Buitenwereld

 

Hoe laat je jouw hond of kat kennismaken met de buitenwereld?

Als in het voorjaar het weer steeds beter wordt, dan is waarschijnlijk het moment aangebroken dat jouw kat voor het eerst naar buiten wil, of dat je jouw hond los wil leren lopen. Hoe pak je zoiets eigenlijk aan?

Jouw kat voor het eerst naar buiten

Het is een belangrijk moment in het leven van jouw kat: de dag dat hij voor het eerst naar buiten mag. Dit geldt natuurlijk voor jonge katten, maar ook voor oudere katten die tot nu toe altijd binnen bleven. Denk ook aan katten die verhuisd zijn en een nieuwe buurt moeten verkennen. Voordat je je jouw kat op pad stuurt is het goed om aan de basis te werken. Laat de kat eerst goed aan jouw huis wennen, zodat het voor hem een vertrouwde plek wordt waar hij graag terug komt. Als je bijvoorbeeld net verhuisd bent, is het belangrijk om jouw kat eerst een paar weken binnen te houden. Verder is het goed om jouw kat te leren om op je af te komen als je hem roept. Dit kun je thuis al oefenen: roep je kat en als hij naar je toe komt beloon je hem met een lekkere kattensnack.

Wanneer het moment daar is dat jouw kat voor het eerst op avontuur gaat, dan is het goed om even met hem mee te lopen. Het kan best spannend zijn voor jouw kat, en dan is het fijn dat jij erbij bent. Je kunt er ook voor kiezen om hem aan een tuigje te houden, maar dit werkt alleen als jouw kat hieraan gewend is. Oefen dus eerst thuis met het tuigje voordat je hiermee naar buiten gaat.

Als jouw kat eenmaal zelfstandig buiten is, zorg er dan voor dat hij niet te vaak voor een dichte deur komt te staan. Jouw kat zal er op een gegeven moment genoeg van hebben en gaat op zoek naar een andere verblijfplaats, en dat is toch niet wat je wil. Tip: zet een lekkere Best for your Friend Maaltijd voor jouw kat klaar, dan komt ie zeker naar huis J.

Een bekend tafereel: jouw kat heeft buiten lopen jagen en komt trots met een zelf gevangen vogeltje thuis. Menig baasje is hier niet zo blij mee. Wil je voorkomen dat jouw kat gaat jagen, bevestig dan een kattenbelletje aan zijn halsband. Je zult zien dat de vogeltjes nu wegvliegen als jouw kat eraan komt.

photo of the dog

 

Leer jouw hond om los te lopen

Voor veel mensen (en honden!) is het een ultiem geluk om de hond los te laten lopen tijdens de wandeling in het bos of park. Maar hoe leer je jouw hond eigenlijk dat hij niet wegloopt zodra je hem vrij laat? De eerste stap in het proces is om jouw hond te leren naar je toe te komen als je hem roept. Dit kun je alvast oefenen in huis of in de achtertuin. Beloon hem elke keer als hij op je afkomt, want zo weet hij dat er iets leuks volgt als hij naar jou luistert.

Wanneer je jouw hond voor het eerst los laat, doe dit dan bij voorkeur in een omheind veldje. Is dit niet mogelijk, kies dan in ieder geval voor een plek waar jouw hond vaker geweest is. Een veilige plek is bijvoorbeeld een open park waar je jouw hond goed in de gaten kan houden, zonder gevaarlijke wegen in de buurt. Neem wat brokjes of snacks mee, bijvoorbeeld de Best for your Friend Grillers, om jouw hond te kunnen lokken als hij niet direct terugkomt.

De kans is groot dat jouw hond jou goed in de gaten houdt. Om dit te controleren kun je je bijvoorbeeld verstoppen achter een boom of struik – let maar eens op of hij je dan gaat zoeken. Het is een goed teken als jouw hond jou in het vizier heeft, dan is de kans kleiner dat hij er vandoor gaat. Om te voorkomen dat het een keer misgaat, is het slim om een penning aan zijn halsband te bevestigen met jouw telefoonnummer en adres. Zo kan zijn baasje gemakkelijker worden opgespoord als hij per ongeluk wegloopt. En het is natuurlijk belangrijk dat jouw hond of kat gechipt is – dit is zelfs verplicht voor honden. Met deze chip kan het baasje ook teruggevonden worden, maar met een penning gaat dit nog gemakkelijker.
Veel honden en katten genieten er enorm van om buiten te zijn. Wanneer je ze hier goed in begeleidt dan kunnen ze op een gegeven moment zelfstandig buiten rondlopen. Gun jouw huisdier dit plezier en ga lekker samen de bloemetjes buiten zetten!