Tuin en huisdier

 

Is jouw tuin huisdierproof?

Bij het inrichten van je tuin of balkon kun je heel goed rekening houden met jouw hond of kat. Je kunt de ruimte zo indelen dat jouw huisdier er veilig kan vertoeven. Zo kan hij lekker mee genieten als jij in het voorjaar of zomer buiten gaat zitten. Hoe maak je jouw tuin of balkon huisdierproof?

Diervriendelijke achtertuin

Voor een hond is het fijn als hij in de tuin de ruimte heeft om lekker rond te rennen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk gras. Zo kun je als baasje apporteerspelletjes met jouw hond doen in je eigen achtertuin. Een ideale manier voor jouw hond om wat energie kwijt te raken en je hoeft er niet helemaal voor naar het park te gaan.

Bij het plaatsen van planten is het verstandig om na te gaan of ze mogelijk gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Sommige planten zijn zelfs giftig voor honden en katten, zoals de rododendron, tulp en hortensia. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om sierplanten in hogere bakken te plaatsen, maar een kat kan natuurlijk overal bij komen (en sommige honden ook).

Gravende honden

Net als je jouw tuin helemaal zomerklaar hebt gemaakt, heeft jouw hond zin om eens lekker te gaan graven. Dit gedrag is heel natuurlijk voor een hond en daarom niet altijd af te leren. Gelukkig is het wel voor een deel te reguleren. Je kunt bijvoorbeeld een plek aanwijzen waar hij wel mag graven, zodat hij toch zijn instinct kan volgen.

Het is ook goed om te kijken waar dat graven vandaan komt. Misschien verveelt hij zich, of kan hij zijn energie niet op een andere manier kwijt. In de zomer kan het zijn dat hij het te warm heeft, en op zoek gaat naar verkoeling door in het koele zand te graven. Sommige honden vinden het ook fijn om hun snacks in de tuin te verstoppen. Dit is instinctief gedrag uit wildere tijden: door wat voedsel te bewaren heeft een hond altijd wat voedsel achter de hand. Ze onthouden vaak ook heel goed waar hun kluifje ligt. Het kan zo maar gebeuren dat jouw hond ineens opstaat, rechtstreeks naar zijn verstopplaats loopt en even later terugkomt met een half vergane snack. Lekker hoor!

Behalve het oppeuzelen van oude kluiven houden veel honden en katten er ook van om buiten water te drinken. Je kunt hier in voorzien door bijvoorbeeld een vogelbadje in de tuin te plaatsen. Zowel tuinvogels als jouw hond kunnen hiervan genieten.

Tuin en huisdier

 

Maak van je balkon een kattenparadijs

Katten zijn vaak niet gebonden aan één tuin, en vinden het heerlijk om door de buurt (en omliggende tuinen) te struinen. Als je in een eengezinswoning woont zal jouw kat waarschijnlijk door de hele buurt lopen. Maar woon je in een appartement dan houd je jouw kat waarschijnlijk liever binnen en op het balkon. Gelukkig kun je jouw balkon zo inrichten dat het voor jullie allebei een fijne plek is. Denk allereerst aan een omheining zodat jouw kat niet zomaar van het balkon af kan vallen. Maak deze afscherming doorzichtig – gebruik bijvoorbeeld gaas – zodat jouw nieuwsgierige kat nog steeds de wereld in kan kijken. Maak de reling niet al te uitnodigend om op te lopen. Hang er liever geen plantenbakken aan en plaats geen opstapjes tegen de rand.

Voor een kat zou je wat lekker geurende planten kunnen plaatsen, zoals kattenkruid of lavendel. En een stoere boomstronk, dit is zowel een fashion item voor jou als een natuurlijke krabpaal voor jouw kat. Een liggende bloempot kan dienen als een schuilplaats. Hier kan de kat zich even in terugtrekken als hij zich wil ontspannen.

De tegels op een balkon kunnen behoorlijk opwarmen in de zon. Voor jouw kat kan het fijn zijn om een stukje natuur te hebben waar hij kan afkoelen. Vul bijvoorbeeld een lege kattenbak met wat potgrond. Zaai er graszaadjes in en je hebt een heerlijk grasplekje voor jouw kat gemaakt. Zo kun je met relatief simpele oplossingen een paradijsje voor jouw kat creëren .

 

Hopelijk kun je met deze aanbevelingen aan de slag om jouw tuin of balkon om te toveren in een veilige haven voor zowel jou als jouw huisdier. Plof daarna neer op een tuinstoel en observeer hoe jouw hond of kat de tuin verkent, achter vlindertjes aan ‘jaagt’ en verkoeling zoekt achter de rozenstruik. Geniet ervan!

Tuin en huisdier