AdobeStock_82825931

 

Een nieuwe vriend in huis: checklist voor een nieuwe puppy of kitten

 

Ben je van plan om een puppy of kitten in huis te nemen? Je hebt wellicht al wat noodzakelijke spullen in huis gehaald, zoals een mandje en een voerbak. Maar heb je ook al nagedacht over de inrichting van je woonkamer? En heb je al gekeken of er een puppy-cursus in de buurt is? Om je optimaal voor te bereiden op de komst van jouw nieuwe beste vriend hebben we een checklist voor je opgesteld.

Richt je woonkamer in

Denk vooraf na over de plek waar je nieuwe hond of kat zich kan terugtrekken. Zet het mandje op een veilige plek waar hij de kamer goed kan overzien. Voor katten is het belangrijk om een krabpaal te hebben, zodat hij jouw meubels met rust laat. Ook hebben katten natuurlijk een kattenbak nodig met vulling. Bedenk goed wat een handige plek is voor deze bak. In de regel staat die op een plek waar de kat makkelijk bij kan en waar hij tevens een beetje privacy krijgt. Let er ook op dat je de kattenbak niet in de buurt van de etens- en drinkbakjes plaatst, katten houden het toilet en de eettafel graag gescheiden.

Verder is het goed om jouw woonkamer te controleren op losliggende kabels en objecten die mogelijk van een kast of tafel kunnen vallen. Woon je in een appartement, controleer dan of de puppy of kitten niet per ongeluk van het balkon kan vallen. Hetzelfde geldt voor de tuin: zit er een goede schutting om de tuin of kan het dier zo weglopen? Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje…

Vergeet tot slot ook de etens- en drinkbak niet. Kies dan niet simpelweg de mooiste bak, want er bestaan verschillende soorten bakjes en elk type heeft zijn voor- en nadelen. Lees meer over de juiste etensbak voor jouw hond of kat.

Speeltjes

Het spelen van spelletjes is goed voor de band die je met je nieuwe huisdier opbouwt. Ook kan het bij honden helpen om commando’s te leren: het spelen vormt een mooie gelegenheid om opdrachten als ‘zit’ en ‘los’ te oefenen, voor zowel jou als je hond. Voor katten is het leuk om samen met jou te kunnen jagen. Verleid hem bijvoorbeeld met een nepmuis aan een stokje, of een laserlampje waar hij achteraan kan rennen. Zo voorkom je verveling bij de kitten en het is voor hem een goede manier om zijn energie kwijt te kunnen.

Nog op zoek naar een leuk speeltje? Probeer eens een speeltje van Best for your Friend.

AdobeStock_193836911

 

Geschikt voer

Wanneer je puppy of kitten nog jong is kun je hem het beste het voer geven dat hij vanuit de fokker of het asiel gewend is. Vaak krijg je een zak mee zodat je hem gelijk iets kunt geven, en het is ook aan te raden om dit voer de eerste weken te blijven geven. Wanneer hij iets ouder is kun je eventueel overstappen op ander voer.

De hondenbrokken van Best for your Friend mogen gegeven worden vanaf 14 weken. De gestoomde maaltijden voor honden katten zijn geschikt voor puppy’s en kittens vanaf 9 weken. Lees ook onze tips om je huisdier te laten wennen aan nieuwe voeding.

AdobeStock_128385447

 

Tips

Heb je je huis goed ingericht en heb je de eerste voorraad voer in huis gehaald? Dan ben je bijna klaar om jouw nieuwe beste vriend in huis te halen. Tot slot nog een paar praktische tips:

- Laat een naampenning met telefoonnummer maken voor aan de halsband. Zo heb je jouw dier weer gemakkelijk teruggevonden als hij per ongeluk het huis uit glipt.

- Leg een oud T-shirt of handdoek van jouzelf bij je puppy of kitten in de mand. Honden en katten zijn namelijk heel gevoelig voor geur, en zo help je hem om zich sneller thuis te laten voelen in zijn nieuwe huis.

- Neem je een hond, schrijf je dan alvast in voor een puppycursus. Wanneer je nu investeert in het trainen van goed gedrag, heb je daar later veel profijt van.

- Let erop dat de puppy of kitten gechipt is. Vraag de fokker om een registratiebewijs en laat het dier op je eigen naam registreren. Ook geeft de fokker jou een inentingsbewijs mee waar de eerste inentingen in vermeld staan.