Er zijn eigenlijk twee soorten mensen in deze wereld: kattenmensen en hondenmensen. Vaak gaan ze prima samen, maar vraag ze welke dier beter is en de ruimte wordt al snel te klein! Honden versus katten: het is een dilemma dat sinds mensenheugenis speelt. Waarom zijn katten beter dan honden? Waarom zou ik een hond moeten nemen? Of juist een kat? En kunnen we ze niet gewoon allebei nemen?

Honden vs Katten 02

Zeven redenen waarom katten beter zijn dan honden

 

Reden 1: Katten zijn makkelijker te verzorgen dan honden

Katten zijn over het algemeen veel gemakkelijker te verzorgen dan honden. Katten hoeven niet uitgelaten te worden (al kan dat natuurlijk wel). Voor hun behoeftes kunnen ze naar buiten, of ze gaan op de handige kattenbak die af en toe schoongemaakt moet worden. Een hond moet je elke dag meerdere keren uitlaten.

Reden 2: Katten kunnen zichzelf goed entertainen

Katten kunnen zichzelf thuis prima vermaken. Mits ze naar buiten kunnen, natuurlijk. Als een kat een echte binnentijger is, zul je toch wat meer met hem moeten spelen zodat hij zijn energie kwijt kan. Vaak zijn katten snel tevreden, zoals met een laserlampje, breinspelletjes of een klauterkasteel. En als jouw kat genoeg te klimmen, klauteren en spelen heeft, zal hij jouw meubels ook met rust laten. En omdat katten zichzelf prima binnen kunnen vermaken, zijn het ook ideale huisdieren voor mensen die de hele dag werken.

Reden 3: Katten nemen minder ruimte in beslag

Katten nemen minder ruimte in beslag dan de gemiddelde hond. Naast het daadwerkelijke formaat van een kat, heeft een kat ook minder accessoires nodig. De mandjes zijn een stuk kleiner dan die van honden en zijn vaak een grappige, onopvallende aanvulling op het woonkamerinterieur. Kattenspeeltjes zijn vaak ook een stuk kleiner en kunnen makkelijker opgeborgen worden. Dit maakt katten ideaal voor een klein huis of appartement.

Reden 4: Katten maken weinig herrie

Katten een stuk stiller dan honden, waar jouw buren blij mee zullen zijn. Honden hebben de gewoonte om aan te slaan als ze iemand zien of horen voorbij lopen en hoewel dit af te leren is, krijg je nooit helemaal de blaf uit de hond. Katten hebben soms hun gekke uurtje, en sommige katten willen soms luidkeels met je praten, maar over het algemeen zijn de miauwtjes en het geknor van een laag volume.

Reden 5: Katten zijn goedkoper

Kattenspeeltjes zijn vaak goedkoper dan hondenspeeltjes, omdat katten ze minder snel kapot maken en er geen dure materialen gebruikt te hoeven worden. Veel speeltjes kun je zelfs zelf maken! Ook qua accessoires is een kat over het algemeen goedkoper dan een hond want je hoeft geen riemen of halsbanden te kopen. Daarnaast eten katten een stuk minder en hoeven bijvoorbeeld niet mee met een hondenuitlaatservice of naar de puppytraining.

Reden 6: Katten hebben weinig training nodig

Puppytraining is nog een goed punt: katten zijn zodra ze gespeend zijn vrijwel meteen zelfstandigen weten hoe de kattenbak werkt. Een kat moet natuurlijk wel aan een nieuw huis wennen, maar hij vindt al snel zijn draai en past zich aan de gewoontes van het baasje aan (of hij zorgt dat het baasje zich aanpast aan zijn schema).

Voordat je een jonge hond alleen thuis kan laten moeten ze nog een hele opvoedcursus doorlopen. Honden moeten leren socialiseren met andere mensen en honden, ze moeten de regels in huis leren kennen en daarnaast ook nog commando’s leren en aan de lijn leren lopen.

Reden 7: Katten zijn heel zelfstandig

Omdat katten erg zelfstandig zijn, zullen ze niet constant achter je aan lopen en om aandacht vragen. Soms wil je na een lange dag werk gewoon even rustig op de bank ploffen, zonder meteen een hond op schoot te krijgen die je hele gezicht aflikt. Soms is een vrolijke miauw en een kopje al meer dan genoeg. Veel katten hebben niet voortdurend aandacht nodig, al zou je dat niet zeggen als je aan de keukentafel aan het werk bent en je kat bovenop je toetsenbord springt šŸ˜‰.

Honden vs Katten 03

Zeven redenen waarom je beter een hond kan nemen dan een kat

 

Reden 1: Een hond kan niet zonder jou

Allemaal leuk en aardig, zo’n zelfstandige kat, maar wat als je nu een maatje voor het leven zoekt? Iemand die overal mee naar toe gaat, die altijd vrolijk is en je blij begroet als je thuiskomt? Dan ben je een hondenmens. Voor honden is hun baasje alles: samen wandelen, samen spelen en samen trainen, met een hond heb je een maatje waar je alles mee kunt doen.

Reden 2: Met een hond blijf je gezond!

Omdat een hond meerdere keren per dag uitgelaten moet worden, werk jij ook nog eens aan je gezondheid! Niet alleen krijg je frisse lucht, je komt ook elke dag aan je 10.000 stappen. Bovendien bestaat de kans dat je mede-hondeneigenaren tegenkomt om gezellig mee te kletsen, of mensen die een praatje maken omdat je zo’n leuke hond hebt.

Reden 3: Een hond is altijd in voor een lolletje (samen met jou)

Honden zijn altijd in voor een pleziertje. Katten hebben hun bolletje wol en een visje aan een touwtje, maar daar hebben ze niet echt een mens bij nodig. Honden willen altijd spelen en dan het liefst ook een spelletje waar meerdere honden of mensen voor nodig zijn. Lekker een frisbee gooien, touwtrekken of ronddollen met andere honden: een hond vermaakt zich altijd met anderen!

Reden 4: Er is een hond voor iedere levensstijl

Honden zijn al heel lang onze trouwe kameraad en er bestaan ondertussen heel veel verschillende soorten honden. Kleine honden om mee te knuffelen? Actieve honden om mee te sporten? Stoere honden om de politie te helpen? Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er bestaat een hondenras voor. Katten zijn over het algemeen vrij uniform: je hebt wat verschillende rassen, maar vaak is het verschil niet groter dan de lengte van de haren of het formaat. En veel katten die je ziet rondlopen, zijn mixjes. Dus zoek je een beestje dat past bij jouw levensstijl? Kijk dan eens in de hondencatalogus.

Reden 5: Een hond past zich makkelijk aan

Katten kunnen heel moeilijk wennen aan nieuwe situaties. Een verhuizing kan voor een kat best veel stress opleveren, en ze moet dan ook veel wennen aan een nieuw thuis. Honden zijn in dat opzicht veel relaxter en passen zich volledig aan op hun baasje. Nieuwe baby in huis? Geen probleem: zolang jij rustig blijft, zal jouw hond er ook vrij snel aan wennen.

Reden 6: Honden zijn makkelijk te trainen

Honden zijn veel makkelijker te trainen dan katten. Het kost veel minder tijd en veel honden doen alles voor de aandacht van de baas. Katten daarentegen lijken je wel uit te lachen als je ze probeert iets aan te leren. Omdat honden makkelijker te trainen zijn, kun je ze ook iets gemakkelijker afleren. Je hond kan veel verwoesting in je huis aanrichten, maar door hem goed op te voeden, zal hij het op een gegeven moment niet meer doen. Katten zullen daarentegen altijd kopjes van tafel blijven gooien.

Reden 7: Honden kunnen je beschermen

Sommige honden zijn waaks en zullen alles doen om hun baasjes te beschermen tegen indringers. De liefde voor hun baasjes en het feit dat ze goed te trainen zijn maakt honden niet alleen geschikt als waakdieren, maar kunnen ze ook ingezet worden bij onder andere de politie en de douane. Snuffelkatten zul je daarentegen niet zo snel zien.

Honden vs Katten 04

Honden én katten: het kan ook allebei

Maar eigenlijk is het natuurlijk onzin om te zeggen dat de ene diersoort beter is dan de andere. Want het liefst willen we natuurlijk allebei! En ook al gaat het gezegde ‘leven als kat en hond’ niet over een leven vol rozengeur en maneschijn, katten en honden kunnen wel degelijk goed samenleven. Het vergt gewoon wat geduld om de beestjes aan elkaar te laten wennen.

 

Stap voor stap je kat en hond aan elkaar voorstellen

Net als bij mensen, moeten honden en katten stap voor stap kennismaken. Belangrijk is dat op het moment dat de introductie gedaan wordt, beide dieren kalm en rustig zijn. Eerst moeten ze elkaars geur leren kennen. Plaats het nieuwe dier een paar dagen lang in een ruimte die is afgescheiden van je huidige huisdier(en), zodat jouw huisdier de rest van het huis tot haar beschikking heeft. Ze zal af en toe bij de dichte deur snuffelen en zo langzaam kunnen wennen aan de geur van het nieuwe dier. Let goed op de reactie: beloon jouw huisdier als zij geïnteresseerd en nieuwsgierig reageert, maar leidt haar af met eten of speeltjes als ze boos of geagiteerd doet.

Als beide dieren elkaars geur accepteren en rustig blijven, kun je door naar de volgende stap. Nu mogen ze elkaar zien. Schaf een babyhek of dierenhekje aan, zodat de dieren elkaar wel kunnen zien. Open de deur, maar houdt het hek dicht. Ook hier beloon je nieuwsgierigheid, maar verwijder je het dier dat hyper of geagiteerd reageert. Herhaal dit proces een aantal keer, verspreid over meerdere dagen, en als dat goed gaat, ga je door naar stap drie: het openen van het hek. Laat de dieren rustig toenadering zoeken. Voorkom dat ze als een dolle naar het hek springen door de hond aan een lijn te houden. Laat de dieren elkaar niet aanraken, maar wel dichterbij komen. Als dit allemaal goed gaat, kun je ze beiden in dezelfde ruimte plaatsen. Houd ook hier de hond aan de riem, zodat de kat tijd heeft om te vluchten mocht dat nodig zijn. Doe dit in meerdere sessies, elke keer iets langer, totdat ze uiteindelijk vrienden zijn!

Het hangt natuurlijk ook erg af van wat voor een hond je hebt. Veel hondenrassen zijn niet geschikt om met katten of met andere kleine huisdieren samen te leven. Jachthonden of herdershonden hebben een aangeboren neiging om achter andere dieren aan te gaan. Dit wil niet zeggen dat jouw Beagle of Jack Russel niet met katten overweg kan. Dit is natuurlijk voor elk dier anders. Als het jachtinstinct van jouw hond niet al te groot is of hij genoeg beweging en afleiding krijgt, hoeft het geen probleem te zijn. Blijf er wel altijd bij als ze met elkaar kennismaken, zodat je meteen in kunt grijpen als het fout gaat.

 

Zo zie je maar: er hoeft helemaal geen dilemma te zijn! Zowel katten als honden zijn geweldig en hebben ieder hun eigen mooie eigenschappen en voordelen. Kies het dier dat het beste bij jouw levensstijl en thuissituatie past en als het kan: neem allebei! Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd.