Geef jij jouw hond of kat ook graag een extraatje? Pas wel op dat jouw huisdier niet te veel eet, want voor je het weet heeft hij overgewicht. En dat is voor huisdieren net zo gevaarlijk als voor mensen. Dus merk je dat jij die smekende ogen niet kunt weerstaan en jouw huisdier net iets te vaak wat lekkers toestopt? Lees dan snel verder hoe jij jouw huisdier kan helpen van die extra pondjes af te komen (en misschien zijn de tips ook nog wel nuttig voor het baasje šŸ˜‰).

1. Meet wat je huisdier eet

Honden en katten zijn van nature jagers. Dit betekent dat zij niet voortdurend eten of ‘grazen’, zoals koeien of paarden, maar pas kunnen eten als ze iets gevangen hebben. Bovendien kost het vangen van een prooi ook nog veel energie. Toch hebben veel mensen de hele dag door een volle bak vol brokjes klaar staan voor hun hond of kat. Op die manier krijgen huisdieren teveel voedsel binnen, zonder er iets voor te doen, waardoor ze dus sneller aankomen.

De eerste stap naar een gezond gewicht is: meet wat jouw huisdier eet. Overleg met je dierenarts wat het ideale gewicht voor jouw huisdier is. Met deze informatie en de tabellen op de verpakking kun je vervolgens gemakkelijk nagaan hoeveel gram voeding jouw beestje per dag nodig heeft. Verdeel deze hoeveelheid vervolgens over minstens 2 maaltijden per dag.

2. Tactische tussendoortjes

Er zijn zoveel lekkere snacks en traktaties verkrijgbaar voor jouw hond of kat, dat het soms moeilijk is om de verleiding te weerstaan. Op gewicht blijven wil nog niet zeggen dat je jouw huisdier helemaal geen snacks meer mag geven: het betekent alleen dat je tactischer met snacken om moet gaan.

Veel snacks die verkrijgbaar zijn, zijn echt kleine caloriebommetjes. Snoepjes bevatten vaak veel vet en suiker. Kies voor een gezondere variant, met ingrediënten en toevoegingen die ook echt bijdragen aan de gezondheid van jouw huisdier. Onze snacks bevatten zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten en bovendien voegen wij geen suiker, zout en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toe. Zo bevatten onze zalm- en kipstrips weinig vet, maar ze zitten wel bomvol zalm en kip: een gezond alternatief voor de caloriebommetjes.

Een andere stap die je kan nemen om het snacken drastisch terug te schroeven, is snacks niet langer te gebruiken als beloning voor al het goede gedrag. Als je het goede gedrag van jouw hond altijd met een snack beloont, koppelt hij het gewenste gedrag alleen aan het eten en niet aan een blij baasje. Loopt jouw hond tijdens zijn rondje keurig naast je? Beloon hem dan eens met een lekkere aai over de bol of een speelkwartiertje aan het einde van de wandeling.

Door strikter en bewuster bezig te zijn met de tussendoortjes van jouw hond of kat, zul je misschien zelf ook bewuster gaan nadenken over je eigen snack-gedrag. Een win-win situatie.

3. Weet wat je huisdier eet

Ook met voeding is het belangrijk om goed te kijken wat er nu precies in zit. Vaak zit voeding boordevol ingrediënten en toevoegingen die er alleen maar voor zorgen dat het aantal calorieën omhoog gaat, zonder dat ze bijdragen aan de gezondheid van jouw hond of kat. Als je ervoor kiest om jouw huisdier brokken te voeren, kies dan voor een kwalitatieve voeding die past bij zijn behoeften.

Gewicht 2

4. Bewegen door weer en wind

Alle energie die ze met dit goede eten verkregen hebben moet natuurlijk ook ergens ingestopt worden, anders blijven de pondjes eraan zitten. Daarom is het belangrijk om er een gewoonte van te maken om elke dag wat tijd vrij te maken om samen met je huisdier in beweging te komen.

Voor honden betekent dit natuurlijk een stevige wandeling. Even een blokje om is niet genoeg. Jouw hond heeft minstens een keer per dag een langere wandeling nodig, vooral als hij de rest van de dag binnen doorbrengt. Heb je overdag geen tijd om een lange wandeling te maken? Maak de ochtend- en avondwandeling dan iets langer en actiever. Stap wat steviger door en loop nog een paar blokken verder. Als je merkt dat jouw hond fitter wordt, kan je langzaam de wandeling intenser maken.. Deze beweging is niet alleen goed voor geest en lichaam van jouw viervoeter, maar ook jij komt aan je halfuurtje beweging.

5. Spelletjes met belletjes

Buitenkatten komen doorgaans gemakkelijk aan hun dagelijkse beweging. Klimmen en klauteren, wegrennen van honden en achter vogels aanjagen; met de juiste voeding zal een buitenkat niet snel te dik worden. Katten die hun dagen binnen slijten, zijn een ander verhaal. Gelukkig kun je de buitenactiviteiten heel gemakkelijk binnen nadoen!

Klimmen is essentieel voor een kat. Katten zitten graag op een hogere plek, zodat ze een overzicht hebben over hun gebied en goed in de gaten kunnen houden of er andere katten of lekkere vogels ronddwalen. Ook is klimmen goed voor de nagels, en werken boomstammen bijvoorbeeld als natuurlijke krabpalen. Heb je geen ruimte in jouw woonkamer voor een boom? Er zijn gelukkig voldoende krabpalen en -torens verkrijgbaar die als goed alternatief dienen. Je kunt het zo gek maken als je wilt, van lange krabpaal tot enorme kastelen. Het voordeel van veel krabtorens is dat er ook veel plekjes in zitten waar jouw kat zich heerlijk in kan nestelen.

Ook jagen kun je prima in huis nabootsen. Wat denk je van het veertje of belletjes aan een touwtje? Eigenlijk een hele simpele vogel, die je door het huis heen laat fladderen. Ook laserlampjes zijn favoriet bij veel katten. Schijn deze bijvoorbeeld eens wat hoger tegen de muur, waardoor jouw kat echt op moet springen om het lichtje te ‘pakken’. Maar katten zijn ook tevreden met iets simpels als een prop papier, of een touwtje. Zolang het maar snel en onverwachts kan bewegen, zal het de aandacht van jouw kat trekken.

Je ziet, net als voor mensen, is het voor huisdieren ook eigenlijk best wel makkelijk om op gewicht te blijven. Voor ons allebei telt: routine en routine! Zorg dat je regelmaat aanbrengt in zowel het geven van voedsel en snacks, als in de dagelijkse beweging, en je zult zien dat jullie samen een gezond 2020 tegemoet gaan.