Nu het weer steeds mooier wordt, krijgen we allemaal weer zin om naar buiten te gaan. Wel zo gezellig als je er samen met jouw hond op uit kan. Wist je dat er naast wandelingen ook heel veel andere activiteiten zijn die je samen met jouw hond kan doen? Wat dacht je van zwemmen, of fietsen? Lees snel verder om erachter te komen op welke avonturen jij met jouw hond kan gaan en welke honden daar het meest geschikt voor zijn.

Hiken met de hond

Elke dag maak je natuurlijk meerdere wandelingetjes met jouw hond en af en toe laat je hem eens samen met andere honden loos gaan op de hondenspeelplaats. Maar als je avontuurlijk bent en je hond graag meeneemt op lange, pittige wandeltochten of misschien zelfs de bergen in wilt, zal je moeten overwegen of jouw hond hier wel geschikt voor is. Je hond moet natuurlijk avontuurlijk ingesteld zijn en van beweging houden. Er zijn echter ook andere factoren waar je rekening mee moet houden. Oudere honden of honden met gezondheidsproblemen doe je waarschijnlijk geen plezier met een lange wandeling. Puppy’s hebben nog niet genoeg uithoudingsvermogen om de tocht vol te houden. Zijn lange trektochten jouw ding? Check dan eerst even met de dierenarts of jouw hond dat wel aankan.

Om veilig samen met je hond op trektocht te kunnen gaan, is het belangrijk dat ze goed getraind is. Ze moet goed commando’s opvolgen, meteen komen als ze geroepen wordt en perfect aan een losse lijn kunnen lopen. Oprolbare riemen zijn namelijk niet geschikt voor een lange wandeling. Niet alleen zijn deze banden erg zwaar, de lijn kan gemakkelijk ergens in vast komen te zitten als jouw hond te ver weg loopt. Zorg ook dat je genoeg vers drinkwater en wat gezonde tussendoortjes meeneemt, zowel voor jou als voor jouw hond. Het is belangrijk om geregeld even pauze te nemen om jouw hond wat rust te gunnen en haar even wat te laten drinken.

Begin jullie omzwervingen eerst met kortere trektochten en maak deze geleidelijk aan langer. Let daarbij goed op jouw hond: als ze op een gegeven moment achter je gaat lopen of er oververmoeid uit ziet, is ze eigenlijk al over haar limiet heen. Door de kilometers langzaam op te bouwen, kunnen zowel jij als jouw hond het benodigde uithoudingsvermogen opbouwen. Bovendien kunnen de voetzooltjes van jouw hond dan harder en dus sterker worden.

Zorg tijdens het wandelen ervoor dat jouw hond aan de riem blijft. Veel natuurgebieden zijn alleen toegankelijk voor aangelijnde honden, omdat honden het wild op kunnen jagen, met soms dodelijke gevolgen voor de dieren. Vermijd trektochten op dagen met hoge temperaturen, omdat honden snel oververhit kunnen raken.

Ben jij klaar om de bergschoenen aan te doen? Deze honden gaan graag met je mee: Labrador retriever, Australische herder, Vizsla, Border collie, Berner sennenhond, Duitse staander, Siberische husky, Weimaraner, Portugese waterhond, Rhodesian Ridgeback, Alaska-malamute.

Buitenactiviteiten met de hond

Hardlopen met de hond

Samen met jouw hond sporten is natuurlijk veel leuker dan in je eentje door het park rennen! Net als bij het hiken is het belangrijk om eerst na te gaan of jouw hond wel geschikt is om hard te lopen. Vraag dus je dierenarts om advies. Hardlopen vereist een hoog uithoudingsvermogen en een goede gezondheid, maar jouw hond moet het natuurlijk ook leuk vinden. Sommige honden vinden het veel prettiger om rustig rond te wandelen en aan elke struik te snuffelen en dat kan natuurlijk niet als je aan het rennen bent. Bovendien moet jouw hond ook goed afgericht zijn. Hij moet goed aan de losse lijn kunnen lopen en tijdens het hardlopen zijn aandacht volledig op jou gericht hebben.

Hardlopen is voor jouw hond ook een hele andere en meer inspannende activiteit dan een stevige wandeling. Zijn voorouder de wolf kan urenlang op een gemoedelijk tempo rennen, maar veel honden zijn dit al lang niet meer gewend. Net als jij kan je hond waarschijnlijk dus wel een trainingsschema gebruiken. Begin daarom klein: voer het tempo tijdens een gewone wandeling op door 5-10 minuten rustig te joggen. Kijk goed hoe jouw hond reageert op deze verandering, vooral als je de duur opbouwt door elke dag 5 tot 10 minuten toe te voegen. Als jouw hond uit zichzelf langzamer gaat lopen of gaat hinken, is dit een teken dat je moet stoppen met joggen. Neem altijd voldoende drinkwater voor jullie allebei mee en vermijd temperaturen hoger dan 20 graden.

Ben jij altijd in voor een rondje rennen? Deze honden zijn net zo: Boxer, Pitbull, Siberische husky, Terriërs, Vizsla, Springer spaniël, Duitse herder.

 

Fietsen met de hond

Naast hardlopen kun je ook fietsen met de hond. Houd hierbij rekening dat jouw hond dan wel continu moet rennen. Hij moet daar dus echt op gebouwd zijn én dit leuk vinden. Bovendien moet je hond goed luisteren en aan een losse lijn kunnen lopen. Anders trekt hij je misschien van de fiets af of loopt hij zelf tussen je spaken.

Voor je met je hond kunt gaan fietsen, moet je zeker weten dat hij niet bang is voor de fiets. Om hem aan de fiets te laten wennen, kun je hem eerst aangelijnd houden en naast een stilstaande fiets zetten. Niets aan de hand? Dan kun je langzaam met de fiets aan de hand gaan lopen. Als je merkt dat jouw hond uit zichzelf meeloopt, ben je op de goede weg. Vervolgens kun je, net als met hardlopen, beginnen met 10 minuten rustig fietsen. Dit kun je elke keer opbouwen met een extra 5 á 10 minuten, zodat de hond zijn uithoudingsvermogen op kan bouwen en jij in de gaten kunt houden of hij het leuk vindt. Is de conditie in orde en heeft je hond plezier in de fietstochten? Dan kan je samen op weg! Net als bij het hardlopen is het altijd belangrijk om voldoende drinkwater voor jullie allebei mee te nemen en temperaturen hoger dan 20 graden te vermijden. Ook kun je het beste fietsen (en hardlopen) op onverharde wegen, omdat langdurig rennen op asfalt niet fijn is voor de gevoelige hondenpootjes.

Maar je hebt ook veel honden die helemaal niet zo dol zijn op continu rennen. Zij willen liever rondstruinen en overal snuffelen, nieuwsgierig dat ze zijn! Dan is speurles misschien wel een leuk idee. Bij een speurles ga je samen onder begeleiding op snuffeltocht naar een persoon die zich in het bos verstopt heeft. Niet alleen erg spannend, maar ook heel goed voor de geestelijke ontwikkeling van jouw hond! Lees er hier meer over: https://www.praktijkspeuren.nl/

Buitenactiviteiten met de hond

Zwemmen met de hond

Vooral in de zomer is het erg verleidelijk om af en toe eens samen met jouw hond lekker in het water te gaan plonzen. Maar niet alle honden kunnen zwemmen of vinden het leuk om een tijdje in het water door te brengen. Als jouw hond een echte waterrat is, zal hij niet te stoppen zijn als er een slootje in de buurt is.

Als je graag met je hond wilt gaan zwemmen, zoek dan naar een plek waar dit ook echt is toegestaan. Veel recreatieplassen en kustgebieden zijn ’s zomers niet toegankelijk voor honden, maar buiten het zomerseizoen zijn er veel stranden waar jouw hond vrij mag loslopen en zwemmen. Gelukkig zijn er tijdens het zomerseizoen een aantal speciale hondenzwembaden. Sommige zwembaden organiseren aan het einde van het seizoen zelfs een zogeheten Hondenplons.

Ben je benieuwd naar plekken waar jouw hond lekker kan zwemmen? Kijk dan hier: https://www.doggydating.com/losloopgebieden

Vergeet niet: Met name in de zomer is het belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende schaduw in de buurt is, zodat jouw hond rustig van de inspanning bij kan komen. Het klinkt misschien verrassend, maar ook honden kunnen verbranden in de zon. Ga daarom het liefst ergens zwemmen waar boven het water ook schaduw is. Meer zwemtips kun je hier lezen.

Houd jij enorm van zwemmen en wil je een hond die een baantje meetrekt? Deze honden zijn gek op zwemmen: Poedel, Portugese waterhond, Newfoundlander, Retrievers (Labrador, Golden, Curly-coated, flat-coated), Engelse en Ierse Setter, Labradoodle, Ierse waterspaniël.

 

Zo zie je maar: jouw hond kan meer zijn dan alleen maar een wandelgenoot. Met een beetje trainen kan hij jouw nieuwste sportmaatje worden! Niets is leuker dan samen te sporten en samen met jouw de conditie trainen of op grootse avonturen gaan, is natuurlijk het allerleukste wat er is voor ons hondenvrienden šŸ˜Š