Katten zijn mysterieuze wezens en hebben zo hun eigen taal en maniertjes. Gedraagt jouw kat zich soms wel eens gek, en denk je dat je de enige bent met een gestoorde kat? Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jouw kat zijn kont graag laat zien, waarom hij in jouw benen klauwt als hij op schoot zit of waarom hij gras eet? Is er iets aan de hand of wil mijn kat me iets duidelijk maken? Lees snel verder voor de antwoorden!

1. Mijn kat rolt over de grond

Soms laat je kat zich opeens vallen en rolt hij uitgebreid over de grond, terwijl hij miauwend de vloer kopjes geeft. Zou hij jeuk hebben of wil hij zich gewoon even lekker uitrekken? Een over de grond rollende kat zegt meer over zijn gemoedstoestand dan je in eerste instantie misschien denkt. De buik is namelijk het kwetsbaarste plekje van de kat. Door over de grond te krioelen laat hij zijn buikje aan de wereld en vooral aan jou zien. Hij probeert dus eigenlijk te zeggen: ‘Baas, ik voel me helemaal blij nu ik naast jou op de grond zit en je hebt bij deze toestemming om mij op mijn kopje te aaien.’ Want ook al laat hij zijn buik zien, de meeste katten vinden het helemaal niet fijn om daar geaaid te worden.

2. Mijn kat laat altijd zijn kont zien als ik hem aai

Ben je net lekker jouw kat aan het aaien, draait hij zich om, zijn staart zwiept omhoog en voilà: zijn kattenkontgat in alle glorie. Geen zorgen, dit betekent niet dat hij jou niet aardig vindt. Integendeel zelfs, de kontshow betekent juist dat jouw kat je helemaal vertrouwd. Katten praten namelijk met hun lichaam. Als katten elkaar niet goed kennen, zullen ze aan elkaars kop en nek snuffelen. Als ze iets beter bevriend zijn, dan besnuffelen ze elkaars flanken. Maar zijn ze echt de beste vrienden, dan snuffelen ze aan elkaars achterste. Daar heeft de kat namelijk kliertjes zitten waar zijn signatuurgeur in zit, oftewel zijn ‘echte ik’. Het staat gelijk aan een mensenknuffel, of een begroetingskus. Gelukkig hoef je zelf niet aan de kattenkont te snuffelen: jouw kat is al blij met een lekkere kriebel op zijn kop.

Kattengedrag 02

3. Mijn kat begraaft zijn poep

Het begraven van poep is iets wat katten al deden toen ze nog in het wild leefden. Het belangrijkste kenmerk van poep is natuurlijk dat het een hele sterke geur heeft, die andere roofdieren goed kunnen ruiken. Door de poep te begraven, kan de kat proberen zijn aanwezigheid te maskeren.

Maar andere katten ruiken de uitwerpselen ook. Een dominante kat kan de geur als een bedreiging op zijn territorium zien. Om een gevecht te voorkomen, begraaft de kat zijn poep. Wil hij toch wel een robbertje vechten om zijn land, of dominant zijn tegenover andere katten in zijn territorium, dan zal hij zijn uitwerpselen niet bedelven onder het zand/grit.

4. Mijn kat neemt altijd dode beesten mee als cadeau

Een kat is een geboren jager. Jouw pittige viervoeter is nog niet zo heel lang geleden gedomesticeerd en heeft sindsdien altijd een rol gehad als muizenjager. Deze wilde trekjes slijten er niet zo snel uit. Het kan daarom ook wel eens gebeuren dat jouw kat zijn vangst mee naar huis neemt en deze vol trots aan jou geeft. Een vieze gewoonte? Nee hoor, jouw kat probeert jou namelijk iets te leren. Moederkatten nemen (levende) prooi mee voor hun jongen om hen te leren jagen. Dus als jouw kat een lekker tussendoortje voor jou meeneemt, betekent dat dat ze jou als familie ziet. Heb je toch liever niet al teveel van die kattencadeautjes? Je kunt het jaaginstinct van jouw kat ook bevredigen door heel veel met hem te spelen.

5. Mijn kat eet gras, is hij vegetarisch?

Een kat is een echte carnivoor en heeft dus vlees nodig om te leven. Toch zit jouw kat soms op grassprietjes of blaadjes te knabbelen. Waarom? Er zijn verschillende wetenschappelijke meningen over waarom een kat gras eet. Zo zouden er belangrijke stoffen in zitten, zoals foliumzuur en vezels die helpen om haarballen uit te spugen. Je ziet ook vaak dat jouw kat na het eten van gras moet overgeven. Een andere theorie is dat gras een natuurlijk laxeermiddel is. Als een haarbal te diep zit, moet hij er aan de andere kant uit, en daar zou gras bij helpen. Dus, maak je geen zorgen als jouw kat aan blaadjes knabbelt, zorg er alleen wel voor dat de planten niet giftig zijn.

6. Mijn kat gaat altijd in dozen zitten en niet in het mandje dat ik voor hem kocht

Denk je jouw kat lekker te verwennen met een mooi nieuw mandje, vindt hij de doos veel interessanter om in te zitten. Is jouw kat echt zo ondankbaar? Niet per se. Kleine ruimtes, zoals (vaak veel te kleine) doosjes, geven jouw kat een veilig gevoel. Een kat houdt er niet van om onbeschermd in een open ruimte te zitten. Een doos biedt een ideale oplossing: anderen zien mij niet, maar ik kan wel alles goed in de gaten houden.

Om dezelfde reden zitten katten graag hoog, zoals in de kast of op de trap. Vanaf dit uitkijkpunt kunnen ze niet alleen goed hun prooi zien, maar zien ze ook meteen andere roofdieren aankomen.

Kattengedrag 03

7. Mijn kat gooit alle spullen op de grond

Het met een welgemikt tikje op de grond gooien van spullen is nog steeds een van de grootste kattenmysteries en eentje waar wetenschappers nog niet uit zijn. Sommige theorieën stellen dat het een uiting van nieuwsgierigheid is. De pootjes van een kat zijn heel gevoelig, en door iets aan te raken (of om te gooien) kunnen ze meer over het voorwerp te weten komen. Het kan ook zijn dat jouw kat zich verveelt. Misschien wil hij graag spelen, en probeert hij jouw aandacht te krijgen. En niets trekt gemakkelijker de aandacht dan een kapotte vaas, niet waar?

8. Mijn kat klauwt in mijn bank/been/arm/de vloer

Toen jouw kat nog een kitten was, gebruikte hij zijn pootjes om zachtjes in tegen de borst van zijn moeder te kneden, zodat de melk ging lopen. Sommige wetenschappers denken dat katten op latere leeftijd zachte oppervlakken kneden omdat ze dan net zo blij zijn als toen ze bij hun moeder dronken. Je zou kunnen zeggen dat jouw kat eigenlijk in zijn surrogaatmoeder kneedt als hij in jouw been onder handen neemt. Katten gebruiken hun pootjes ook om de wereld te ontdekken en te claimen. Er zitten namelijk geurklieren in. Door te kneden kan jouw kat ook een lekker slaapplekje creëren, dat helemaal alleen voor hem bedoeld is. Of het nou een surrogaatmoeder of een slaapplekje is, jouw knedende kat is in ieder geval helemaal in zijn nopjes.

9. Mijn kat loopt over mijn toetsenbord, gaat op mijn krant zitten en stoot de telefoon uit mijn hand, en dat allemaal tegelijk!

Breng je veel tijd op je telefoon door, of werk je soms uren thuis? Jouw kat kan dan best een beetje jaloers worden. Als hij over je toetsenbord loopt en jouw laptop kopjes geeft, probeert hij eigenlijk te zeggen: ‘hoezo geef jij dit ding acht uur lang aandacht en krijg ik nog steeds geen eten!?’ Soms probeert jouw kat op schoot te gaan zitten als je de krant leest, of de game controller uit jouw hand te stoten. Dit zijn allemaal manieren om aandacht te vragen.

10. Mijn kat rent soms als een dolle stier door de kamer

Heeft jouw kat ook wel eens last van een gek uurtje, waarin hij door de kamer rent alsof hij wordt achtervolgd door een zwerm bijen, soms luidkeels miauwend? Dit is heel normaal gedrag voor een kat die teveel energie in zijn lijf heeft. Sommige katten doen dit graag ’s nachts, omdat dat het moment is waarop hun jachtinstinct geactiveerd wordt. Door extra te spelen met je kat en hem ’s nachts bezig te houden, bijvoorbeeld met puzzels, kan je voorkomen dat je midden in de nacht wakker gemiauwd wordt.

 

Zo zie je maar, wat jij misschien als een maffe gewoonte zag, blijkt bijna altijd wel iets interessants te betekenen! Het is altijd handig om jouw kat en zijn lichaamstaal goed te begrijpen. Je raakt niet beledigd door een kattenkont in je gezicht en begrijpt dat een dode muis in je keuken eigenlijk heel positief is. Blijf dat bij het volgende slachtoffer maar herhalen šŸ˜‰ Als je jouw kat beter begrijpt, kun je ook beter op zijn behoeftes inspelen en zo wordt jullie band alleen maar sterker.