Herfstwandeling met de hond

 

Gids voor de perfecte herfstwandeling

 

De herfst is een prachtig seizoen voor boswandelingen. Het is koeler dan in de zomer en vergeet natuurlijk de prachtige bladeren niet. Als de zon de bomen in vuur en vlam zet, kun je wel inzien waarom dit het mooiste seizoen is. Optimaal genieten voor jou en jouw hond.

Best for your Friend heeft een gids voor jou opgesteld met de mooiste Nederlandse bossen waar je met jouw hond mag wandelen. Ga goed voorbereid op weg en geniet!

De Veluwezoom, Gelderland

Nationaal Park De Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland. Dit park ligt langs de oostgrenzen van Nationaal Park De Hoge Veluwe en biedt een heel afwisselende natuur. Bos, heide, stuifzand en platteland, De Veluwezoom heeft voor iedereen wat wils. Er zijn genoeg loofbossen en vergezichten om volop van de herfstpracht te genieten en honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Tip: eikels en paddenstoelen zijn geen hondenvoer

In de herfst ligt de grond natuurlijk bezaaid met prachtige bladeren, maar de bomen laten ook hun zaden vallen. Eikels, kastanjes, beukennootjes… het is allemaal lekkers voor bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar pas op met honden! Eikels bevatten namelijk tannine. Als een hond veel eikels eet, kan hij buikpijn en diarree krijgen en gaan braken. Het kan zelfs lijden tot nierfalen en dat kan je hond fataal worden. Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig, maar kunnen voor verstopping in de darmen zorgen als een hond ze doorslikt.

Ook met paddenstoelen is het oppassen geblazen. Niet alle paddenstoelen zijn dodelijk, maar je weet niet welke paddenstoel giftig is en welke niet. Laat ze dus lekker staan en laat je hond er niet van eten.

Landgoed Broekhuizen, Utrechtse Heuvelrug

 

Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

Middenin Nederland bevindt zich het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een oase van rust, net buiten de Randstad, en fantastisch om in te wandelen of te fietsen. De Utrechtse Heuvelrug heeft ontzettend veel wandelroutes. Ga wandelen over de klompenpaden, loop door het boerenland of verken een van de vele buitenplaatsen. Op de meeste wandelingen mag jouw hond aangelijnd mee, maar er zijn ook losloopgebieden. Let goed op de borden om te zien of jouw hond aangelijnd of los mee mag.

Tip: neem wat lekkers mee!

Als het een mooie zonnige herfstdag is, is het leuk om te gaan picknicken in het bos. Neem voor jezelf lekkere hapjes mee en wat te drinken, vooral als je een lange wandeling maakt. Maar vergeet jouw trouwe viervoeter niet! Neem bijvoorbeeld de Best for your Friend Grillers mee, zodat jouw hond gezellig mee kan picknicken. Tijdens een lange wandeling is het ook lekker om wat kleine snacks mee te nemen, om op te peuzelen tijdens het lopen. Je kan een handje Best for your Friend hondenbrokken meenemen voor een gezonde snack, of wat Best for your Friend spelt biscuits. Niet alleen is het lekker om even te snacken, je kan jouw hond er ook mee belonen als hij goed luistert!

Ook met paddenstoelen is het oppassen geblazen. Niet alle paddenstoelen zijn dodelijk, maar je weet niet welke paddenstoel giftig is en welke niet. Laat ze dus lekker staan en laat je hond er niet van eten.

Wandelen door de bladeren

 

De Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Altijd al eens door een woestijn willen banjeren? Dat kan, en nog wel in ons eigen kikkerlandje! De Loonse en Drunense Duinen zijn de grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa. De duinen zijn een exotisch plaatje: een woest, stoer en droog landschap. Het beste is nog dat er twee speciale loslooproutes zijn en zelfs een losloopgebied (bij Bosch en Duin). Zo kunnen jij en jouw hond samen genieten van dit bijzondere natuurgebied.

Tip: trek je hond een regenjas aan

In de herfst kunnen de dagen flink koud worden. Zelfs als het zonnetje schijnt, kan er een koude wind waaien. Jouw hond kan behoefte hebben aan een jasje om lekker warm te blijven tijdens het wandelen. Als het erg veel regent, kun je jouw hond een waterdichte jas aantrekken. Als een natte vacht namelijk in aanraking komt met een lage temperatuur, kan jouw hond het heel koud krijgen.

Dwingelderveld, Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld is een heel bijzonder natuurgebied in Zuidwest-Drenthe. Het gebied is namelijk het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Een herfstwandeling in het Dwingelderveld leidt je door gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand en natte delen. Het Dwingelderveld heeft ook twee losloopgebieden voor honden. Het Lheederzand bijvoorbeeld, is perfect om met jouw hond te genieten van gemengd bos en een lange, avontuurlijke wandeling!

 

De herfst is het ideale seizoen om lekkere lange wandelingen te maken met jouw hond en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Dus pak de riem, genoeg eten en een fototoestel en trek eropuit!