Winter en huisdieren

 

Hoe help ik mijn huisdier de winter door?

 

De winter is een mooi seizoen om er lekker op uit te gaan. Schaatsen, koek en zopie, erwtensoep en hopelijk ook sneeuwpret! Ook voor huisdieren kan de winter een geweldige tijd zijn. Lekker spelen in de sneeuw, om daarna met de baas op de bank op te warmen. Maar er zijn ook winterse dingen waar je rekening mee moet houden als je met jouw huisdier naar buiten gaat. Daarom hieronder wat tips om jouw viervoeter de winter door te helpen.

Pas op met een natte vacht en pekel

Honden en katten die veel buiten komen, zullen in de winter een mooie, warme wintervacht ontwikkelen. Met zo’n bontjas kan jouw huisdier goed tegen de kou, maar een bontjas is geen regenjas. Water en sneeuw blijven namelijk heel goed in de lange haren hangen en als dit gaat bevriezen, kan jouw huisdier snel onderkoeld raken. Voorkom dus dat de vacht van jouw hond of kat (te) nat wordt.

Om te voorkomen dat jouw hond als een sneeuwman binnenkomt, kan je de lange haren tussen de poten, tenen en aan de buik bijknippen. Je kan ook de zooltjes van jouw huisdier insmeren met vaseline of speciale poten-crème, te koop in de dierenwinkel. Hierdoor komt er een soort laagje om de voetzooltjes heen, zodat sneeuw er niet aan blijft plakken. De sneeuw die toch nog aan de pootjes blijft hangen, kan je voorzichtig stukknijpen. Nooit eraan trekken, want dit doet pijn!

Door de voetjes in te smeren, krijgt jouw hond of kat ook minder last van de pekel. Als er buiten veel gepekeld is op plekken waar jouw hond of kat loopt, kan je de pootjes schoonmaken met lauw water of een vochtige doek.

AdobeStock_134143684(1)

 

Wandelen in de kou

Als je met jouw hond gaat wandelen, zorg er dan voor dat jullie in beweging blijven. Voor kortharige rassen kun je eventueel een dekentje aanschaffen. Zorg er bovendien voor dat je goed zichtbaar bent, want het wordt snel donker in de winter.

Sneeuw is altijd leuk om mee te spelen, zoals lekker sneeuwballen gooien. Maar dit kun je beter niet met jouw hond doen. Sommige honden vinden het namelijk leuk om sneeuw te eten of erin te happen. Als ze teveel sneeuw binnen krijgen, kunnen ze flinke last krijgen van hun maag en darmen. Dus ook in de winter kun je beter met een tennisbal spelen.

Warme plekjes voor hond en kat

Een dikke wintervacht zorgt ervoor dat jouw huisdier het lekker warm heeft in de winter. Toch zitten er ook nadelen aan. In huis is het vaak veel warmer dan buiten, waardoor je hond of kat flink kan gaan ruien. Om de winterjas in topconditie te houden, kan je regelmatig de losse haren eruit borstelen. Niet alleen blijft de vacht zo warm, maar gaan de losse haren ook niet kriebelen.

Doordat het binnen veel warmer is, is het verstandiger om jouw huisdier niet een slaapplekje naast de kachel te geven. Hierdoor raakt het aanmaken van de wintervacht teveel uit balans. Geef jouw hond of kat liever een lekker slaapplekje op een koelere, maar goed geïsoleerde plek.

AdobeStock_180823286(1)

 

Veel katten zijn helemaal niet dol op de kou en de sneeuw en blijven liever binnen. Af en toe zullen ze een klein rondje door hun buurt willen lopen. Zorg ervoor dat het kattenluikje dan altijd open is, zodat hij weer lekker naar binnen kan. Let er wel op dat dit luikje ’s nachts niet opeens open kan waaien. Van de koude tocht kan jouw kat het behoorlijk koud krijgen.

Katten die naar buiten gaan in de winter, zijn creatief in het zoeken naar warme plekjes, , zoals op een motorkap of onder een auto. Klop daarom altijd eerst op de motorkap om de kat wakker te maken, zodat je veilig weg kan rijden. Voor buitenkatten die zelfs met het winterse hondenweer niet binnen willen komen, kun je ergens een warm schuilplekje creëren, met water en warmte.

 

Net als bij mensen is het voor huisdieren belangrijk om droog en warm te blijven. Ze mogen dan wel een mooie, dikke winterjas hebben, plekken als de pootjes blijven altijd gevoelig voor kou en pekel. Maar als je goed voorbereid op pad gaat, is banjeren door het prachtige winterlandschap het waard. En vooral als je daarna samen gezellig onder een deken mag kruipen.