Het nieuwe jaar is weer aangebroken. Net als veel andere mensen heb jij waarschijnlijk ook weer een hoop goede voornemens, maar heeft jouw huisdier ook goede voornemens? Of zijn jullie van plan samen een gezonder en beter leven te leiden in het nieuwe jaar? Samen met jouw huisdier is het een stuk makkelijker én gezelliger om goede voornemens vol te houden, dus daarom hebben wij deze maand wat inspiratie voor je.

1. Gezonder eten

Na al die kerstkransjes en feestmaaltijden is een gezond dieet geen slecht idee voor het nieuwe jaar. En met alle lekkere tussendoortjes vliegen de pondjes er bij jouw huisdier natuurlijk ook aan. Voor jouw hond of kat betekent dit natuurlijk niet dat je hem minder eten moet geven, omdat hij nou eenmaal de voedingsstoffen in zijn maaltijden nodig heeft. Je kunt wel het aantal snacks iets terugbrengen als hij erg vaak verwend wordt, maar de makkelijkste manier is om jouw huisdier geen etensrestjes van je bord te geven. Niet alleen zijn dit echte stiekeme calorie-bommetjes, er kunnen ook stofjes in ons eten zitten die helemaal niet goed zijn voor jouw huisdier!

2. Meer lichaamsbeweging

Nog een voornemen dat goed aansluit bij gezonder leven: meer bewegen! Het nieuwe jaar is het perfecte moment om extra wandelingen met je hond in te plannen. Lekker wandelen is natuurlijk heel goed voor jouw hond en het is voor jou ook een makkelijke manier om extra beweging te krijgen. Kies een tempo en route die het beste bij jou en je viervoeter past en bouw zo samen een pittige training op. Ook katten hoeven niet stil te blijven zitten. Plan dagelijks een speelkwartiertje in waarin je jouw kat lekker door de kamer laat rennen achter een lampje of speeltje aan. Het is misschien minder intensief voor jou, maar jouw kat kan zo wel haar energie kwijt.

Goede voornemens voor huisdieren

3. Iets nieuws leren

Een nieuw commando of trucje leren is een leuke en handige manier om de hersens van je huisdier fit te houden. Want zeg nou zelf: jij wordt toch ook blij als je weer iets nieuws onder de knie krijgt? Bovendien is het niet alleen heel nuttig, het is ook nog eens heel goed voor de band tussen jullie beiden. Daarom is het nieuwe jaar het perfecte moment om jouw huisdier iets nieuws te leren. Bedenk je wat je hem wilt gaan leren: een handig commando om de krant te halen of toch eerder een leuk trucje waarmee jullie de show kunnen stelen in het hondenpark? En ja, zelfs jouw kat kun je commando’s aanleren!

4. Meer ontspannen

Het afgelopen jaar is niet het makkelijkste jaar geweest. Ook jouw huisdier heeft zich moeten aanpassen aan jouw nieuwe dagritme waarin je veel tijd thuis doorbrengt. Des te belangrijker om eens vaker een momentje voor jullie zelf te nemen. Wist je dat het aaien van en knuffelen met je huisdier ontspannend werkt? Je kweekt niet alleen een vertrouwensband tussen jullie beiden op, maar door je hond of kat te aaien wordt het gehalte oxytocine (het ‘gelukshormoon’) verhoogt. Knuffelen maakt gelukkig!

5. Beter je tanden poetsen

Het nieuwe jaar is ook een mooi begin om beter voor jezelf te zorgen en natuurlijk voor je huisdier! Een van de eerste dingen die een grote invloed op de gezondheid en welzijn van je huisdier kan hebben, is het gebit. Als er iets mis is met de tanden, kan je huisdier niet meer goed eten. Op den duur kan het zelfs gaan ontsteken en pijn gaan doen! Gelukkig kun je dat heel makkelijk voorkomen met speciale dierentandenborstels en -tandpasta en er zijn ook snacks te koop die het gebit helpen te verzorgen. Lees hier meer tips over het gebit van je huisdier.

Goede voornemens voor huisdieren

6. Een nieuwe activiteit proberen

Tijd voor een nieuwe hobby! Een nieuwe hobby houdt je leven namelijk spannend en interessant en dat geldt ook zeker voor je huisdier. Er zijn -vooral voor honden- veel leuke buitenactiviteiten die jullie samen kunnen ondernemen, zoals fietsen of zwemmen. Of ga samen praktijkspeuren en kijk wat je hond allemaal weet te vinden! Maar vergeet ook je kat niet: daag haar bijvoorbeeld uit met nieuwe speeltjes, zoals speeltoestellen waar je snoepjes in verstopt of een snuffelkleed. Zo blijft je huisdier mentaal en fysiek fit!

7. Nieuwe soortgenoten leren kennen

Waarschijnlijk zul je al veel nieuwe mensen en honden ontmoeten als je de andere voornemens volgt. Of je nu naar een opfris-traincursus gaat, lekker wandelt of naar het hondenpark gaat: jij en jouw hond komen altijd wel nieuwe soortgenoten tegen. En misschien zit daar net degene tussen waar je heerlijk mee kunt kletsen of jouw hond heerlijk mee kan spelen tijdens het wandelen. Win-win!

8. Meer speeltijd met je huisdier inplannen

We willen allemaal meer tijd met onze geliefden doorbrengen en dus ook met onze huisdieren! Vooral als we straks weer meer naar kantoor, school of andere plekken mogen, is het belangrijk om elke dag een paar keer wat speel- of knuffeltijd in te plannen. Want niet alleen jij wordt er gelukkiger van, ook je huisdier zal blij zijn met wat quality time.