De dagen worden langer en de zon begint vaker te schijnen: de lente is weer in aantocht! En voor ons als baasjes betekent dat naast meer buitenplezier ook weer bergen met haar die uit de vacht van jouw huisdier komen. De lente, maar ook de herfst, zijn namelijk ook de periodes waarin jouw huisdier weer in de rui zal zijn. Maar wat is de rui nou precies? En hoe kom je makkelijk van al dat haar af? Lees snel verder voor alle rui-feitjes en weetjes!

Waarom is mijn huisdier in de rui?

Alle harige dieren verliezen het hele jaar door haren, ook mensen! Haar heeft namelijk een eigen levenscyclus: een nieuwe haar wordt ‘geboren’, groeit tot een bepaalde lengte en sterft vervolgens af. Een compleet natuurlijk proces dus! Hoeveel haren jouw huisdier gewoonlijk verliest, is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals het ras, de leeftijd, hormonen, de omgeving en de gezondheid. Deze factoren bepalen niet alleen hoe vaak het haar uitvalt, maar ook hoe lang het wordt en welke textuur het heeft.

Er zijn twee periodes per jaar waarin jouw huisdier flink wat meer haar verliest. Deze periodes, in de lente en in de herfst, noemen we de rui. Ze duren meestal zo’n 3 á 4 weken. Zie het als een garderobewisseling: net als bij mensen verruilen honden en katten hun zomerjassen voor hun winterjassen, en andersom!

De vacht van katten en honden zit iets anders in elkaar dan de haren op onze mensenhoofden. Jouw huisdier heeft namelijk een dubbele vacht: een bovenvacht en een ondervacht, bestaande uit zachte, korte haren die om de bovenharen heen groeien. Deze ondervacht ondergaat een ware transformatie tijdens de rui. In de lente wordt de ondervacht dun, met een ademende bovenvacht, zodat jouw huisdier koel blijft in de zomer. In de herfst wordt de ondervacht dichter en dekkender, met langere haren in de bovenvacht. Lekker warm!

Huisdier Rui 02

Hoeveel jouw huisdier ruit, hangt dus af van hoe dik zijn ondervacht is. Daarom zul je bij bepaalde rassen merken dat ze een stuk minder ruien dan rassen die uit koude gebieden komen, zoals husky’s. Deze stoere honden hebben namelijk een dikke ondervacht, en dat moet er allemaal uit voor de zomer!

Natuurlijk zul je de grootste verschillen merken als jouw huisdier ook geregeld buiten komt. Huisdieren die voornamelijk binnen leven, zullen namelijk geen grote temperatuurschommelingen meemaken. Hierdoor wordt de seizoensrui niet getriggerd en verhaart jouw huisdier het gehele jaar door een beetje. Let wel op als jouw huisdier ongewoon veel haar verliest of op vreemde tijden, soms tot kale plekken aan toe. Dit kan namelijk een medische oorzaak hebben, zoals een huidaandoening of vitaminetekort. Je kunt dan beter even langs de dierenarts gaan om het te laten onderzoeken.

Wat te doen tegen al dat haar

Ook bij verharen geldt: voorkomen is beter dan genezen! Je kunt de harige hoop al een stuk verkleinen door jouw hond of kat geregeld te borstelen. Je kamt dan namelijk alle dode haren en huidcellen uit de vacht, voordat ze de kans krijgen om in jouw huis rond te dwarrelen. Geregeld borstelen zorgt er ook voor dat de dode haren geen jeuk kunnen veroorzaken en je kamt ook meteen de natuurlijke oliën over de vacht heen, zodat die in goede conditie blijft.

Maar zelfs als je geregeld borstelt, verschijnen er toch nog plukken haar overal in huis. In de ruiperiode zul je dus geregeld moeten stofzuigen om de boel een beetje fris te houden. Was de mandjes ook wat vaker of klop deze even buiten uit (zo hebben de tuinvogels ook meteen wat vulling voor hun nestjes 😉). Hardnekkige haren die op je kleding of meubels blijven plakken kun je heel gemakkelijk verwijderen met een kledingroller. Houd er dus altijd eentje bij de hand als jouw huisdier van jasje verandert! Een andere handige truc is een rubberen raamwisser gebruiken. Maak deze een beetje vochtig en ga daarmee over de bank. Je veegt zo alle haren bij elkaar. Dit werkt ook goed met rubberen huishoudhandschoenen.

Huisdier Rui 03

Gezonde huid, gezonde vacht

Aan de vacht is meestal af te lezen hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw huisdier. Als de vacht dof en droog is, zit hij (letterlijk) niet lekker in zijn vel. Voor een gezonde hond of kat, en daarmee een gezonde vacht, heb je een kwalitatieve, gebalanceerde voeding met goede ingrediënten nodig. Als jouw huisdier een gezonde vacht heeft, zul je ook merken dat hij een stuk minder verhaart.

Er zijn ook een aantal ingrediënten die een extra positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de huid en de vacht. Voeding die rijk is aan omega-3- en omega-6-vetzuren helpt namelijk de vacht glanzend en gezond te houden! Zalm is bijvoorbeeld een ingrediënt dat rijk is aan deze vetzuren, en daarom hebben wij ook zalmolie aan onze hondenbrokken toegevoegd (en zelfs een Zalm-variant op de markt gebracht!). Ook in een aantal van onze snacks voert zalm de boventoon, zoals de Zalm strips voor honden en de Deli-lijn voor katten. Dus geef jouw huisdier een lekker en gezond extraatje, vooral in de ruiperiode 😉

Ruien, verharen, harige bulten op banken en tapijten: dit is allemaal gewone kost voor ons als huisdierbezitters, vooral in de lente en herfst. Maar voordat je jouw hond of kat kaalscheert, bedenk je dat jij ook niet graag zonder jas buiten loopt in de winter. Ruil dus dat scheerapparaat om voor een borstel, gezonde voeding en een kleefroller voor de haren die toch dwarrelen. Zo komen jullie samen de ruiperiode door!