Ouder worden 1

 

Hoe verandert jouw hond door de jaren heen?

Wanneer jouw hond ouder wordt, verandert hij niet alleen fysiek. Ook zijn persoonlijkheid kan door de jaren heen veranderen. Jouw hond groeit met jou mee en jullie raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Laten we eens kijken naar de levensloop van ons viervoetige huisdier.

Het leven van een hondje begint natuurlijk bij zijn moeder en broertjes en zusjes. Van de moederhond leert hij de basisbeginselen van het hondenleven, zoals hoe hij omgaat met andere dieren en met mensen. Ook leert hij bijvoorbeeld welke geluiden veilig zijn en welke niet, denk aan voorbijrijdende auto’s en de deurbel. Deze periode heet de eerste socialisatie.

De meeste puppy’s verlaten het nest als ze 12 weken oud zijn. Komt de puppy bij jou in huis, dan begint de tweede socialisatie-fase. Jij neemt nu de taak van de moederhond over in het opvoedingsproces. Het is de bedoeling dat je hem met zoveel mogelijk situaties laat kennismaken en hem laat wennen aan de honden en mensen in zijn omgeving. Ook leer je hem de basiscommando’s, zoals zitten en aan de lijn lopen.

Ouder worden 2

 

Van speelse pup naar lastige puber

Vanaf 6 tot 12 maanden beginnen de meeste honden te puberen. De puberteit kan duren tot de hond 3 jaar oud is, maar dit verschilt per hond. In deze fase kan jouw hond zich wat anders gedragen dan toen hij een pup was. Dit komt doordat hij of zij onder invloed van hormonen ineens allerlei nieuwe geuren oppikt. Dit is natuurlijk heel spannend voor hem, dus het is belangrijk dat jij zijn veilige anker blijft. Wees daarom duidelijk in de communicatie en geef goed aan wat wel en niet gewenst gedrag is.

Als de hond volwassen is pluk je pas echt de vruchten van de opvoeding. Als het goed is luistert jouw hond nu goed naar jou en zijn jullie helemaal op elkaar ingespeeld. Je zult ook zien dat zijn gedrag nu stabieler wordt. Nu leer je jouw hond pas echt goed kennen.

Jouw hond bereikt de seniorfase wanneer hij op 75% van de verwachte levensduur zit. Bij veel honden is dit vanaf de leeftijd van 7 jaar. Hoe ouder hij wordt hoe meer kwalen hij kan ontwikkelen, in dat opzicht verschillen honden helaas niet van mensen. Bij veel honden merk je dit vooral aan de zintuigen die minder worden. Hij gaat bijvoorbeeld slechter zien of horen. Wanneer hij last krijgt van zijn gewrichten en minder gaat bewegen, is het belangrijk om op zijn voeding te letten. Als jouw hond minder energie verbruikt heeft hij waarschijnlijk ook minder eten nodig. Stem dit eventueel af met jouw dierenarts.

Zijn persoonlijkheid verandert mee

Ook qua persoonlijkheid kan jouw hond veranderen. Was hij als puppy nog speels en nieuwsgierig, als oude hond is hij wellicht bedachtzamer en gehecht aan zijn routines. Maar zijn persoonlijkheid hangt niet alleen samen met zijn leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat mensen een grote invloed hebben op de persoonlijkheid van hun hond. Allereerst natuurlijk door de opvoeding en gehoorzaamheidstraining. Doordat jij het gedrag van jouw hond corrigeert, zal hij ander gedrag gaan vertonen. Maar jouw invloed gaat verder dan dat. Mensen die zichzelf als extravert zien, beschouwen hun hond als enthousiast en actief. Baasjes die negatief ingesteld zijn zien hun hond als angstiger en minder gevoelig voor training. Hieruit blijkt dat jouw hond sterk reageert op wat jij uitstraalt. Maar het laat natuurlijk ook zien dat baasjes hun hond bekijken vanuit hun eigen perspectief. Zo kun je nog eens wat leren over jezelf, door goed naar jouw hond te kijken šŸ˜‰

Het is interessant om te zien hoe jouw hond zich ontwikkelt tijdens zijn leven. Heb je nu een oude hond, denk dan eens terug aan toen hij een puppy was. Zie je dan hoeveel hij veranderd is? En als je nu een puppy hebt kun je je vast nog niet voorstellen hoe hij over tien jaar zal zijn. Het is in ieder geval goed je te realiseren welke rol jij daar zelf in speelt. Maar jij hebt natuurlijk het beste voor met jouw hond, dus dat komt vast helemaal goed!

Ouder worden 3