Wie denkt dat een appartement een obstakel is in het houden van een huisdier, heeft het mis. Huisdieren zijn niet alleen maar weggelegd voor die gelukkigen met grote huizen en tuinen, want ook in een appartement kun je prima een hond of kat houden. Natuurlijk is niet elke hond of kat geschikt voor het appartementleven, maar er zijn genoeg rassen die ook in een kleine ruimte tevreden zijn. En omdat velen van ons in een appartement wonen, hebben wij hier een aantal tips verzameld voor het houden van een huisdier in een appartement.

Een huisdier in een appartement: wat zijn de gevolgen?

 

Een appartement is vaak best een kleine ruimte. Dit betekent dat je alles in het appartement deelt met je huisdier. Woon je in een eenkamer-appartement? Grote kans dat Bello jouw bed zal claimen.. Berg je de was op in de huiskamer? Bereid je dan voor op kattenharen als Felix op de stapel gaat liggen.

Om te zorgen dat jullie allebei gezellig en gelukkig samen in een kleine ruimte kunnen leven, zijn hier een aantal tips:

1. Maak je appartement geregeld schoon. Hoe kleiner de ruimte, hoe meer het vuil en de rommel opvallen. In een kleinere ruimte zullen de haren van jouw hond of kat zich veel meer concentreren, waardoor je ze sneller zult zien. Ook zullen de haren overal op gaan zitten, van je was tot aan de keuken. Maak elke dag even wat tijd vrij om je flat schoon te maken. Zo houd je de boel fris en hygiënisch. En dan is de bescheiden afmeting van je appartement ineens een groot voordeel 😉

2. Maak de voerbakken en kattenbakken vaker schoon. In een kleine ruimte verspreiden vieze luchtjes zich ook een stuk sneller. Maak daarom de voerbakken en de ruimte eromheen geregeld schoon, vooral als jouw huisdier een slordige eter is. En net als de voerbak zal ook de kattenbak vaker schoongemaakt moeten worden.

3. Leg alle gevaarlijke en giftige spullen buiten huisdierbereik. Veel kamerplanten kunnen giftig zijn voor jouw harige huisgenoot. Losliggende kabels zijn ook erg aantrekkelijk om op te knagen. Verberg kabels zoveel mogelijk in de kast en maak hoge plankjes voor de muren om andere gevaarlijke of breekbare spullen op te zetten.

4. Bescherm de vloeren van je appartement. Tijdens het kauwen of spelen kunnen hondennagels schade aanrichten aan de vloer. Leg daarom een mat neer waarop hij in alle rust kan kauwen en spelen. Zo blijft je vloer heel en je hond gelukkig.

5. Geef jouw huisdier extra aandacht, vooral als hij het grootste gedeelte van de dag alleen doorbrengt. Ook dieren kunnen depressief worden als ze een poos geen sociaal contact hebben gehad. Ga daarom na het werk even lekker wandelen of spelen en besteed extra knuffeltijd aan jouw viervoeter. Heb je een hond en werk je de hele dag? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een hondenuitlaatservice of dogsitter. Zo hebben ze toch nog sociaal contact met andere honden en worden ze ook nog eens lekker uitgelaten.

6. Creëer een dagroutine voor jou en je huisdier. Geef hem op vaste tijden eten, en laat de hond elke dag op dezelfde tijd uit. Zo weet jouw hond dat hij op deze tijden naar buiten mag om zijn behoefte te doen, en zul je dus minder vaak last hebben van ongelukjes.

Huisdier in appartement

Welk huisdier is geschikt voor een appartement?

 

Natuurlijk zijn niet alle honden en kattengeschikt voor een appartement. Een kleine ruimte betekent een stuk minder bewegingsvrijheid. Een grote hond kan binnenshuis zijn kont niet keren, en je kan niet eventjes snel naar buiten. Voordat je je laat verleiden door de sprekende ogen van die schattige puppy, of het aandoenlijke miauwtje van een kitten, bedenk je eerst goed of het huisdier geschikt is voor jouw woonruimte.

1. De grootte van jouw huisdier is natuurlijk erg belangrijk. Een appartement heeft maar een beperkte ruimte: hoeveel procent van deze ruimte wil je opgeven voor een huisdier? Kijk met name naar kleinere of medium hondenrassen. Niet alleen zijn de honden zelf kleiner, ook de manden en voerbakken nemen een stuk minder ruimte in beslag. En als je geen tijd hebt om vaak te stofzuigen, kijk dan ook naar katten- of hondenrassen met kort haar of haar dat niet teveel uitvalt. Een Maine Coon is een hele mooie kat, maar als je elke dag door de haren heen moet waden op weg naar de badkamer, is dat ook geen pretje.

2. Zoek een flexibele en ontspannen kat of hond. Je huisdier zal zich makkelijk moeten kunnen aanpassen aan veranderingen in zo’n kleine ruimte. Zelfs het toevoegen van een extra meubelstuk heeft al een grote impact op een appartement. Vriendelijke, flexibele rassen zullen daarom het beste passen in een appartement. Een ontspannen dier betekent ook dat hij minder zal blaffen of miauwen, wat wel zo prettig is voor de buren.

3. Een kleinere ruimte betekent ook minder bewegingsruimte, dus ga op zoek naar een ras dat niet veel beweging nodig heeft. Honden kun je natuurlijk geregeld uitlaten, maar katten hebben ook beweging nodig. Als jouw appartement niet genoeg ruimte biedt voor een dwaas uurtje, breng dan extra speeltijd met hem door, zodat hij toch zijn energie kwijt kan.

4. Oudere dieren zijn geschikter voor appartementen dan kittens en puppies. Hoe schattig jonge beestjes ook zijn, ze hebben veel tijd en aandacht nodig om goed opgevoed te worden. Bovendien barsten ze van de energie en hebben ze veel meer beweging nodig dan oudere honden.

5. Als je veel mensen over de vloer krijgt of graag feestjes geeft, zorg dan dat jouw huisdier hier gelukkig mee is. In een kleine ruimte is het moeilijk schuilen voor alle herrie en vreemde mensen en dat kan jouw huisdier veel stress geven.

Huisdier in appartement

Kattenrassen die goed passen bij het leven in een appartement zijn de vriendelijke Britse Korthaar, de relaxte Pers, de onafhankelijke Blauwe Rus, de speelse Javanees en de ontspannen Ragdoll. Voor honden kun je kijken naar de ongedwongen Bassethond, de stille Bichon Frisé of Maltezer, de joviale Engelse Bulldog, de royale en energieke Cavalier King Charles Spaniël, de minuscule Chihuahua, de opvallende Chinese gekuifde naakthond, de bankhangende Windhond, de intelligente Poedel of de relaxte Shih Tzu.

Ga na bij de fokker of de hond of kat die je aanschaft de eigenschappen heeft die je zoekt in je flatmaatje, want niet elke hond of kat is gelijk. Kijk zeker ook eens bij het plaatselijke asiel. Hier vind je talloze honden en katten die al iets ouder en dus rustiger zijn. Ook is het (volwassen) gedrag al bekend bij de asielhouder, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

 

Gelukkig hoeft een flatje dus niet te betekenen dat je alleen maar goudvissen kan houden (hoewel die ook leuk zijn natuurlijk). Met een beetje liefde en aandacht kun ook in die kleine ruimte gemakkelijk een hond of kat houden. Nu alleen nog even overleggen met de huurbaas. 😉