AdobeStock_202815213(1)

 

Hoe je jouw huistijger kan helpen de tropische temperaturen door te komen

 

Over het algemeen zal een kat niet snel last hebben van de warmte. Onze eigenwijze huisgenoot stamt namelijk af van woestijnkatten en dit is terug te zien in zijn gedrag. Katten drinken bijvoorbeeld weinig en zweten alleen via hun pootjes, om het kostbare vocht zoveel mogelijk vast te houden. Katten hebben dan ook geen moeite met temperaturen van rond de 25 graden Celsius. Maar als de temperaturen nog verder oplopen, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, zal ook jouw kat last krijgen van de hitte. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw kat te helpen tijdens de hete dagen.

Zorg dat jouw kat genoeg vocht binnenkrijgt

In de woestijn is er natuurlijk weinig drinkwater te vinden. Katten hebben dit opgelost door het grootste gedeelte van het benodigde vocht uit hun prooi te halen. Om jouw kat dus extra te laten ‘drinken’, kan je hem voer geven met een hoog vochtigheidsgehalte, zoals verse voeding of natvoer, in plaats van droge brokjes. De stoommaaltijden van Best for your Friend zijn een verfrissend en gezond maaltje op een hete dag!

Vers drinkwater is altijd belangrijk voor katten, maar op hete dagen kan je extra drinkbakjes neerzetten. Zet de bakjes neer op verschillende, koele plekken, zowel binnen als buiten, zodat jouw kat altijd toegang heeft tot water. Ververs dit water regelmatig, minimaal een keer per dag, omdat stilstaand water een bron van bacteriën kan vormen.

Doe het lekker rustig aan

Katten zullen zich anders gedragen als het erg warm is. Hij zal het grootste gedeelte van de dag slapend doorbrengen en zich lomer gedragen. Ga als het warm is dan ook niet met jouw kat spelen of hem aanmoedigen tot rennen. Door zoveel energie te verspillen, zal hij het namelijk alleen maar warmer krijgen.

AdobeStock_118178001(1)

Een kat gaat al snel op zoek naar koele plekjes in en om het huis als hij het warm heeft. Geef jouw kat toegang tot de koelste plekjes in het huis, zoals de koele tegels van de badkamervloer. Creëer buiten ook schaduwplekjes met parasols of planten. Er zijn ook koelmatten voor huisdieren verkrijgbaar, maar let er wel op dat je er niet eentje koopt met vloeistof erin. Katten vinden het fijn om eerst te krabben of graven voordat ze ergens gaan liggen, waardoor de vloeistof uit de mat vrij kan komen. Deze vloeistof kan giftig zijn voor katten.

In plaats van een koelmat kan je ook een fles water invriezen en deze in een theedoek wikkelen, zodat jouw kat ertegenaan kan liggen. Een natte handdoek kan ook helpen, alleen vinden veel katten het gevoel niet fijn. Leg de handdoek altijd onder de kat, niet erop. Een natte handdoek kan namelijk de vacht broeierig maken, wat juist zorgt voor oververhitting.

 

Help je kat af te koelen

Katten hebben verschillende manieren om zich af te koelen. Ze zweten niet, maar verliezen warmte door hun voetzooltjes. Een leuke manier om jouw kat te helpen is een bak met water te vullen en daar wat speeltjes in te plaatsen, zoals de pluche balletjes van Best for your Friend. Door het rammeltje zal jouw kat zich goed vermaken! En als de kat ermee gaat spelen, koelt het water zijn pootjes af. Wassen is ook een kattentechniek om zichzelf af te koelen. Help jouw kat mee door hem te aaien met natgemaakte handen, wat voor verfrissing zorgt en ook meteen de losse haren meeneemt.

Woestijndier of niet, niet elke kat reageert hetzelfde op de hitte. Houd jouw kat dus in de gaten tijdens een hittegolf. Als hij echt veel last heeft van de warmte en vreemd gedrag vertoond, zoals hijgen, onrustig gedrag, verhoogde hartslag of raar ademen, neem dan meteen contact op met de dierenarts!

Net als voor mensen is de beste tip voor katten om het lekker rustig aan te doen. Zorg voor voldoende vers water en lekkere koele plekjes, voor jou en jouw kat, en jullie komen samen de hitte wel door.