Je kunt een oude hond geen nieuwe kunstjes leren, katten die wraak nemen op hun baasjes door naast de bak te plassen… Wie kent ze niet, de vele spreekwoorden en fabeltjes die verteld worden over honden en katten. Of een familielid nu zegt dat je jouw kat niets kunt leren of dat een Facebookbericht je de mensenleeftijd van jouw hond doet berekenen, er doen veel fabeltjes de ronde die soms best schadelijk kunnen zijn. Wij scheiden deze maand feit van fictie en vertellen jou welke informatie over jouw hond of kat fabeltjes zijn!

1. Je kunt een oude hond geen nieuwe kunstjes leren

Dit gezegde ken je vast wel en heb je misschien ook zelf wel een aantal keren gebruikt, maar klopt het ook? Veel honden vinden het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Niet alleen prikkelt dit hun hersens, het is ook een erg leuke manier om aan jullie band te werken. Ook oude honden vinden het erg leuk om een nieuw trucje te leren, al heb je er wel wat meer tijd en geduld voor nodig. Oude Loebas wil best iets leren, maar dan wel op zijn eigen tempo! En je moet hem natuurlijk geen woeste acrobatische trucs aan proberen te leren, want dat kunnen zijn gewrichten en spieren niet meer aan.

2. Als een kat zijn buik laat zien, wil hij daar geaaid worden

Katten hebben verschillende redenen om hun buik te laten zien, maar geen enkele reden heeft te maken met aaien. De buik is het kwetsbaarste gedeelte van de kat, want daar bevinden zich de organen. Het is dus een teken van vertrouwen als hij zich op zijn rug draait in een bekende omgeving: het betekent dat hij zich zo veilig en relaxed voelt dat hij niet meer op roofdieren hoeft te letten. Aai hem dus niet op zijn buik, maar kroel hem lekker op zijn kopje. Maar let wel op de lichaamstaal van je kat. Katten gaan ook op hun rug liggen als ze aangevallen worden, omdat zij dan alle vier de poten (en klauwen) vrij hebben om de aanvaller te grazen te nemen.

8 Fabeltjes over honden en katten

3. Een hondenmond is schoner dan een mensenmond

Nog een hardnekkig fabeltje die wij vaak voorbij zien komen. Maar heb jij wel eens gelet waar jouw hond aan likt en op kauwt? Een mensenmond bevat natuurlijk ook veel bacteriën, maar wij wassen ons achterste er tenminste niet mee šŸ˜‰. Gelukkig betekent dit niet dat je meteen ziek wordt van een hondenkusje. Wil je toch de hygiëne van de hondenmond een handje helpen? Zorg er dan voor dat jouw hond parasietvrij is (zoals wormen) en poets geregeld zijn tanden.

4. Je kunt een kat niet trainen

Dit fabeltje is ontstaan uit het feit dat katten afstemmen van solitaire dieren. Als huiskat zouden ze ook solitair zijn en doen waar ze zelf zin in hebben, wat natuurlijk niet handig is als je ze iets wilt aanleren. Maar net als dat katten misschien minder solitair zijn dan we denken en wel degelijk andere katten, mensen of huisdieren om zich heen willen hebben, zijn katten ook goed te trainen. Sterker nog: als je jouw kat niets aanleert kan dat leiden tot aardig wat gedragsproblemen! Je kunt je kat van alles aanleren, van overal geborsteld willen worden tot trucjes als omrollen of high five! Net als bij honden werkt positieve training het beste bij katten. Dus niet straffen voor ongewenst gedrag, maar juist belonen voor goed gedrag! Zo kun je Poekie de gekste dingen aanleren, zelfs aan de riem lopen!

5. Je moet je hond niet geruststellen als hij bang is voor vuurwerk of onweer

Dit fabeltje is hardnekkig, maar ook erg schadelijk. Sommige mensen zeggen dat je een hond moet negeren als hij bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk of onweer omdat hij anders alleen maar banger zou worden. Maar niets is minder waar. Als honden bang zijn, zoeken ze namelijk troost bij degene die ze het meest vertrouwen. Je hond negeren in deze situaties werkt juist averechts en zal meer stress opleveren, waardoor jouw hond nog banger wordt.

8 Fabeltjes over honden en katten

6. Kittens hoeven niet gesocialiseerd te worden

Ook dit fabeltje is ontstaan uit het idee dat katten solitair zijn en dus ook solitair opgevoed moeten worden. Maar een ongesocialiseerde kat kan last krijgen van grote gedragsproblemen. De socialisatieperiode van een kat bevindt zich rond week 2 tot week 7. Als een kat in deze periode in contact komt met (vreemde) mensen, andere katten, verschillende ruimtes in huis en misschien zelfs andere dieren, zal hij op den duur een stuk gemakkelijker in de omgang zijn. Niet alleen wordt je kat socialer en gemakkelijker in de omgang met vreemden (zoals de dierenarts), deze blije, sociale kittens zullen ook een sterke band met het baasje opbouwen.

7. 1 Hondenjaar is 7 mensenjaren

Dit is een oud fabeltje, waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat mensen gemiddeld 70 jaar oud worden en honden 10 jaar. Dus: 1 hondenjaar is even lang als 7 mensenjaren. Maar ook dit klopt niet helemaal. Honden worden inderdaad sneller oud dan mensen, maar het is niet zo simpel als 1 = 7. In de eerste jaren van zijn leven wordt een hond een stuk ouder dan op latere leeftijd. Zo is een hond na 1 hondenjaar eigenlijk 15 mensenjaar oud, en na zijn 2e jaar al begin 20. Ook verschilt het sterk per ras. De kleinere hondenrassen worden namelijk een stuk ouder dan grotere rassen, iets waar wetenschappers nog steeds niet achter zijn hoe dat nou komt. Een kleine hond van 16 is omgerekend ongeveer 80 mensenjaar oud, terwijl een echt grote Loebas dan al 120 mensenjaar is.

8. Een kat doet vervelend om mij te pesten

Wij vragen ons vaak af waar al deze negatieve kattenfabels vandaan komen. Sommige mensen geloven namelijk dat katten ongewenst gedrag vertonen om hun baasjes te pesten, zoals buiten de kattenbak poepen. Maar een kat kent gevoelens als wrok of wraak niet. Als jouw kat opeens vreemd of ongewenst gedrag vertoont, heeft dit vaak een achterliggende reden. Het kan een medische oorzaak hebben of jouw kat kan last hebben van stress of angst. Straffen voor dit gedrag werkt dan juist averechts, omdat het de stress nog meer verhoogt en jullie band verslechtert. Als jouw kat opeens vreemd gedrag vertoont, probeer altijd de oorzaak te achterhalen en te verhelpen, al dan niet met behulp van de dierenarts.

 

Onze algemene kennis zit vol met fabeltjes over huisdieren die erin geslopen zijn via spreekwoorden, taal en tja… dierenfabels! Hopelijk hebben wij er een aantal voor je weten door te prikken, want niet alle fabels zijn even onschadelijk. Sommige kunnen zelfs grote gevolgen hebben voor de band tussen jou en je huisdier. Gelukkig heb je van deze fabels geen last meer!