Kattenpoep: als je kat veel buiten komt, zul je het niet zo vaak zien. En de kattendrolletjes van jouw binnenpoes spoel je liever meteen door de wc, in plaats van dat je er uitgebreid naar gaat kijken. Maar net als bij honden vertelt kattenkak veel over de gezondheid en welzijn van jouw kittige vriend. Is jouw kat gezond, of heeft ze misschien last van stress? Al deze elementen kunnen invloed hebben op de werking van kattendarmen. Daarom duiken wij deze keer dieper in het verhaal van de kattendrol.

De ene drol is de andere niet

Een kattendrol kan verschillende vormen, kleuren en structuren aannemen en elke variant vertelt jou iets anders over de gezondheid van jouw kat. Kattenpoep is wel iets lastiger te lezen dan de drollen die honden achter laten. Een gekke kleur of structuur alleen vertelt vaak niet genoeg. Om echt wat te weten te komen, zul je als een detective verschillende aanwijzingen moeten koppelen, zoals geur en structuur, of kleur en vorm. Pas dan kun je zien of er wat aan de hand is. Dus, voordat je die drol door de wc spoelt, neem eens een kijkje in de wonderen van de drollenwereld. En ga bij twijfel natuurlijk altijd langs de dierenarts!

De perfecte kattendrol

De perfecte kattendrol heeft een bruine kleur. Welke tint bruin is afhankelijk van de voeding die jouw kat krijgt, maar de beste poep heeft een diepbruine chocoladekleur. De drol is compact en langwerpig en houdt deze vorm als je hem oppakt. Als je erin knijpt, voelt het aan als speelgoedklei; niet zacht en ook niet te hard.

Kattenpoep

Een regenboog aan kleuren en vormen

Kattenpoep kan verschillende tinten bruin zijn, maar ook bijvoorbeeld zwart of geel. Een zwarte kleur, vooral gecombineerd met een glanzende of plakkerige structuur, kan wijzen op een bloeding in het voorste gedeelte van de spijsvertering. Het kan dus veroorzaakt worden door een wond in de mond, of in de maag of dunne darm. Een interne bloeding is ernstig en moet direct nagekeken worden door de dierenarts. Rode poep of poep met rode strepen wijst meestal op een bloeding in het latere gedeelte van het spijsverteringstelsel, zoals de dikke darm of rond de anus. Dit is minder ernstig, maar hou je kat en haar poep wel in de gaten. Als het erg lang aanhoudt of je twijfelt, kun je beter de dierenarts om raad vragen. Hetzelfde geldt voor gele poep, wat veroorzaakt kan worden door problemen met de galblaas of lever.

Niet alleen de kleur kan veranderen, je kunt ook vreemde dingen in een drol vinden. Kleine witte streepjes in de poep wijzen op ongenode gasten in de darmen. Neem een klein beetje poep mee naar de dierenarts, zodat hij of zij kan nakijken welke wormen jouw kat heeft opgelopen. Door al het haar dat jouw kat oplikt, kunnen er ook plukken haar in de drol zitten, of onverteerde restjes van wat ze allemaal verorberd heeft. Dit is vaak geen probleem, maar als het vaker voorkomt of lang aanhoudt, kan het constipatie veroorzaken.

Over constipatie gesproken, ook katten kunnen hier last van krijgen. Zoals gezegd kan een teveel aan opgelikt haar de darmen verstoppen, maar ook een vezelarm dieet zorgt ervoor dat jouw kat moeite heeft om de bruine hond uit te laten . Elke kat heeft wel eens last van verstopping, maar als het erg lang duurt of vaak voorkomt, kan het ook wijzen op problemen met de organen.

Hetzelfde geldt voor diarree. Net als mensen reageren katten soms niet helemaal lekker op iets wat ze gegeten hebben. Katten die buiten komen willen nog wel eens iets oppeuzelen wat niet helemaal goed valt. Een allergische reactie op een bepaald ingrediënt kan ook een oorzaak zijn, maar daarover verderop meer. Ook hier geldt: iedereen heeft wel eens last van diarree, maar gebeurt het vaak of duurt het langer dan 2 dagen, dan kan het zijn dat er iets meer aan de hand is. Ook als de diarree zwart of bloederig is, of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, kun je beter direct contact opnemen met de dierenarts.

Kattenpoep

Help! Mijn kat is een stinkerd!

Alle drollen stinken, maar een gezonde drol heeft eigenlijk maar een mild aroma. Als de drollen van jouw kat opeens echt heel erg stinken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Ze kan bijvoorbeeld last hebben van parasieten of bacteriën, problemen in de darmen of een slecht dieet! Katten zijn echte carnivoren, zoals je misschien nog wel kunt herinneren uit een van onze eerdere blogs, waardoor ze bijvoorbeeld granen niet goed verteren. Meurende poep kan dus veroorzaakt worden door lage kwaliteit voeding of voeding waar granen in verwerkt zitten. Als je overstapt op voeding met een dierlijk eiwit als belangrijkste ingrediënt, zal je merken dat de poep minder gaat stinken.

Als je op zoek gaat naar anti-stinkpoepvoeding, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Het voornaamste is dus dat het belangrijkste ingrediënt een dierlijk eiwit is, zodat het aansluit op het carnivorendieet die het beste voor jouw kat is. Zorg dat de voeding (vrijwel) vrij is van granen, omdat katten deze niet goed kunnen verteren. Zo zitten er in onze maaltijden helemaal geen granen, maar wel volop dierlijke eiwitten. Vetten van dierlijke afkomst dragen bij aan een betere spijsvertering, maar ook aan een mooie vacht en gezonde huid! Een vezelrijke voeding is goed voor katten, maar een hoog vochtgehalte in natvoeding ook. Katten krijgen hun vocht namelijk voornamelijk via de voeding binnen, en laat vocht nou net bijdragen aan een soepele doorvoer in de darmen en het voorkomen van verstopping.

Stinkende poep kan ook een gevolg zijn van een overgevoeligheid voor één van de ingrediënten in de voeding. Ga op zoek naar voeding met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst, zodat de kans op een vervelende reactie minder groot is. Mocht je een vermoeden hebben dat jouw kat bepaalde dierlijke eiwitten niet goed verdraagt, kun je voeding waar maar één soort dierlijk eiwit in zit geven. De kans op een reactie is kleiner en mocht er toch een reactie zijn, dan weet je precies welk eiwit het probleem veroorzaakt. Vermijd daarnaast kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, want die kunnen een negatief effect op de kattenmaag hebben en dus ook voor stinkende poep zorgen.

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als de poep erg stinkt en je toch goede voeding geeft. Mocht jouw kat echt een gezondheidskwaaltje hebben, dan is stinkende poep meestal niet het enige symptoom. Ook zal de ontlasting een vreemde kleur en/of structuur hebben. Mocht dat het geval zijn, dan kun je beter even langs de dierenarts gaan.

 

Elke kattendrol is anders. De ene kat duikt vaker per dag de kattenbak in, de andere kattendrol lijkt soms meer een haarbal dan een drol. Een onschuldige afwijking op zijn tijd is niet raar -zoals af en toe diarree of haar in de poep- maar bezoek bij twijfel altijd je dierenarts. En voor katten geldt, net als voor mensen, goed ontspannen en goed eten en dan komt het met de poep wel goed!