Wordt Bello gek van de jeuk, ook al is hij behandeld tegen vlooien? Heeft Fikkie last van kale plekken boven de kont en heb je geen idee waar dat door komt? Het zou een allergie kunnen zijn, want ook honden kunnen daar last van hebben! Van een vlooien- tot een voedselallergie en zelfs hooikoorts: er zijn verschillende dingen waar jouw hond overgevoelig voor kan zijn. Daarom duiken wij deze keer eens diep in de hondenallergie: welke allergieën zijn er, en zijn deze ook te verhelpen?

Wat is nou eigenlijk een allergie?

Simpel gezegd is een allergie een reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof. Normaal gesproken helpt het immuunsysteem het hondenlichaam te beschermen. Virussen en bacteriën worden opgemerkt en het immuunsysteem gaat aan de slag om antistoffen aan te maken om deze nare indringers aan te vallen. Bij een allergie vergist het immuunsysteem zich en denkt hij dat pollen, het speeksel van een vlo of een bepaald dierlijk eiwit schadelijke indringers zijn. Het systeem gaat dan aan de slag om deze indringers aan te vallen, maar omdat deze stoffen eigenlijk onschadelijk zijn, uit de aanval van het immuunsysteem zich in vervelende bijwerkingen. Zo kan jouw hond opeens veel jeuk krijgen, of zijn haren kunnen uitvallen.

Als je ziet dat jouw hond zich wel erg veel krabt en je vermoedt dat dit wordt veroorzaakt door zo’n allergische reactie, neem dan contact op met je dierenarts. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar de oorzaak van de allergie en deze hopelijk zelfs behandelen.

Allergieën bij hond

Vlooienallergie: jeuk boven de kont

De warme zomermaanden zijn ideaal voor vlooien: de hoge temperaturen en luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden voor vlooien om zich voort te planten. Grote kans dat jouw hond tijdens deze maanden ook meer last van vlooien heeft! Wist je dat honden ook allergisch kunnen zijn voor vlooien? Dit is zelfs de meest voorkomende allergie bij honden. Als een hond een vlooienallergie heeft, is hij niet allergisch voor het beestje zelf, maar voor het speeksel van de vlo dat vrijkomt als deze in de hondenhuid bijt. Dit betekent dat zelfs één kleine beet al genoeg is om de allergie aan te wakkeren.

Een hond die last heeft van een vlooienallergie zal meer jeuk hebben dan een hond die niet allergisch is, maar hij zal ook huidproblemen ontwikkelen. Met name de onderkant van de rug, vlak boven de staart, is een echte hotspot voor jeuk. En omdat jouw hond zich daar veel meer zal krabben, of misschien zelfs aan de huid zal knauwen, zullen de haren uitvallen en ontstaan er korstjes in dit gebied. Gelukkig is een vlooienallergie vrij makkelijk te verhelpen. Je moet er dan voor zorgen dat deze plaagbeestjes geen schijn van kans maken! Om te beginnen behandel je jouw hond het hele jaar door met een goed vlooienmiddel. En heeft jouw hond al vlooien (gehad)? Behandel dan niet alleen de hond, maar ook alle kussens en meubels waar hij op heeft gelegen. Als de vlo zich heeft volgezogen met bloed, legt zij namelijk eitjes op de huid. Deze rollen van de hond in bijvoorbeeld de mand. Als de eitjes vervolgens uitkomen, springen de nieuwe vlooien weer op jouw hond en begint het riedeltje opnieuw! Gelukkig zijn er veel omgevingssprays die jou helpen jouw huis vlovrij te maken.

Omgevingsallergie: hooikoorts bij honden

Een omgevingsallergie of atopie is een allergie voor bepaalde stoffen in de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Net als hun baasjes kunnen ook honden allergisch zijn voor pollen, schimmel en huisstofmijt. Als een hond aan een atopie lijdt, zal hij last krijgen van huidklachten. De geïrriteerde huid bezorgt hem veel jeuk, waardoor hij zich veel zal gaan krabben en likken. De hond heeft vaak jeuk bij de bek, oren en poten, oksels en liezen. Het krabben kan een geïrriteerde rode of droge huid tot gevolg hebben, en zelfs korstjes en kale plekken. Doordat de weerstand van de huid verlaagt, is de kans groter dat er zich een bacteriële of gistinfectie van de huid (builtjes of puistjes) voordoet. De oorschelpen kunnen rood worden en zelfs kan de gehoorgang ontstoken raken.

Er zijn verschillende methodes die een dierenarts kan toepassen om te kijken waar jouw hond allergisch voor is, maar de meest gebruikte methode is de zogeheten intradermale methode. Hierbij worden verschillende allergenen in de huid van de hond gespoten om te kijken waar de huid op reageert.

Zodra je weet waar jouw hond allergisch voor is, kun je verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat hij geen ernstige reacties meer krijgt. Helemaal voorkomen is natuurlijk onmogelijk, want dat zou betekenen dat jouw hond in een steriele, afgesloten kamer moet wonen! Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk dingen in huis zijn die de allergenen vast kunnen houden, zoals bijvoorbeeld tapijt. Er zijn zelfs anti-allergie hondenmandjes te koop die op een hoge temperatuur gewassen kunnen worden, zodat alle aanwezige vlooien worden gedood. Je kunt de huidreacties verminderen of kalmeren door jouw hond geregeld te wassen met water of milde shampoo. Voeding of supplementen met omega-3 en omega-6-vetzuren (uit visolie) dragen ook bij aan een gezonde vacht en huid en kunnen jeuk verminderen.

Allergieën bij hond

Voedselallergie: dat eiwit liever niet!

Ook honden kunnen last hebben van voedselallergie! Ze zijn dan niet allergisch voor pinda’s of schaaldieren in hun voeding, maar voor een bepaald eiwit dat in de voeding of snacks is verwerkt. Dit kunnen eiwitten uit dierlijke bronnen zijn, zoals kip of rund, maar je hond kan ook allergisch zijn voor eiwitten uit granen of maïs. Een voedselallergie kan zich ontwikkelen vanaf het tweede levensjaar, en zelfs voor een eiwit waar de hond jarenlang probleemloos van gesmuld heeft! Dit type allergie uit zich in jeuk over het hele lichaam, en in zeldzame gevallen ook in overgeven en diarree.

Om deze allergie te voorkomen, zul je samen met de dierenarts op zoek moeten gaan naar de boosdoener. De dierenarts zal een eliminatiedieet voorschrijven, waarin jouw hond een maaltijd voorgeschoteld krijgt met eiwitten die hij nog nooit heeft gegeten. Deze voeding bevat dan één eiwit en één type koolhydraat, meestal iets wat niet in gewone hondenvoeding zit. Denk bijvoorbeeld aan konijn en aardappel, of lam en erwten. Zodra de symptomen weg zijn, zal er elke keer één ingrediënt uit het oude dieet toegevoegd worden om te kijken welk ingrediënt de boosdoener was.

Je kunt er ook voor kiezen om je hond zogenaamde hypoallergene voeding te geven. Hypoallergene voeding houdt in dat het aantal ingrediënten zo beperkt mogelijk gehouden is, zodat er zo min mogelijk kans is op een allergische reactie. Er zit meestal maar één type dierlijk eiwit in. De brokken en maaltijden van Best for your Friend zijn bijvoorbeeld hypoallergeen! Wij hebben maaltijden met alleen een dierlijk eiwit uit lam of zalm, aangevuld met rijst of erwten in plaats van granen.

 

Van jeuk op de kop tot kale plekken boven de kont: een allergie kan heel vervelend zijn voor een hond. Gelukkig zijn er veel manieren om ze te helpen, vooral met goede voeding en verzorging. Geen probleem dus!