitjes snel.

Voorkom een waar vlooiencircus in je huis door regelmatig te stofzuigen en de slaapplek van je dier goed schoon te houden. Heeft je huisdier toch een vlo, dan kun je deze het beste met een pincet verwijderen en vervolgens in water met een beetje zeep verdrinken. Je kunt ook een speciaal poeder of spray gebruiken om je huisdier te bevrijden van vlooien, maar deze zijn nooit te giftig, omdat een kat of hond vaak het eigen lichaam wast. Is het vlooienaantal al tot een heel leger gegroeid, dan kun je het beste contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder.

 

Heb jij tijdens het lezen van deze blog al jeuk gekregen? Wees dan zeker extra alert op ongedierte en help je huisdier zonder uitslag en kriebels door de lente.